TGV Duplex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
TGV Duplex
TGV-Duplex Paris.jpg
TGV Duplex
Általános adatok
Gyártó Alstom
Gyártásban 1995-1997
Műszaki adatok
Nyomtávolság 1435 mm
Teljesítmény
Névleges 3680 kW (1,5 kV)
8800 kW (25 kV)
Ütközők közötti hossz 200 190 mm
Szolgálati tömeg 390 tonna
Villamos vontatás
Áramnem 1,5 kV DC / 25 kV 50 Hz AC
Áramellátás felsővezeték
Kocsi / Motorkocsi
Ülőhelyek száma 1. osztály: 184 + 4 strap.
2. osztály: 332 + 6 strap.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz TGV Duplex témájú médiaállományokat.
A kétszintes TGV Duplexben 45%-kal több ülőhely van
Első osztály
Másodosztály

Az SNCF TGV Duplex a nagysebességű TGV villamos motorvonatok 2 szintes, emeletes változata. Ezáltal kb. 45%-kal több utast képes szállítani, mint a hagyományos motorvonatok. Erre a LGV Sud-Est vonal Párizs és Lyon közötti szakaszán lett szükség, mert a vonal telítetté vált. Nem lehetett a vonatsűrűséget növelni, de további szállítókapacitása volt igény.

Miért lett emeletes?[szerkesztés]

A kétszintes kocsik 45 százalékkal növelték meg a kapacitást az egyszintes TGV-hez képest.

Amikor egy nagysebességű sorozat eléri a telítettség határát, a kapacitás növelésére több lehetőség is van. Talán a legegyszerűbb útnak a vonatok térközének (távolság a vonatok között) csökkentése jelenti. Ezt egyre összetettebb jelzőrendszerekkel és nagyerejű fékekkel lehet megvalósítani (fékút csökkentés). Ám ezeket a legfontosabb fővonalakon már alkalmazták (a térközöket 3 percre csökkentették néhány TGV szerelvény között).

A TGV Sud-Est vonalon Párizs és Lyon között van a legforgalmasabb nagysebességű szakasza, 1981-es megnyitása óta gyorsan elérte a kapacitása felső határát. Ennek a problémának az enyhítésére csatolva kellett futtatni több szerelvényt, de még ez sem nyújtott elég kapacitást. A csatolás hátránya, hogy nagyon hosszú peronokat igényel az állomáson. Ha már nem lehet hosszabbá vagy szélesebbé tenni egy vonatot, akkor az egyetlen út, hogy magasabb legyen. További bővítési lehetőség, hogy a Duplexeket is lehet csatolva közlekedtetni.

Újítások[szerkesztés]

A Duplex nemcsak emeletes, több ponton is eltér a hagyományos vonatoktól:

  • Alumínium kocsitest – a TGV vonalon a maximális tengelyterhelés csak 17 tonna, emiatt a járművek tömege szűk határok közt mozoghat. Ezért alkalmaztak alumíniumot, amivel jelentős tömegcsökkentést értek el. A német ICE szerelvények közt is van alumínium szerkezetű.
  • Javított formatervezés és aerodinamika – a hajtófej orrát és a betétkocsik közti rést javították olyannyira, hogy egy Duplex vonat 300 kilométeres utazósebességnél csak 4 százalékkal fogyaszt többet, mint egy hagyományos TGV. Az orr az első jelentős változás az eredeti tervekhez képest; az új hajtófejet Roger Tallon ipari tervező tervezte.
  • Merevítések – a merevítések egy ütközés esetén maximális biztonságot adnak. A merevítések 500 tonnás terhelést képesek elviselni.
  • Aktív áramszedő – a Faiveley CX a Duplexen egy pneumatikusan működtetett aktív ellenőrző rendszert használ. Az áramszedő automatikusan állítódik a sebességtől függően.
  • Tárcsafékek – a korábbi TGV szerelvények (az Eurostar szerelvényeket is beleértve) csak a nem hajtott tengelyeken használtak tárcsafékeket. A Duplex esetében közvetlenül a géppel hajtott tengelyek kerekein találhatóak a tárcsafékek. Ez nem nagyon csökkenti a fékutat, de jelentősen csökkenti a zajt.
  • Csendes tetőventilátorok – a hűtőventilátorok a TGV hajtófejében okozzák a legtöbb hallható hangot (hangos zümmögést), amikor a vonat állomáson áll. A Duplexben a tetőventilátorokat újratervezték, ezáltal jóval halkabbak lettek.

További emeletes szerelvények[szerkesztés]

Összehasonlítás a TGV Duplex és a TGV Sud-Est között[szerkesztés]

teljesítmény / tömeg arány
(kW/tonna}
tömeg/ülőhely
(tonna)
teljesítmény/ülőhely
(kW)
TGV Sud-Est 17 1,10 18,34
TGV Duplex 23 0,7 16,15

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz TGV Duplex témájú médiaállományokat.