Tanger–Kenitra nagysebességű vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Tanger–Kenitra
nagysebességű vasútvonal
A vonal tervezett járműve(A képen az SNCF egyik TGV vonófeje látható)
A vonal tervezett járműve
(A képen az SNCF egyik TGV vonófeje látható)
A Tanger–Kenitra nagysebességű vasútvonal útvonala
Hossz: 200 km
Nyomtávolság: 1435 mm
Feszültség: 25 kV 50 Hz ~
Üzemeltető:
  • ONCF
Maximális sebesség: 320 km/h
BSicon KBHFa.svg 0 Tanger
BSicon KBHFe.svg 200 Kenitra

A Tanger–Kenitra nagysebességű vasútvonal egy tervezett 200 km hosszú, normál nyomtávolságú nagysebességű vasútvonal Marokkóban Tanger és Kenitra között.

A tervekben 300 km/h-s üzem szerepel, észak-déli irányban a Gibraltári-szorostól végig az óceán partján Tanger és Agadir között, valamint északon kelet-nyugat irányban Oujdából Casablancába. Ez lenne az első nagysebességű vasút az arab világban, ahol Marokkó vasútja eddig is átlagon felülinek számított.

2008 októberben már magas szinten volt szó a beruházásról: Nicolas Sarkozy francia elnök VI. Mohammed királlyal állapodott meg arról, hogy az SNCF francia államvasút műszaki, és üzleti segítséget nyújt Marokkónak. Ekkor már az első vonal is konkretizálódott: Tangerből első körben Kenitrába épülnek sínek, ahonnan Rabatba, Casablancába és Marrákesbe lehet tovább utazni.

Végül aláírták a további részleteket tartalmazó szerződést: az SNCF az 1,8 milliárd eurós projekt során mind a vonal tervezésében és fenntartásában, mind a szerelvények kiválasztásában és üzemeltetésében nyújt tanácsadást a következő 6 évben. 55 francia szakember fog részt venni a munkában, akik közül 18-an már most Rabatban dolgoznak a helyi kollégákkal.

A legfrissebb tervek szerint 2016-ra készülhet el az első 200 km-es vonal, amit már 320 km/h-ra terveznek. A távlati tervekben 2035-ig 1500 km-es hálózatot álmodnak, és máris vizsgálják Spanyolországgal közösen egy esetleges gibraltár-alagút lehetőségét.

Marokkóban sokan használják ma is a vasutat, másrészt az autós közlekedés nem csak szennyező de veszélyes is, mostanában napi 10 ember hal meg a marokkói utakon. A HSL elkészültével azonban évi 8 milliós utasszámra számítanak, ami a közúti forgalmat is csökkentené és az EU-val nemrég szabadkereskedelmi megállapodást kötött ország gazdaságát is fellendíthetné.

A vonal építése 2010. júniusban kezdődött meg a Marokkói Nemzeti Vasút (ONCF), és a kormány között létrejött finanszírozási megegyezés alapján, amelyet még 2010 februárban írtak alá. A vonal megvalósítása mintegy 2,5 milliárd dollárba kerül, melynek a felét a vágányépítés, és az infrastruktúra létrehozása, az egy negyedét a vasúti berendezések, míg a másik negyedet a gördülő állomány teszi ki. A projekt megvalósításához hitelt vesznek fel, a kormány a költségek 25 százalékát állja, és kb. 10 százalék európai forrásokból biztosítható. A vonalat 2015 decemberében tervezik megnyitni, és ezzel a két város közötti eljutási idő a jelenlegi 5 óra 45 percről 2 óra 10 percre csökken..[1]

Források[szerkesztés]

  1. BIDS FOR MOROCCAN HIGH-SPEED LINE. (Hozzáférés: 2010. december 1.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]