Norris Locomotive Works

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Norris Locomotive Works
Típus üzleti vállalkozás
Alapítva 1834
Megszűnt 1866
Székhely Philadelphia
Alapító William Norris
Iparág locomotive manufacturing
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Norris Locomotive Works témájú médiaállományokat.
A Norris Locomotive Works egy plakátja 1842-ből.

A Norris Locomotive Works egy gőzmozdonygyártó üzem volt Philadelphiában (USA), mely 1832 és 1866 között több, mint ezer gőzmozdonyt gyártott. A Norris mozdonyok fontos helyet foglalnak el a mozdonyok történelmében, mert megbízhatóak voltak, s élen jártak a fejlesztésekben. A népszerű 2'A tengelyelrendezésű mozdonyokat európai vasutaknak is exportálták és ezek voltak az első Dél-Amerikában épült mozdonyok.

Története[szerkesztés]

A Birmingham and Gloucester Railway számára Amerikában épült Englandnevű mozdony

Az alapító William Norris 1831-ben kezdte el a mozdonyépítést Philadelphiában és 1836-ig hét mozdonyt épített. Az ezekben az években Washington County Farmer néven épültek a 2'A mozdonyok a Philadelphia & Columbia Railroad-nak. Norris új mozdonyai nagyon sikeresek voltak, mert nagyobb volt a teljesítményük, kevesebb tüzelőanyagot fogyasztottak és kicsi volt a karbantartási igényük.

A Nr. 13 mozdonyt vízszintes kazánnal Lafayette néven áll üzembe 1837-ben a Baltimore & Ohio Railroadon. A Pioneer típus különösen sikeres lett. A mozdony legfőbb jellemzője a kerek állókazán félgomb alakú dómmal, melyet az angol konstruktőr Edward Bury után neveztek el. A hajtótengely a tűztér előtt, a forgóváz elöl a füstkamra alatt került elhelyezésre. 1838-1839-ben további hét példány készült el, melyek 1857-ig részben a könnyű személyvonati üzemet biztosították. Ezek a 16, 17, 18, 20, 21, 22 és 24 számokat és a P. E. THOMAS, J. W. PATTERSON, WM. COOKE, PATAPOS, MONOCACY, POTOMAC és PEGASUS neveket kapták. A 16 számút később ’B jellegűre építették át.

Norris Európába is szállított ezekből a mozdonyokból 1838-1839-ben a Berlin–Potsdam, a Birmingham–Gloucester Railway, továbbá a Wien–Raaber Eisenbahn részére. További mozdonygyárak is gyártották a típust Németországban: a Borsig és a Maschinenfabrik Esslingen.[1][2]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Norris Locomotive Works című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.