LGV Nord

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
LGV Nord vasútvonal
Viaduc de la Haute-Colme 01 09.jpg
A LGV Nord útvonala
 Vonal: LGV Nord
 Hossz: 333 km
 Nyomtávolság: 1435 mm
 Feszültség: 2 × 25 kV 50 Hz ~
 Maximális sebesség: 300 km/h

Az LGV Nord egy 333 km hosszú, kétvágányú, 25 kV 50 Hz-cel villamosított, nagysebességű vasútvonal Franciaországban. A TGV-hálózat részeként összeköti Párizst a belga határral és az Eurotunnellel. Az 1993-ben megnyitott vasútvonalon közlekedő szerelvények maximális sebessége 300 km/h, ezáltal jelentősen lecsökkent az utazási idő a francia főváros és Lille között. A vasútvonal az A1-es autópálya nyomvonalát követi 130 km-en át. Az LGV Nord bonyolítja le a legváltozatosabb forgalmat, hiszen a TGV Sud-Est, TGV Réseau, TGV Atlantique, TGV Duplex, Eurostar, Thalys PBA és Thalys PBKA szerelvények mind használják. Irányítását a lille-i forgalomirányító központból végzik.

A vonal[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tulajdonképpeni LGV Nord Arnouville település mellett kezdődik, 16,6 km-re a párizsi Gare du Nord-tól. Vémars mellett csatlakozik az LGV Interconnexion Est-hez, mely révén kapcsolata van a Párizs-Charles de Gaulle repülőtérrel valamint Marne-la-Vallée-vel és a Disneyland-del. Chevrièrestől Lilleig az A1-es autópályával párhuzamosan halad. Ablaincourt-Pressoir mellett épült fel a TGV Haute-Picardie állomás, mely az átszállást biztosítja a regionális vonatokra. Croisilles mellett mellett elágazik Arras városa felé. Fretin mellett csatlakozik a belga HSL 1 nagy sebességű vasútvonalhoz, mely összeköti Lille-t Brüsszellel. Fretinnél a vasútvonal csatlakozik a hagyományos Lezannes-Lille vasútvonalhoz, melyet a Lille-Europe állomást kiszolgáló szerelvények használnak. A vasútvonal utolsó állomása Calais-Fréthun, mely után csatlakozik az Egyesült Királyság vasúti hálózatával összeköttetést biztosító Eurotunnellel.

A nyomvonal kiválasztását rengeteg kritika érte, elsősorban Pikárdia régióban, hiszen a vonal elkerüli Amiens városát. A francia kormány azonban úgy döntött, hogy a legrövidebb Párizs-Lille-London útvonal érdekében egyenes pályát épít, elkerülve Amienst. A probléma megoldása érdekében épül az új LGV Picardie nagysebességű vasútvonal.

Állomások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az LGV Nord a következő állomásokat szolgálja ki:

A TGV Haute-Picardie állomás gúnyneve Céklagyökér-állomás mivel a pikárdiai termőföldek közepén fekszik, távol bármilyen településtől. Az arrasi állomás egy leágazás végében fekszik, mely a TGV Haute-Picardie állomásról indul.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a LGV Nord című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz LGV Nord témájú médiaállományokat.