Mojave-sivatag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mojave-sivatag
Joshua fa
Joshua fa
Ország Amerikai Egyesült Államok
Elhelyezkedése
Mojave-sivatag (USA)
Mojave-sivatag
Mojave-sivatag
Pozíció az USA térképén
é. sz. 35° 00′ 30″, ny. h. 115° 28′ 30″Koordináták: é. sz. 35° 00′ 30″, ny. h. 115° 28′ 30″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mojave-sivatag témájú médiaállományokat.

A Mojave-sivatag az Amerikai Egyesült Államok délnyugati részén terül el, négy állam területén (Kalifornia, Nevada, Arizona, Utah).

Nevét a mohave (mojave) indián törzsről kapta. Legmagasabb pontja a Charleston Peak (3633 m), a legalacsonyabb a Death Valley, (Death Valley Nemzeti Park) 86 méterrel a tengerszint alatt. Kiterjedése a Józsué-pálmaliliom (Yucca brevifolia) elterjedési területével egyezik meg.

A sivatagot körbeveszik a Tehachapi-, San Gabriel- és San Bernardino-hegységek, valamit a Szent András-törésvonal és a Garlock-törésvonal. A sivatagban közel 1800 növényfaj él.[1] A népsűrűség nagyon alacsony, de található néhány nagyobb város: Las Vegas, Victorville, és Henderson. Ezek közül Las Vegas a legnagyobb, közel 2 millió lakossal.

Klíma[szerkesztés]

A Mojave-sivatagban kevesebb mint 330 mm csapadék esik évente. Itt van az USA legalacsonyabban fekvő és legmelegebb területe, a Death Valley (Halál-völgy). A tengerszint alatt 86 méteren fekvő részen nem ritka a +49°C. A nagy szárazság ellenére itt van a lucernatermesztés egyik központja, mely a vízellátást a California Aqueduct (lásd akvadukt) nevű vízgyűjtő- és szállító rendszerből kapja.

A téli hőmérséklet a −18 °C (0 °F) és 27 °C (81 °F) között, míg a nyári 35 °C (95 °F) és 54 °C (129 °F) között ingadozik. A legnagyobb forróság a mélyen fekvő részeken mérhető. Esőt a Mexikói-öböl felől érkező viharok hozhatnak. Több invazív növényfaj is megtelepedett a sivatagban, melyek időnként kiterjedt bozóttüzet okoznak. A sivatag több részén kiváló körülmények vannak a szél hasznosítására; szélfarmok termelik az áramot minden évszakban.

Parkok, turizmus, érdekességek[szerkesztés]

A sivatag kaliforniai részén található az Edwards Air Force Base (légitámaszpont), a légierő kísérleti támaszpontja (Naval Air Weapons Station China Lake), a világ legnagyobb tengerészgyalogos kiképző bázisa (Twentynine Palms), és egy katonai kiképző bázis (Fort Irwin & the National Training Center). Itt található az Államok legnagyobb repülőgéptárolója illetve -temetője, mely a száraz, korróziómentes levegő miatt került ide. Északon, a nevadai részen van Las Vegas, a világ egyik legnagyobb szórakoztató- és szerencsejáték-központja.

A Mojave-sivatagban több kísértetváros is található. Ilyenek például az arizonai Oatman (egykor aranyásók lakták), a kaliforniai Calico (egykori ezüstbányászváros), vagy Kelso. Az itt áthaladó 66-os út (Route 66) mentén is számos szellemváros van, melyek a 66-os út fellendülése idején virágoztak.

A Devils Playground („az ördög játszótere”) egy 64 km hosszan elterülő, dűnés terület, finom homokkal.

Nemzeti parkok: Death Valley National Park, Joshua Tree National Park, Mojave National Preserve, Red Rock Canyon National Conservation Area.

Három tó van a Mojave-sivatagban: Mead-tó (mesterséges), Mojave-tó és Havasu-tó.

A Hoover-gát népszerű látványosság. Baker mellett látható a világ legnagyobb hőmérője (41 m magas). A sivatagi terület ellenére számos növény- és állatfaj él itt. A terület legjellegzetesebb növénye a Joshua-fa (kaktuszfa) és a Barrel-kaktusz.

Képgaléria[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Annerino, John: Canyoneering: How to Explore the Canyons of the Great Southwest. (hely nélkül): Stackpole Books. 1999. 1. o. ISBN 0811727009  

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Mazzucchelli, Vincent G., "The Southern Limits of the Mohave Desert, California", The California Geographer, 1967, VIII: 127–133. This study provides original maps of the Mohave and adjacent deserts in the southwestern states.