Joshua Tree Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Joshua Tree Nemzeti Park
Világörökség
Adatok
OrszágAmerikai Egyesült Államok
TípusTermészeti helyszín
Felvétel éve1994
Elhelyezkedése
Joshua Tree Nemzeti Park (Kalifornia)
Joshua Tree Nemzeti Park
Joshua Tree Nemzeti Park
Pozíció Kalifornia térképén
é. sz. 33° 44′ 54″, ny. h. 115° 49′ 10″Koordináták: é. sz. 33° 44′ 54″, ny. h. 115° 49′ 10″
A Wikimédia Commons tartalmaz Joshua Tree Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Joshua Tree Nemzeti Park az Amerikai Egyesült Államokban van, Kalifornia állam területén. A nemzeti park 1 974 363 hektáron terül el, legmagasabb pontja a Key's View (1580 m).

Története[szerkesztés]

A Joshua Tree Parkot 1936. augusztus 10-én alapították és 1994-ben nyilvánították nemzeti parkká.

Domborzata, és természet földrajza[szerkesztés]

A Joshua Tree Nemzeti Park térképe

A Joshua Tree (Jozsué-pálmaliliom) Nemzeti Park kétféle sivatagtípust foglal magába: a Colorado-sivatagot (másként Colorado-fennsík, a park alacsonyan fekvő, forró, száraz keleti része), ami a Sonora-sivataghoz tartozik és a Mojave-sivatagot (a magasabb, hűvösebb, nedvesebb nyugati részen). A terület ismert lebilincselő geológiai képződményeiről, így különös gránitgömbökről és gyönyörű eróziós legyezőkről, a park festői hely továbbá a meteorzáporok megtekintésére is.

Növényvilága[szerkesztés]

A Mojave-sivatagban olyan speciális klíma alakult ki, mely igen kedvező életkörülményeket nyújt a park névadóinak, a krémszínű virágokat hozó Joshua-fáknak (Yucca brevifolia), így egész erdőket alkotva tenyészik a parkban. Ez a fafajta csak itt, ezen a területen él meg, nevét pedig különleges kereszt formájáról kapta. A Joshua Fák Ligete a park egyik fő vonzereje.

1220 méter magasban hűvös, borókával benőtt kanyonok vannak. A Coloradóban elsősorban kreozotcserje, okotillo és a hatalmasra megnövő cholla-kaktusz, melyet mackó-kaktusznak is neveznek. Távolról ártatlannak tűnő külseje amúgy nagyon erős, kampós végű tüskéket rejt, mely még a cipőtalpat is könnyen átszúrja, és ha beleakad az ember bőrébe, kígyómaráshoz hasonló fájdalmat okoz, nehezen eltávolítható és még ezután is sokáig nagyon fáj.

Állatvilága[szerkesztés]

A park hat legyezőpálma-oázisa gazdag állatvilágnak ad otthont, főként különböző vándorló amerikai poszátafajoknak. A csendes-óceáni repülési útvonal jelentős részeként a Joshua Tree Parkot más-más madárfajok látogatják télen és nyáron, míg az állandó fajok közé tartoznak a gyalogkakukkok, a selymesmadarak, az aranycinegék, a kaktusz- és a kövi ökörszemek, az üregi bagoly, a Le Conte-gezerigó, a Gambel-fogasfürj és a prérisólyom.

A parkban láthatók még kanadai vadjuhok, csörgőkígyók, vörös hiúzok, kaliforniai szamárnyulak, kengurupatkányok, madárpókok, skorpiók és valóságos felhőket alkotó vándorlepkék.

360°-os panorámakép a Joshua Tree Nemzeti Parkból
360°-os panorámakép a Joshua Tree Nemzeti Parkból

Egyéb látnivalók[szerkesztés]

A park sziklafestményeket és mintegy ötszáz régészeti helyet is véd, köztük ötezer évre visszanyúló emberi településeket, többek közt a piton, chemehuevi és a cahuilla népcsoportokét.

A legközelebbi város Twentynine Palms, amely háromórányira fekszik Los Angelestől.

Turizmus[szerkesztés]

A parkot átszelő, elképesztő szín- és formavilágú, hatalmas, kavics-simaságú sziklák között vezető jó minőségű autóút, és kora tavasszal a nyíló virágok látványa kényezteti az ide utazók érzékeit. A sziklák közül sokat el is neveztek: a Jumbo Rock elefántot, a Skull Rock pedig koponyát formáz. A parkon belül kisebb körutakat is lehet tenni, a főbb látványosságokat pedig táblákkal jelölik, nehogy bármiről is lemaradjunk. Joshua-fákkal szegélyezett út vezet a majdnem 1600 méteres magasságban lévő Keys View kilátóhoz, ahonnan a mesés Coachella-völgyre nyílik kilátás, jó időben pedig a coloradói Salton-tóig is ellátni. A park látványos terepe a motoros- és gyalogtúráknak. A műút mellett több száz mérföldnyi földút is át- meg átszeli a park területét, ahol akár dzsippel, akár lóháton vagy gyalogosan is bejárható a terület. A park gyönyörű táborhelyekkel, a környéken sok vendégházzal és hotellel várja látogatóit.

A park területén elkerített tanösvények is találhatók, például az a tanösvény, amit a cholla-kaktusz különböző életciklusainak bemutatására hoztak létre.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Joshua Tree Nemzeti Park
A Wikimédia Commons tartalmaz Joshua Tree Nemzeti Park témájú médiaállományokat.