Gare de Marne-la-Vallée - Chessy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gare de Marne-la-Vallée - Chessy
IATAXED
OrszágFranciaország
HelyChessy
UIC állomáskód
  • 87111849
  • 87754994
IBNR állomáskód8704948
Gares & Connexions-azonosítófrmlv
Megnyitás1992
Felhasználási terület
TulajdonosRATP
ÜzemeltetőRATP
Viteldíjzóna5-ös zóna
Tszf. magasság117 m
Peronnal rendelkező vágányok száma7
Része ennekFranciaország és az Egyesült Királyság határa
Szomszédos állomások
Időzónaközép-európai idő
Vasútvonalak
Szolgáltatások
Vonatok
Wi-Fiingyenes
Elhelyezkedése
Gare de Marne-la-Vallée - Chessy (Île-de-France)
Gare de Marne-la-Vallée - Chessy
Gare de Marne-la-Vallée - Chessy
Pozíció Île-de-France térképén
é. sz. 48° 52′ 11″, k. h. 2° 46′ 58″Koordináták: é. sz. 48° 52′ 11″, k. h. 2° 46′ 58″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Gare de Marne-la-Vallée - Chessy témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Gare de Marne-la-Vallée - Chessy egy nagy kombinált vasútállomás és RER állomás Franciaországban, 30 km-re Párizstól. Ez egy kombinált állomás, egyaránt megállnak itt a RER és a TGV vonatok is. Ez az egyik állomása a Párizsi Disneylandnak.

Története[szerkesztés]

Az állomás a Disneyland Paris üdülőhelyen belül található, közel a vidámparkok bejárataihoz és a Disney Village bejáratához. Az állomás a RER A meghosszabbításaként nyílt meg 1992 áprilisában, a vidámpark megnyitásával egy időben. A The Walt Disney Company 38,1 millió euróval járult hozzá a 126,5 millió eurós építés költségéhez. 1994 májusában nyílt meg az állomás nagysebességű vasúti része, két évvel az állomás RER-része után.

Járatok[szerkesztés]

Közvetlen TGV-járatok közlekednek többek között Bordeaux-ba, Marseille-be, Nizzába, Lyonba, Rennes-be, Lille-be, Nantes-ba, Limoges-ba, Toulouse-ba, Montpellier-be, Orléans-ba, Grenoble-ba és Brüsszelbe. 1996. június 29-én az Eurostar közvetlen járatokat indított London Waterloo-ból. Marne-la-Vallée-Chessy az Ouigo járatai által Párizs felé használt vasúti fejpályaudvar. Az utasok a Charles de Gaulle repülőtér TGV-állomásáról kevesebb mint 10 perc alatt eljuthatnak erre az állomásra.

Határellenőrzés[szerkesztés]

Az állomás brit nemzeti vasúti állomáskódja MCK[1], mivel az Eurostar-hálózat része[2], bár az Eurostar nem része a National Railnek. Mivel Marne-la-Vallée - Chessy egy Eurostar állomás, az állomás 2. emeletén egy erre a célra kialakított területen találhatóak az Eurostar check-in területek és a francia határrendőrség és vámhatóság által működtetett határellenőrző fülkék. Korábban az Egyesült Királyság határőrizeti hivatala üzemeltetett egymás melletti ellenőrzéseket, és végezte a beszállás előtti bevándorlási ellenőrzéseket az állomáson. Az Egyesült Királyság azonban megszüntette ezt az intézkedést. Ennek megfelelően az utasok a brit bevándorlási és vámellenőrzésen az Egyesült Királyságban az érkezési állomáson esnek át.[3][4][5]

Vasútvonalak[szerkesztés]

Az állomást az alábbi vasútvonalak érintik:

Kapcsolódó állomások[szerkesztés]

A vasútállomáshoz az alábbi állomások vannak a legközelebb:

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. National Railway Stations (sorted by three letter code). www.coris.org.uk . [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 20.)
  2. Disneyland Paris. Eurostar . [2016. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 20.)
  3. Will our passports be checked at Marne-la-Vallée station (Disneyland® Paris)?. Eurostar. [2020. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. április 11.)
  4. Freedom of Information Response (Border control for Eurostar from Marne la Vallée Chessy). UK Border Force, 2017. november 27. [2020. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. április 11.) „Border Force does not operate a juxtaposed control arrangement at Marne-la-Vallee Chessy station. Full UK immigration checks are conducted on arrival in the UK.”
  5. House of Commons Hansard for 17 July 2012, Column 658W (Immigration Controls: St Pancras Station). House of Commons