Elon Musk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Elon Musk
Elon Musk Royal Society.jpg
Született Elon Reeve Musk
1971. június 28. (47 éves)[1]
Pretoria
Állampolgársága
Házastársa
 • Justine Musk (2000–2008)
 • Talulah Riley (2010–2012)
 • Talulah Riley (2013–2016)
Élettárs Amber Heard (2016 – 2017. augusztus)
Gyermekei hat gyermek
SzüleiMaye Musk
Errol Musk
Foglalkozása
 • repülőmérnök
 • feltaláló
 • befektető
 • programozó
 • mérnök
 • vállalkozó
Munkáltató
Tisztség
Iskolái
 • Waterkloof House Preparatory School
 • Queen's University
 • Pretoria Boys High School (–1989)
 • Queen's School of Business (1990–1992)
 • The Wharton School (1992–1995, közgazdaságtan, BA)
 • Pennsylvaniai Egyetem (1991–1995, fizika, BSc)
Kitüntetései
 • tiszteletdíj
 • díszdoktor
 • Gold Medal of the Royal Aeronautical Society (2012)
 • Royal Society tagja (2018)[2]

Elon Musk aláírása
Elon Musk aláírása

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Elon Musk témájú médiaállományokat.

Elon Musk eredeti nevén Elon Reeve Musk, FRS (Pretoria, 1971. június 28.) dél-afrikai származású amerikai üzletember, a Surrey University díszdoktora.[3][4] Nevéhez fűződnek a Zip2, az X.com, a PayPal, a SpaceX, a Tesla, Inc, a SolarCity, a The Boring Company vállalkozások és a Hyperloop megtervezése.[5]2018-ban a Fellow of the Royal Society tagjává választották.[6]

Élete[szerkesztés]

Szülőhazájából, a Dél-afrikai Köztársaságból 17 évesen Kanadába vándorolt, mert el akarta kerülni a sorkatonai szolgálatot. Fizikát és közgazdaságtant tanult az egyetemen, majd két diploma után otthagyta Kanadát, és az USA-ba költözött. A kaliforniai Stanford Egyetemre felvételizett, ám szinte azonnal, két nap múlva ott is hagyta. Állítása szerint azért, „hogy fontosabb problémákkal foglalkozzon, amik befolyásolják az emberiség jövőjét”.

Első jelentősebb üzleti fogása a Blastar nevű játékprogram[7] eladása volt, melyet 12 évesen írt meg. Ezért a programért összesen 500 dollárt kapott.[8] Később öccsével, Kimbal Muskkal 1995-ben megalapította a Zip2 nevű internetes vállalatot. Ezt 1999-ben 341 millió dollárért eladta a Compaqnak.

A pénzt a PayPal megalakításába fektette, mely pár év múlva az internet egyik meghatározó szolgáltatása lett. Az eBay 1,5 milliárd dollárért vásárolta fel a céget 2002 októberében.[9]

Ezután Musk megalapította a SpaceX céget. Célja az volt, hogy önerőből fejlesszen ki egy űrkapszulát, mely később akár embereket is szállíthat a Nemzetközi Űrállomásra. A kapszula fejlesztése közel tíz évig tartott, de végül sikerrel járt. A Dragon űrhajó sikeresen Föld körüli pályára állt, majd hozzákapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz 2012-ben.

2004-ben 6,5 millió dollárt fektetett magánvagyonából a Martin Eberhard, Marc Tarpenning és Ian Wright által 2003-ban alapított Tesla Motors autógyártó startupba, mely elektromos autókat fejleszt és gyárt, illetve a töltésükhöz szükséges töltőhálózatot épít. A cégalapítók sok más befektetőt is megkerestek, ám csupán Musk látott elég fantáziát a cég víziójában, melynek fő céljával - az amerikai olajfüggőség csökkentése - maga is egyetértett. Befektetésével Musk a cég főrészvényese, és a vállalat elnöke lett, a következő években még több tízmillió dollárt invesztált a cégbe a beindításához. A cég tíz év alatt több sorozatgyártású modellt dobott piacra.

2013-ban a Hyperloop nevű tervével került a figyelem középpontjába, ugyanis kijelentette, hogy forradalmasítani tudná a szárazföldi tömegközlekedést. Későbbi tervei között szerepel egy Mars-utazás magántőkéből és egy hatékonyabb meghajtás megvalósítása az űrhajók számára.[10] A projekt részeként 2018. február 6-án kilövésre került a Falcon Heavy - hatvan tonnányi hasznos teher űrbe juttatására alkalmas - hordozórakéta-komplexumának kísérleti példánya. A rakéta Musk Space-X start up vállalkozásának része volt és az első általa szállított teher egy meggypiros Tesla Roadster volt. Elon Musk Tesla Roadstere száz kilométer magasság fölött kinyíló burkolat alól bukkant ki, a kocsi volánjánál a Starman elnevezésű bábu abba a szkafanderbe volt öltöztetve, amit talán már jövőre viselhetnek a SpaceX készülő Dragon űrhajójának utasai. A műszerfalon pedig a Galaxis útikalauz stopposoknakból ismert, a címszereplő könyv borítóján található „Don’t Panic!” („Ne ess pánikba!”) volt olvasható.[11][12]

