Alta Velocidad Española

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az AVE logója
AVE "Alstom" szerelvény
AVE "Talgo 350" vonófej, különleges formával a zajterhelés csökkentése végett
Az AVE hálózata 2015-ben

Az Alta Velocidad Española (rövidítve AVE) eredetileg bizonyos spanyol nagysebességű vasútak márkaneve (egyben szójáték is, mert az ave, f. főnév jelentése spanyolul ’madár’, amely a szimbólumában is látható), a hétköznapi nyelvben azonban valamennyi nagysebességű vasútvonalat jelöl. Az AVE-hoz tartozik Spanyolországban a nagysebességű vasúthálózat és a nagysebességű motorvonatok, melyek akár 350 km/h sebességgel is képesek lesznek haladni a számukra kiépített pályán. A hálózat hossza 2012-ben 2515 km volt.[1]

A járatokat a RENFE üzemelteti, de a későbbiekben lehetséges, hogy más vasúttársaságok is használhatják. A spanyol hálózat széles nyomtávú (1668 mm), de az AVE pályája a normál európai szabvány (1435 mm) szerint épült meg.

Története[szerkesztés]

Az első, Madrid és Sevilla közötti AVE-vonal nyílt meg 1992. április 14-én a sevillai világkiállítás megnyitója előtt. Hossza 471 km, az utazási idő Madridtól 2,5 óra. A járműtenderen indult a német Siemens és a Talgo is. Végül a francia Alstom szállította a járműveket, ennek azonban inkább politikai, mint műszaki okai voltak.

A szolgáltatás a menetrendben szereplő időhöz képest maximum 5 perces késést garantál, ellenkező esetben a társaság a teljes jegyárat visszafizeti. A vonatok rendkívül pontosak, a járatok csupán 0,16%-a késik. Ezen a viszonylaton az AVE pontossága kivételes, összehasonlítva a RENFER által kiszolgált bármelyik, nem nagy távolságú vonatéval.

Forgalom[szerkesztés]

Az AVE-vonatok 2004-ben naponta átlagosan 257 fizető utast szállítottak. A hálózaton naponta 21 pár járat közlekedik, összesen évi 4,1 millió fő utassal. A távolsági vasúti forgalomban utazók kb 10%-a utazik AVE-szerelvényekkel. Ha ehhez hozzászámítjuk a Madrid-Málaga, Madrid-Algeciras és Barcelona-Sevilla vonalakat is, akkor az AVE részaránya 15%.

Megnyílt vonalak[szerkesztés]

Jelenleg tíz vonalból áll az AVE-hálózat:

A hálózat központja Madrid, Madrid Atocha pályaudvar.

Motorvonatok[szerkesztés]

Jelenleg az alábbi motorvonat-sorozatok közlekednek az AVE-hálózaton:

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. HIGH SPEED LINES IN THE WORLD (application/pdf objektum) (angol nyelven). uic.org, 2014 [last update]. (Hozzáférés: 2015. december 26.)