Bryce Canyon Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bryce Canyon Nemzeti Park
IUCN kategória: II (Nemzeti park)
Eróziós formákból álló „út” a Bryce Canyonban
Eróziós formákból álló „út” a Bryce Canyonban
ElhelyezkedéseAmerikai Egyesült Államok
NévadóBryce Canyon (kanyon)
Terület145 km²
Alapítás ideje1928. szeptember 15.
Felügyelő szervezetNational Park Service
Elhelyezkedése
Bryce Canyon Nemzeti Park (Utah)
Bryce Canyon Nemzeti Park
Bryce Canyon Nemzeti Park
Pozíció Utah térképén
é. sz. 37° 34′, ny. h. 112° 11′Koordináták: é. sz. 37° 34′, ny. h. 112° 11′
Bryce Canyon Nemzeti Park weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bryce Canyon Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Bryce Canyon Nemzeti Park az USA legszebb nemzeti parkjai közé tartozik, Utah állam déli részén található.

A magasan (tengerszint felett 2400-2700 méteren) fekvő nemzeti park nem egy valódi kanyon, hanem egy fennsík pereme, melynek vörös-fehér szikláiból a természet (szél és jég) több ezer sziklatűt, sziklaoszlopot és sziklaívet faragott ki.

A formációk változatossága és száma miatt sok látogató értékeli úgy, hogy a Bryce Canyon szebb, mint a jóval ismertebb Grand Canyon.

Bryce Canyon sziklaoszlopai.

Felfedezése[szerkesztés]

A kanyont arról az Ebeneezer Bryce mormon telepesről nevezték el, aki az 1870-es években itt telepedett le. A legenda szerint tőle származik az a mondat, amit a parkról szólva ma is gyakran idéznek, miszerint „pokoli hely, ha eltéved egy tehened”. A marháira ügyelő Bryce számára ugyanis komoly erőpróba volt az elkóborolt marhák megtalálása a több ezer, tíz emelet magas sziklatorony között.

A Bryce Canyon Nemzeti Park ma[szerkesztés]

A park ma kedvelt turistacélpont, bár félreeső mivolta miatt jóval kevesebben látogatják, mint a Grand Canyont vagy a Zion Canyont. A park bejáratánál több szálloda és kemping is működik.

A park főbb látványosságai, az sok ezer sziklaoszlopot tartalmazó, arénaszerű Bryce amfiteátrumra néző Bryce Point, Sunset Point és Sunrise Point kilátók, az amfiteátrumtól délre fekvő, barlangszerű képződményekre rálátó Paria View kilátó, a 2800 méter magasan fekvő, a fennsíktól délre és keletre fekvő területekre csodálatos panorámát nyújtó Rainbow és Yovimpa Point kilátók, és a park legszebb sziklaívét megmutató Natural Bridge kilátópont.

A fennsík pereméről egy tucat túraútvonal vezet le. Ezek között vannak hosszabbak és nagyobb állóképességet igénylők, mint a Bryce Pointról induló Peekaboo túraútvonal, és vannak rövidebbek, mint az 1-2 órás Queens Garden túraútvonal. Ez utóbbi út a Bryce amfiteátrum sziklatornyai közé visz le, a Viktória királynő alakjára emlékeztető egyik sziklatű lábáig.

A fennsík csillagászok által is kedvelt észlelőhely. Városoktól távoli elhelyezkedése, és magas fekvése miatt olyan kicsi az égbolt fényszennyezettsége és a légkör zavaró hatása, hogy Hold- és felhőmentes napokon szabad szemmel 7500-nál is több csillag látható (7.4 magnitúdós égbolt).

Kilátás a Bryce Point-ról az Amfiteátrumra (Amphitheater) és a Bryce Creek-re.

Külső hivatkozások[szerkesztés]