Érdekességek[szerkesztés]

Gyakran nevezik úgy is, mint az Igazi Vasember, ugyanis több vonásban is nagyon hasonlít a képregényszereplőre: milliárdos, feltaláló és több meghökkentő üzleti vállalkozást is sikerre vitt.[10] Sőt mi több, a Vasember 2 című filmben cameo szerepben (mint önmaga, Elon Musk) fel is tűnik, kezet fog Tony Starkkal, és megemlíti, hogy van egy elektromos repülő ötlete.

Elon Musk és a thaiföldi barlangszerencsétlenség[szerkesztés]

2018 júliusában a thaiföldi barlangszerencsétlenség[13] áldozatainak egy mentőkapszulát tervezett, amely a föld alatt rekedt 12 fős focicsapatot és edzőjüket hivatott a felszínre hozni.[14]A kapszula július 8-ra rekordsebességgel el is készült, a helyszínre szállították, de az idő rövidsége és az esőzés miatti nagy veszély, valamint a thai hatóságok mentési kísérletekre való sürgetése miatt nem vetették be. A kapszula története azonban ezzel nem ért véget. A mentőcsapat vezetője nem fogadta el Elon Musk felajánlását és hamarosan vita keletkezett közöttük, arra nézve, hogy a kapszula alkalmas-e vagy sem a mentésre. Miután Musk mérgében egy twitter bejegyzésben "lepedofilozta" a búvárt az újságok az egész akciót PR-tevékenységnek minősítették. A dolgon az sem segített, hogy Musk később bocsánatot kért hirtelen megjegyzése miatt Narongszak Oszotthakorntól.[15]

A kicsiny gyermekmentésre alkalmas tengeralattjáró - amelybe akár egy felnőtt ember is belefér - a The Boring Company csúcstechnológiájával és a SpaceX mérnökeinek tudása által készült el két nap alatt. Alkalmas mélyebb vizű tengeri barlangokban felhasználni mentés céljára, de Elon Musk a kapszula továbbfejlesztett változatát akár az űrben is el tudná képzelni. Végül a mini tengeralattjárót Musk a helyieknek adományozta azzal, hogy egy esetlegesen előforduló újabb katasztrófánál felhasználhatják.[16]

Könyvek[szerkesztés]

magyar nyelven:
 • Ashlee Vance: Elon Musk: Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása (Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future). Ford. Weisz Böbe, Dufka Hajnalka. Budapest: HVG Könyvek. 2015.  
angol nyelven:

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. https://www.biography.com/people/elon-musk-20837159
 2. https://royalsociety.org/people/elon-musk-13829/
 3. Honorary graduates University of Surrey (en nyelven). www.surrey.ac.uk. (Hozzáférés: 2018. április 5.)
 4. The University of Surrey awards two honorary doctorates (en nyelven). www.surrey.ac.uk. (Hozzáférés: 2018. április 5.)
 5. Hiperloop Alpha
 6. Distinguished scientists elected as Fellows and Foreign Members of the Royal Society (en-GB nyelven). royalsociety.org. (Hozzáférés: 2018. július 12.)
 7. Play the PC game Elon Musk wrote as a pre-teen (hu-EN nyelven). TheVerge, 2015. június 9. (Hozzáférés: 2018. február 12.)
 8. Belfiore, Michael. Chapter 7: "Orbit on a Shoestring", Rocketeers. HarperCollins, 166–195. o. (2007). ISBN 978-0-06-114902-3 
 9. eBay picks up PayPal
 10. a b Bemutatták a kaliforniai szupervonat terveit
 11. Felszállt az óriásrakéta, Csillagember a Mars felé autózik!
 12. Ezért van „Ne ess pánikba” felirat Musk űrautójának műszerfalán”, 24.hu, 2018. február 8. (Hozzáférés ideje: 2018. február 10.) (hu-HU nyelvű) 
 13. Thai cave rescue underway: Live updates”, 2018. július 8. (Hozzáférés ideje: 2018. július 9.) (en nyelvű) 
 14. Elon Musk's rescue sub is on its way to Thailand”, NBC News (Hozzáférés ideje: 2018. július 9.) (en-US nyelvű) 
 15. Mátyás, Domschitz. „Elon Musk lepedofilozta az egyik, thai gyerekek mentésében részt vevő búvárt”, 2018. július 15. (Hozzáférés ideje: 2018. október 26.) (hu nyelvű) 
 16. DB. „Elkészült Elon Musk gyerekmentő kapszulája”, 2018. július 9. (Hozzáférés ideje: 2018. július 11.) (hu nyelvű) 

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]