California High-Speed Rail

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
California High-Speed Rail
Látványterv a vonalról és a vonatról
Látványterv a vonalról és a vonatról
A California High-Speed Rail útvonala
Hossz:1 100 km
Nyomtávolság:1435 mm
Feszültség:25 kV 50 Hz ~
Üzemeltető:Deutsche Bahn
Maximális sebesség:350 km/h
A Wikimédia Commons tartalmaz California High-Speed Rail témájú médiaállományokat.
Sacramento
Stockton
Modesto
Merced
San Francisco
SFO Airport (via Millbrae)
Redwood City/Palo Alto
San Jose
Gilroy
Fresno
Bakersfield
Palmdale
Sylmar
Burbank
Los Angeles
Norwalk
Anaheim
Irvine
BSicon exBHF.svg Industry
BSicon exBHF.svg Ontario
BSicon exBHF.svg Riverside
BSicon exBHF.svg Temecula/Murrieta
BSicon exBHF.svg Escondido
BSicon exBHF.svg University City
BSicon exKBHFe.svg San Diego

Források:

A California High-Speed Rail egy nagyszabású amerikai terv volt, melynek során Kalifornia államban a nagyvárosokat egy nagysebességű, több mint 1100 km hosszú, kétvágányú, 25 kV 50 Hz-cel villamosított vasúthálózat kötötte volna össze. Ehhez új pályát kell építeni, új állomásokkal, a meglévő pályákat részben fel kell újítani, a szintbeli útátjárókat meg kell szüntetni. A tervek szerint a vonatokat 91-95 millió ember használta volna évente.[1] A vonatok maximum 350 km/h-val mentek volna. A vonal követné a meglévő út- vasúti vonalvezetést, ahol ez lehetséges. A tervek szerint 2020-ban évi 68 millió utas elszállítása lett volna a feladat. Az utazási idő San Francisco és Los Angeles között 2 óra 35 percre csökkent volna.

Története[szerkesztés]

Kalifornia állam az egyik legsűrűbben lakott állam az USA-ban. Az emberek többsége saját autóval és repülővel közlekedik. Az autópályák zsúfoltsága, továbbá a környezetszennyezés miatt a közlekedés egyre nehezebb. A légiforgalom is hatalmas, melyet szigorú biztonsági előírások akadályoznak. A mobilitás igénye pedig fokozatosan növekszik. Az egyik lehetőség egy új vasúthálózat kiépítése. Erről népszavazást írtak ki. A szavazás végeredménye végül 52,6 - 47,4% lett az igenek javára. Az építkezés megkezdésére a tervek szerint 2011-ben kerül volna sor, elsőként a Merced-Fresno szakasz készült volna el, a fenntartáshoz szükséges infrastruktúrát Fresnoban alakították volna ki.

Finanszírozás[szerkesztés]

A vonal építésének költségeit kötvénykibocsátással akarták előteremteni.

Járművek[szerkesztés]

A vonalon közlekedő járművek típusa nem dőlt el, a francia Alstom TGV-je és a japán Sinkanszen volt a legesélyesebb.

Kritikák[szerkesztés]

A vonal kritikusai szerint a tervezett 10 milliárd dolláros költségvetést jelentősen túl lépték volna, továbbá az utasszám is elmarad a várakozásoktól. A sűrű megállók miatt a vonat nem fogja elérni a tervezett 350 km/h-s sebességet, ezáltal a menetidő sem lesz tartható. Az autók Szén-dioxid gáz kibocsátása csak minimálisan fog csökkenni.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Cambridge Systematics Inc.: Bay Area/California High Speed Rail Ridership and Revenue Forecasting Study (PDF) pp. pg. 71-72. California High-Speed Rail Authority, 2007. July. [2008. szeptember 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 17.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]