Alaris

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy Alaris RENFE 490 sorozatú villamos motorvonat

Az Alaris egy márkanév, mellyel a spanyol regionális vonatokat jelölik. A vonatokat a RENFE üzemelteti. A szolgáltatást jelenleg RENFE 490, RENFE 120 és RENFE 130 sorozatú motorvonatok szolgálják ki.

Története[szerkesztés]

Az 1990-es évek felénél a RENFE felismerte, hogy szükség van a régi Talgo III szerelvények helyett új villamos motorvonatokra. A pályázatot a General Electric Company plc nyerte meg, melynek tagjai az Alstom és a FIAT Ferroviaria voltak. Az új motorvonat az ETR 490 sorozat lett, mely hasonló az Olaszországban közlekedő ETR 470 sorozathoz, amely a Cisalpino hálózaton is közlekedett. Az új szerelvényeket Madrid és Valencia között helyezték üzembe új kék színben, új logóval Alaris márkanéven. A vonatok kialakítása hasonló a repülőgépek business osztályához, az utasok rendelkezésére áll stewardess, étterem/snack bár, sajtószolgálat, személyes multimédia állomás, baby sitter, és az állomáson ingyenes parkoló.

Útvonal[szerkesztés]

Az Alaris járatok az alábbi viszonylatokon közlekednek:

Kritika[szerkesztés]

Annak ellenére, hogy új, modern vonatok nagyobb hangsúlyt fektettek a minőségre és a sebességre, az Alarist mégis több kritika érte.

Néhány jellemző, ahol az Alaris nem felelt meg az elvárásoknak:

  • Az Alaris csak 13 perccel gyorsabb az előző (IC-UT-448) járathoz képest,
  • Csak 160 ülőhely van egy vonatban a korábbi 206-hoz képest, ez azt jelenti, hogy korábban kell helyet foglalni, ha utazni szeretnénk,
  • Az Alaris drágább, mint az eredeti BonoCity, mely napi 4x közlekedett Madrid és Valencia között, miután megszűnt, az eljutás a két város között drágább lett.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alaris témájú médiaállományokat.
  • Az Alaris a RENFE hivatalos oldalán. renfe.com, 2011 [last update]. (Hozzáférés: 2011. október 2.)