Acela Express

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Acela Express
2009 01 20 - 0538 - Washington DC - New York Ave-Florida Ave-Gallaudet U Station (3217550716).jpg
Acela Express business class coach.jpg
Acela Express
Általános adatok
Gyártó Bombardier Transportation, Alstom
Gyártásban 19962000
Darabszám20 szerelvény db
Műszaki adatok
Tengelyelrendezés Bo'Bo'+ 6 db 2' 2' kocsi +Bo'Bo'
Nyomtávolság 1435 mm
Ütközők közötti hossz203 000 mm mm
Villamos vontatás
Áramnem 11,5 kV 25 Hz AC
12,5 kV 60 Hz AC
25 kV 60 Hz AC
Áramellátás felsővezeték
Teljesítmény
Állandó 9200 kW
Kocsi / Motorkocsi
Ülőhelyek száma1. osztály: 44
2. osztály:260 db
Hasznos tömeg566 tonna t
A Wikimédia Commons tartalmaz Acela Express témájú médiaállományokat.

Az Acela Express /ejtése kb: aSZEla/ egy nagysebességű vasúti járat az Amerikai Egyesült Államok északkeleti részén. A járat Washingtont és Bostont köti össze New York City, Baltimore és Philadelphia érintésével. Az ország egyik legsűrűbben lakott területén, az úgynevezett északkeleti korridorban a vasútpálya szűk fordulókat vesz, ezért az Acela Express kocsiszekrénye bedől az ívekben, és így csökkenti az utasokat kényelmetlenül érinthető, oldalirányú rántásokat. Az Acela Express az USA egyetlen nagysebességű vonala – a Floridába tervezett Florida High Speed Rail 2004-ben nem jutott el a megvalósításig; 2010-ben az Obama-kormány újraindította a programot. Az állomások között 120 és 240 km/h sebesség között száguldó vasút rendkívüli népszerűségre tett szert egy olyan országban, ahol a vasúti személyszállításnak a gépkocsi mellett már szinte semmi szerepe nincsen. Egyes felmérések szerint az Amtrak a Washington–New York útvonal személyforgalmának több mint felét csábította vonatozásra. A vonat sebességét jelentősen befolyásolja a pálya minősége, és a világ többi nagy sebességű vasútjához képest az Acela Express a leglassabb.

Neve[szerkesztés]

Az Acela márkanevet 1999-ben hozták létre. A szó a gyorsulás angol megfelelőjére, az accelerate-re hasonlít, hogy ezzel is tükrözze a magas sebességet. Induláskor az Acela háromszintű szolgáltatást nyújtott: Acela Express, Acela Regional és Acela Commuter.[1] Mivel a három közül csak az Acela Express volt tényleges gyorsvasút, a másik kettő nem, ez állandó kavarodáshoz vezetett. A helyiérdekű Acela Commutert végül 2003-ban átnevezték Clocker-ré, az intercity Acela Regional nevéből pedig ejtették az Acela márkát. 2005-től az Amtrak az Acela nevet csakis a nagy sebességű vonatokhoz használja.[2]

Szükségessége[szerkesztés]

Az Acela express útvonala

Az USA északkeleti részén legnagyobb az ország népsűrűsége, és ebben az északkeleti korridornak (Northeast Corridor, NEC) nevezett régióban utaznak a legtöbben vasúton. Az Egyesült Államok vasúti utasainak kétharmada New York City vonzáskörzetében lakik, és nem véletlenül ebben a városban található az ország legforgalmasabb vasútállomása, a Pennsylvania Station. A légi utazással szembeni verseny arra késztette az Amtrakot, hogy minél gyorsabb vonatokat állítson szolgálatba. A volt Shore Line Railway New Haven és Boston közötti pályaszakasza azonban tele volt éles kanyarokkal, és így a sebességet már nem lehetett ott tovább növelni. A francia TGV-vel és a német ICE-vel ellentétben nem volt lehetőség arra, hogy a nagy sebességű vasútnak új pályát építsenek.

1994 októberében az Amtrak pályázatot írt ki olyan szerelvényre, amely akár 240 km/h-s sebességgel tudott haladni az NEC zsúfolt pályáin. 1996 márciusában a Bombardier (75%) és az Alstom (25%) vegyesvállalatát hirdették ki győztesnek. A kanyarban bedőlő kocsiszekrény konstrukciójának köszönhetően az utasok az éles kanyarokban sokkal nagyobb sebességet is kényelmesen el tudnak viselni, mint egy hagyományos vonattal ugyanazon a szakaszon.

