TGV Duplex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
TGV Duplex
TGV Duplex
Általános adatok
GyártóAlstom
Gyártásban1995-1997
Szolgálatba állás1995
Darabszám89 szerelvény (Duplex)
52 szerelvény (Dasye)
19 szerelvény 6xx (Réseau Duplex) db
Műszaki adatok
TengelyelrendezésBo'Bo'+2'2'2'2
'2'2'2'2'+Bo'Bo'
Nyomtávolság1435 mm
Teljesítmény
Névleges3680 kW (1,5 kV)
8800 kW (25 kV)
Engedélyezett legnagyobb sebesség300 km/h
Ütközők közötti hossz200 190 mm
Szélesség2904 mm
Szolgálati tömeg390 t
Villamos vontatás
Áramnem1,5 kV DC / 25 kV 50 Hz AC
Áramellátásfelsővezeték
Kocsi / Motorkocsi
Ülőhelyek száma1. osztály: 184 + 4 felhajtható
2. osztály: 332 + 6 felhajtható db
A Wikimédia Commons tartalmaz TGV Duplex témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A kétszintes TGV Duplexben 45%-kal több ülőhely van
Másodosztály

Az SNCF TGV Duplex a nagysebességű TGV villamos motorvonatok 2 szintes, emeletes változata, ami kb. 45%-kal több utast képes szállítani, mint az egyszintes TGV motorvonatok. Erre a LGV Sud-Est vonal Párizs és Lyon közötti szakaszán lett szükség, mert a vonal telítetté vált. Nem lehetett a vonatsűrűséget növelni, de további szállítókapacitásra volt igény.

Miért lett emeletes?[szerkesztés]

Amikor egy nagysebességű sorozat eléri a telítettség határát, a kapacitás növelésére több lehetőség is van. Talán a legegyszerűbb útnak a vonatok térközének (távolság a vonatok között) csökkentése jelenti. Ezt egyre összetettebb jelzőrendszerekkel és nagyerejű fékekkel lehet megvalósítani (fékút csökkentés). Ám ezeket a legfontosabb fővonalakon már alkalmazták (a térközöket 3 percre csökkentették néhány TGV szerelvény között).

A TGV Sud-Est vonalon Párizs és Lyon között van a legforgalmasabb nagysebességű szakasza, 1981-es megnyitása óta gyorsan elérte a kapacitása felső határát. Ennek a problémának az enyhítésére csatolva kellett futtatni több szerelvényt, de még ez sem nyújtott elég kapacitást. A csatolás hátránya, hogy nagyon hosszú peronokat igényel az állomáson. Ha már nem lehet hosszabbá vagy szélesebbé tenni egy vonatot, akkor az egyetlen út, hogy magasabb legyen. További bővítési lehetőség, hogy a Duplexeket is lehet csatolva közlekedtetni.

Újítások[szerkesztés]

A Duplex nemcsak emeletes, több ponton is eltér a hagyományos vonatoktól:

  • Alumínium kocsitest – a TGV vonalon a maximális tengelyterhelés csak 17 tonna, emiatt a járművek tömege szűk határok közt mozoghat. Ezért alkalmaztak alumíniumot, amivel jelentős tömegcsökkentést értek el. A német ICE szerelvények közt is van alumínium szerkezetű.
  • Javított formatervezés és aerodinamika – a hajtófej orrát és a betétkocsik közti rést javították olyannyira, hogy egy Duplex vonat 300 kilométeres utazósebességnél csak 4 százalékkal fogyaszt többet, mint egy hagyományos TGV. Az orr az első jelentős változás az eredeti tervekhez képest; az új hajtófejet Roger Tallon ipari tervező tervezte.
  • Merevítések – a merevítések egy ütközés esetén maximális biztonságot adnak. A merevítések 500 tonnás terhelést képesek elviselni.
  • Aktív áramszedő – a Faiveley CX a Duplexen egy pneumatikusan működtetett aktív ellenőrző rendszert használ. Az áramszedő automatikusan állítódik a sebességtől függően.
  • Tárcsafékek – a korábbi TGV szerelvények (az Eurostar szerelvényeket is beleértve) csak a nem hajtott tengelyeken használtak tárcsafékeket. A Duplex esetében közvetlenül a géppel hajtott tengelyek kerekein találhatóak a tárcsafékek. Ez nem nagyon csökkenti a fékutat, de jelentősen csökkenti a zajt.
  • Csendes tetőventilátorok – a hűtőventilátorok a TGV hajtófejében okozzák a legtöbb hallható hangot (hangos zümmögést), amikor a vonat állomáson áll. A Duplexben a tetőventilátorokat újratervezték, ezáltal jóval halkabbak lettek.

További emeletes szerelvények[szerkesztés]

Összehasonlítás a TGV Duplex és a TGV Sud-Est között[szerkesztés]

teljesítmény / tömeg arány
(kW/tonna}
tömeg/ülőhely
(tonna)
teljesítmény/ülőhely
(kW)
TGV Sud-Est 17 1,10 18,34
TGV Duplex 23 0,7 16,15

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:TGV Duplex
A Wikimédia Commons tartalmaz TGV Duplex témájú médiaállományokat.