LGV Atlantique

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
LGV Atlantique vasútvonal
TGV motorvonat a vonalon
TGV motorvonat a vonalon
A LGV Atlantique útvonala
 Vonal: LGV Atlantique
 Hossz: 279 km
 Nyomtávolság: 1435 mm
 Feszültség: 2 * 25 kV 50 Hz ~
 Maximális sebesség: 300 km/h

Az LGV Atlantique egy kétvágányú, 25 kV 50 Hz-cel villamosított, nagysebességű franciaországi vasútvonal, a TGV-hálózat része. Párizst (Gare Montparnasse) köti össze az ország nyugati régióival. A pályát 19891990-ban nyitották meg. Courtalain mellett két ágra oszlik, az egyik nyugat felé, Le Mans városa felé halad tovább, míg a másik délnyugat, azaz Tours felé.

A vonal[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A vasútvonal végállomása a Paris Gare Montparnasse. Áthalad a francia főváros déli kerületein az egykori PárizsChartres vonalon. Massynál csatlakozik hozzá az északkeleti LGV Interconnexion Est. Áthalad a Villejust alagúton, majd Saint-Arnoult városkáig az A10-es autópályával párhuzamosan halad. Courtalain mellett két ágra szakad. Az egyik ág nyugat felé tart, Le Mans városáig, tervezik meghosszabbítását Rennes-ig. Az új pályaszakaszt, melynek neve LGV Bretagne-Pays de Loire lesz, 2009-ben kezdik el építeni. A Courtalaintól déli irányba haladó pályaszakasz Tours városa előtt csatlakozik a ToursPoitiers vasútvonalhoz. Tervezik meghosszabbítását Bordeaux és Spanyolország felé, így ennek a szakasznak LGV Sud Europe Atlantique lenne a neve.

Állomások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az LGV Atlantique a következő állomásokat érinti:

1 Le Mans állomást a nyugati elágazáson keresztül éri el.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a LGV Atlantique című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz LGV Atlantique témájú médiaállományokat.