LGV Bretagne-Pays de la Loire

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
LGV Bretagne-Pays de la Loire
2013-01-08 Travaux LGV BPL - raccordement ouest Laval + TGV.JPG
A LGV Bretagne-Pays de la Loire útvonala
Hossz: 214 km
Nyomtávolság: 1435 mm
Feszültség: 2 × 25 kV 50 Hz ~
Üzemeltető:
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz LGV Bretagne-Pays de la Loire témájú médiaállományokat.
Le Mans
Rennes

Az LGV Bretagne-Pays de la Loire egy építés alatt álló 214 km hosszú kétvágányú, 25 kV 50 Hz-cel villamosított nagysebességű vasút vonal Franciaországban, melynek megnyitását 2017-re tervezik. A vonal Le Mans és Rennes városokat kötné össze.

A vonal[szerkesztés]

A vonal az LGV Atlantique nyugati leágazásának meghosszabbítása révén épült meg. Déli irányban elkerüli Le Mans városát, majd Laval település mellett északnyugatnak fordulva Cesson-Sévigné mellett csatlakozik a hagyományos rennes-i vasútvonalhoz.

Az RFF 2010-ben közzé tette a végső tender dokumentumait a három kiválasztott pályázó részére Bretagne– Pays de la Loire vonal, Le Mans és Rennes közötti szakaszának építésére. A három konzorciumnak 2010 október közepéig kellett leadnia a legkedvezőbb végső ajánlatukat. A javasolt Public-private partnership beruházás keretében a győztes pályázónak kellett az új vonal megépítését és a koncesszió időtartamáig annak karbantartását végeznie, míg az RFF lesz felelős a beruházás pénzügyi csomagjának létrehozásáért, és a vonal megnyitásától a forgalom lebonyolításáért. A projekt 214 kilométer új vonal építését tartalmazza, melyből 182 km nagysebességű. Az új vonal Connerré csomóponttól indul, ahol a LGV Atlantique halad keresztül, 20 kilométerre keletre, Le Manstól, Rennesig, és csatlakozik a meglévő Nantesbe vezető vonalhoz. A vonal üzembe helyezésével a Párizs–Rennes között az eljutási idő 37 perccel megrövidül, 1 óra 26 percre, míg a Párizs Nantes között 1 óra 52 perc lesz. Az RFF elnöke, Hubert du Mesnil kijelentette, ez az új vonal egy lépés a kormány által 2020. évig meghirdetett 2000 kilométer új vonal létrehozásának megvalósításához. Később az LGV Bordeaux-Toulouse építésére koncessziós megállapodást írtak alá, bizonyítva, hogy a PPP program a tervek szerint halad. Az RFF tanulmányokat folytat azzal a határozott elhivatottsággal, hogy a hálózat fejlesztését, modernizációját végre kell hajtania.[1]

Tervezett menetidők[szerkesztés]

Kapcsolódó projekt[szerkesztés]

A szakemberek javasolták a Rennes-Brest és Rennes-Quimper hagyományos vasútvonalak átalakítását (szintbeli közúti-vasúti átjárók megszüntetése, nagyobb ívek alkalmazása, stb.) ezáltal lehetővé téve, hogy az új építésű TGV szerelvények is használhassák majd 220 km/h-s sebességgel. Ez lecsökkentené a Párizs-Brest és Párizs-Quimper menetidőt 3 órára.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. A végső tendert kiírták az LGV Bretagne építésére. vasutgepeszet.hu. (Hozzáférés: 2010. november 2.)