A nagy sebességű szolgáltatást 1999 végén szerették volna beindítani, de ez több akadályba is ütközött. A kocsiszekrények 10 cm-rel szélesebbek voltak a kelleténél, és ezért a vonat nem tudott teljesen bedőlni a kanyarban – így a tervezett csúcssebességet sem tudta elérni. Több más késés miatt végül az első Acela Express vonat 2000. december 11-én indult el, egy évvel a tervezett dátum után.[3]

Amikor befejezték a New Haven és Boston közötti pályaszakasz villamosítását, akkor a vonal összes járata gyorsabb lett. A Boston-New York útvonal az Acela Expressen így már csak három és fél óra hosszú volt, fél órával gyorsabb, mint korábban. A Washington-New York szakasz nagyjából két és fél órányi. Ennyi idő alatt már érdemesebb vonatra szállni, mint repülővel utazni. A 2001. szeptember 11-ei terrortámadást követően még kényelmesebbé vált Acela Expresszel utazni, mint repülővel.

Utazósebesség[szerkesztés]

Az általános definíció szerint 200 km/h sebesség felett lehet nagy sebességű vasútról beszélni. Az Acela Express csúcsebessége 240 km/h – ezt azonban csak két, összesen 29 km-es pályaszakaszon éri el Rhode Island-en és Massachusettsben. A connecticuti New Haventől északra több olyan pályaszakasz is található, amelyet átépítettek a nagy sebességű vasút igényeihez – itt 180–200 km/h a megengedett legnagyobb sebesség. New Yorktól délre az Acela Express csúcssebességét 215 km/h-ban korlátozták, több szakaszon pedig 200 km/h a korlát. Bár maga a pályavezetés elég egyenes ahhoz, hogy 240 km/h-val is lehessen haladni, a felsővezeték-rendszert még az 1930-as évek nagy gazdasági világválsága alatt építették. A felsővezetékekhez nem készült olyan modern kábelfeszítő rendszer, amit a New Haventől keletre található pályaszakaszon használnak, ezért nem lehet 215 km/h-nál gyorsabban haladni. Az 1960-as évek vége felé a Pennsylvania Railroad kísérleti jelleggel üzemeltetett olyan Metroliner szerelvényeket, amelyek a 265 km/h-s sebességet is elérték. Egy rövid ideig menetrend szerinti Metroliner vonatok 240 km/h-val is száguldottak.

Az NEC villamosított hálózatának leglassúbb szakasza a Metro-North Railroad és a Connecticut Department of Transportation tulajdonában található, New Haven és New Rochell között. A megengedett legnagyobb sebesség csupán 145 km/h a New York állami 6 km-es szakaszon, valamint 120 km/h New York államhatár és New Haven között. A kocsiszekrény bedöntése szövetségi vasútbiztonsági előírások miatt nem lehetséges a Metro-North és a ConnDOT szakaszain – teljes bedőlésnél a szokásosnál szélesebb Acela Express szerelvény csupán 25 cm-re lenne a szembejövő szerelvénytől.

A menetrend szerinti leggyorsabb Acela Express járat reggel 5 órakor indul Washingtonból a bostoni South Station-be; az út hossza 6 óra 36 perc. Tizenöt perces New York-i megállással számítva a 734 km-es út átlagsebessége 116 km/h. A Washington-New York közötti 362 km-es út hossza 2 óra 48 perc, 130 km/h-s átlagsebességgel.

2007. július 9-én az Amtrak két új expressz járatot indított. A 2105-ös reggel 6.50-kor indul a New York-i Penn Stationről, és csak Philadelphiában áll meg mielőtt 9.25-kor Washingtonba ér. A másik irányba a 2120-as megy, 15.55-ös washingtoni indulással, szintén csak philadelphiai megállással. Ez este fél hétre érkezik New Yorkba. Így a két város közötti út már csak 2 óra 35 perc, azaz nagyjából egy órával gyorsabb, mint a Regional intercity járatok közül a gyorsabbak. Az új járattal az Acela a pálya bizonyos részein található korlátozások miatti sebességveszteséget kívánja valahogyan behozni.

Szerelvény[szerkesztés]

Bár első ránézésre a szerelvény két végén található, egyenként 6000 lóerős (4474 kW) motorkocsi francia TGV-re emlékeztethet, a TGV-ből csupán a motorkocsik négy aszinkron váltóáramú villanymotorja került át az Acela Expressbe. Az ingázó kocsiszekrény a Bombardier korábbi, kanadai fejlesztésű LRC vonatain alapul, és nem a TGV megosztott zsámolyain. A mozdonyok és a kocsik is sokkal nehezebbek, mint a TGV-é, mert csak így lehetett megfelelni az eltérő amerikai balesetbiztonsági előírásoknak.

