LGV Rhône-Alpes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
LGV Rhône-Alpes vasútvonal
Saint-Exupéry-TGV állomás
Saint-Exupéry-TGV állomás
A LGV Rhône-Alpes útvonala
 Vonal: LGV Rhône-Alpes
 Hossz: 115 km
 Nyomtávolság: 1435 mm
 Feszültség: 2 * 25 kV 50 Hz ~
 Maximális sebesség: 300 km/h

Az LGV Rhône-Alpes egy 115 km hosszú franciaországi kétvágányú, 25 kV 50 Hz-cel villamosított, nagysebességű vasútvonal, a TGV-hálózat része. Nevét Rhône-Alpes régióról kapta, mely területét átszeli. A vasútvonalat 1994-ben nyitották meg. Kelet felől elkerüli Lyon városának sűrűn lakott kerületeit. A várost a Gare de Lyon-Saint-Exupéry TGV állomás révén szolgálja ki. A vonal folytatása Valence után, az LGV Méditerranée. A vasútvonalat két szakaszban építették meg: az első szakaszt az 1992-es albertville-i téli olimpia alkalmával helyezték üzembe.

A vonal[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A vasútvonal négy départment-en halad keresztül:

Két szakaszból áll:

Saint-Quentin-Fallavierben a vasútvonal csatlakozik a hagyományos vonalakhoz, így a TGV-hálózatnak kapcsolata van Olaszországgal Chambéryn és Modanen át.

Műszaki adatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A pálya első szakaszát 300 km/h-s átlagos sebességre tervezték, a másodikat 320 km/h-ra. A kanyarok ívének sugara 4000 m. A sínpárok közötti távolság 4,2 m. A vasútvonal áthalad tíz viadukton, melyek összhossza 4,3 km, valamint négy alagúton, melyek összhossza 5,3 km. A pályafelügyelet Lyonban működik.

Állomások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A vasútvonal mentén mindössze egyetlen új pályaudvar épült, a Gare de Lyon-Saint-Exupéry TGV, a Lyon melletti Colombier-Saugnieu település területén. Egyike a legérdekesebb és legszembetűnőbb franciaországi építményeknek. Tervezője a katalán építész, Santiago Calatrava volt. Az állomás a lyoni Saint-Exupéry repülőtér kiszolgálására épült.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a LGV Rhône-Alpes című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz LGV Rhône-Alpes témájú médiaállományokat.