Ugrás a tartalomhoz

Alstom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alstom S.A.
Típusnyilvános részvénytársaság (Euronext: ALO)
JogelődAlsthom
Alapítva1928 (Alsthom)
Székhely Franciaország, Levallois-Perret
VezetőkHenri Poupart-Lafarge elnök-vezérigazgató
IparágNehézipar
Formapublic limited company with a board of directors (n.o.s.)
TermékekKötöttpályás közlekedési járművek gyártása, ill. kapcsolódó szolgáltatások
Árbevétel14 milliárd € (2021/2022)[1]
Alkalmazottak száma71100 (2021 március)[1]
Leányvállalatai
 • GE Offshore Wind
 • Alstom (Belgium)
 • Alstom (Spain)
 • Alstom (Canada)
 • Alstom Transportation USA Inc.
 • Alstom (Poland)
 • Alstom (Switzerland)
 • Alstom (United Kingdom)
 • Alstom Marine
 • Bombardier Transportation
 • Alstom Technology
 • Fiat Ferroviaria
TőzsdeEuronext Paris

Alstom S.A. (Franciaország)
Alstom S.A.
Alstom S.A.
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 48° 54′ 50″, k. h. 2° 19′ 56″48.913942°N 2.332331°EKoordináták: é. sz. 48° 54′ 50″, k. h. 2° 19′ 56″48.913942°N 2.332331°E
Az Alstom S.A. weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Alstom S.A. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Alstom csoport egy francia hátterű multinacionális vasúti gyártó vállalat.

Portfóliója[szerkesztés]

70 országban van jelen, több mint 70.000 alkalmazottat foglalkoztat. Az Alstom csoport termékportfóliója a nagysebességű vonatoktól, mozdonyoktól, metrókocsiktól, egysínű monorail vasúttól és villamosoktól az integrált rendszerekig, testreszabott szolgáltatásokig, infrastruktúráig, jelző- és biztosítóberendezésekig, valamint digitális mobilitási megoldásokig terjed.

Napjainkban közel 150 000 Alstom gyártmányú vasúti jármű üzemel világszerte.[2]

Története[szerkesztés]

Miután a cégcsoport felvásárolta a Bombardier Transportation-t, a kibővült csoport összesített árbevétele 14 milliárd eurót tett ki a 2021. március 31-ig lezárult 12 hónapban.

Az Alstom csoport termékei közé tartozik többek között az AGV, a TGV, az Eurostar, az Avelia és a New Pendolino nagysebességű vonatok, a Coradia motorvonatok, a Traxx mozdonyok, valamint a Metropolis metrószerelvények és a Citadis villamosok.

Az első vállalat, amely hidrogénüzemű vasúti járművet gyártott, a ma is Németországban közlekedő Coradia iLint-et.[3]

Termékek[szerkesztés]

Vasúti járművek[szerkesztés]

Egy Alstom által gyártott párizsi villamos

Az Alstom Magyarországon[szerkesztés]

Magyarország az Alstom 7.100 főt foglalkoztató Közép- és Kelet-Európai (CEE) klaszterének része, amelyben 9 országban gyártó-, további 8 országban pedig kereskedelmi képviselettel van jelen a vállalat.[4]

A cég Budapesten kereskedelmi irodát tart fenn, mátranováki forgóváz keret gyárában pedig, amely Nógrád megye egyik legnagyobb munkaadója, több mint 630 főt foglalkoztat. A gyár jelenleg magas minőségű, személy- és gyorsvonatokhoz, metrókhoz és villamosokhoz használt, hegesztett acél forgóváz kereteket gyárt, amelyeket a cég 100 százalékban európai gyáraiba exportál. Az Alstom mátranováki gyára ezen részegységek gyártására specializálódott, amelyből évente 1600-1800 darabot készít. A Nógrád megyei településen gyártott termékeket jelenleg kizárólag Németországba és Franciaországba exportálják, ahol az Alstom német, francia, osztrák, olasz, spanyol, svájci, belga, svéd magán vasúttársaságok számára gyártott vasúti járműveibe építik be azokat. A fiatal munkavállalók bevonása érdekében a cég együttműködik a Miskolci Egyetemmel és a helyi képzési központokkal, valamint elindította a Kereskedelmi és Iparkamara által akkreditált, saját szakmai képzési programját is.[5]

Az Alstom mindemellett a BKV beszállítója is: a budapesti metró flotta 50 százalékát az Alstom által gyártott Metropolis metrószerelvények teszik ki. A budapesti M2 metró vonalon 22 db 5 kocsis, az M4 vonalon pedig 15 db 4 kocsis jármű üzemel. Ez utóbbi vonalra a vállalat szállította Közép-Kelet-Európa első teljesen automatizált metróvonalának vezető nélküli járműveit is. Mindemellett a MÁV flottájában üzemelő 25 darab TRAXX mozdony is jól ismert jármű a magyar vasúton.

Az Alstom jelenleg futó projekt keretében a MÁV-START Zrt. által üzemeltetett 2006-2010 között beszerzett 59 db FLIRT típusú motorvonatait ETCS L2 vonatbefolyásoló rendszerrel szereli fel uniós forrásból a közlekedésbiztonság növelése és a járművek nagyobb kihasználtsága céljából.

Az Alstom magyarországi vezérigazgatója 2021. szeptember 1. óta Balázs Gáspár.[6]

Vasúti megrendelők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Alstom 2020/21 full year results
 2. Smart innovation for sustainable mobility (angol nyelven). Alstom. (Hozzáférés: 2021. november 21.)
 3. Az Alstom szállíthatja az Egyesült Királyság első hidrogénhajtású vasúti flottáját (magyar nyelven). Prim Online. (Hozzáférés: 2021. november 21.)
 4. Növeli mátranováki gyárának versenyképességét az Alstom (magyar nyelven). iho.hu. (Hozzáférés: 2021. november 21.)
 5. Megosztom, látogatás 2021 11 19 17:43: Miniszterrel egyeztettek a mátranováki gyár fejlesztési terveiről (magyar nyelven). NOOL. [2021. november 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. november 21.)
 6. Új vezetőt neveztek ki az Alstom Transport Hungary élére (magyar nyelven). Napi.hu. (Hozzáférés: 2021. november 21.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Alstom
A Wikimédia Commons tartalmaz Alstom témájú médiaállományokat.