Meghibásodások és balesetek[szerkesztés]

 • 2002 augusztusában, nem sokkal a megjelenésüket követően, az Acela Express szerelvényeket rövid ideig kivonták a forgalomból, amikor repedéseket fedeztek fel a kocsizsámoly lengéscsillapítóiban. A tervezési hibát orvosolták, és az összes szerelvény kérdéses alkatrészeit kicserélték.
 • 2005. április 15-én a szerelvényeket újra kivonták a forgalomból, amikor repedéseket találtak a legtöbb kocsi tárcsafékjein. A tárcsákat a gyártó garanciálisan cserélte, és 2005 júliusában kevesebb szerelvénnyel ugyan, de újra indult az Acela Express szolgáltatás. A kimaradások alatt azok a Metroliner vonatok álltak be helyettesíteni, amelyeket az Acela Express volt hivatott kiváltani. Az Amtrak 2005. szeptember 21-én bejelentette, hogy mind a 20 szerelvény visszaállt a forgalomba.
 • Egy héttel később, 2005. szeptember 28-án megtörtént az első Acela Express sorompós baleset, amikor egy Bostonból Washington felé tartó szerelvény nekiütközött egy személygépkocsinak. A Ford Taurus a NEC kisszámú, még megmaradt vasúti átjáróinak egyikében gurult át lassan a sorompó alatt a connecticuti Waterford városában. A vonat nagyjából 115 km/h sebességgel haladt, amikor a kocsi elégurult, és a vonat 300 méteren át tolta maga előtt. A 62 éves sofőr és az egyik, 8 éves unokája a helyszínen életét vesztette; a 4 éves másik unoka kilenc nappal később hunyt el a kórházban. A baleset éles felzúdulást váltott ki az Amtrak forgalmas, északnyugati korridorban megmaradt 11 vasúti átjárója ellen – annak ellenére, hogy a balesetet vizsgáló bizottság megállapította, hogy a sorompó a baleset idején hibátlanul üzemelt.[4][5][6]
 • 2007. január 14-én egy gimnazistát gázolt el a vonat, amikor az a massachusettsi Mansfield állomáson a peron túloldalán észrevette az édesanyját, és át akart szaladni a vágányok között. Az éppen akkor érkező, 200 km/h sebességű Acela Express másfél kilométerre tudott teljesen megállni.[7][8]
 • 2011 augusztusában három napig szüneteltek az Acela járatok Washington és New York között, mert az Irene hurrikán okozta esőzést követően Trenton térségében víz alatt voltak a sínek.[9]

Jellemzők[szerkesztés]

A szerelvény két motorkocsiból, egy étkezőkocsiból, egy első osztályú vagonból és négy business class vagonból áll. Az Acela Express ülései újabbak és kényelmesebbek, mint a lassabb intercity szerelvényeké. Az első osztályú vagonban 44, szélesebb és kényelmesebb ülés található, mint amilyen a másik 260 business class ülés. Az Acela Express sajátossága, hogy a business class vagonok egyike úgynevezett „Quiet Car” (csendes vagon). Ebben a vagonban tilos a mobiltelefonok használata valamint a suttogásnál hangosabb beszélgetés. A pihenést a tompított világítás is segíti. 2010 márciusa óta az Acela vonatokon ingyenes vezeték nélküli internetszolgáltatás is az utasok rendelkezésére áll.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Acela Express
A Wikimédia Commons tartalmaz Acela Express témájú médiaállományokat.

Oldalak[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Jay Jochnowitz. „New Amtrak trains on fast track”, Times Union, 1999. március 10., A1. oldal (Hozzáférés ideje: 2006. november 13.) 
 2. Laurence Arnold. „Amtrak will use name 'Acela' to describe high-speed trains only”, Associated Press, 2003. március 5. (Hozzáférés ideje: 2006. november 13.) 
 3. Laurence Arnold. „Fast train begins service with Washington-Boston roundtrip”, Associated Press, 2001. december 11. (Hozzáférés ideje: 2006. november 13.) 
 4. The Day; September 30, 2005; [1] Hozzáférés ideje: May 22, 2007.
 5. Boston Globe; December 27, 2006; [2]; Hozzáférés ideje: May 22, 2007.
 6. WTNH; September 28, 2005; [3][halott link] Hozzáférés ideje: May 22, 2007.
 7. Boston Globe; January 16, 2007; High school remembers teen killed by a train; Hozzáférés ideje: April 3, 2007.
 8. Boston Globe; January 17, 2007; Train tragedy may prompt more signs; Hozzáférés ideje: April 3, 2007.
 9. More Amtrak Service Restored on Tuesday, Aug. 30

Források[szerkesztés]