Bryce Canyon Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bryce Canyon Nemzeti Park
IUCN kategória: II (Nemzeti park)
Eróziós formákból álló „út” a Bryce Canyonban
Eróziós formákból álló „út” a Bryce Canyonban
Elhelyezkedése Amerikai Egyesült Államok
Alapítás ideje 1928. szeptember 15.
Felügyelő szervezet National Park Service
Elhelyezkedése
Bryce Canyon Nemzeti Park (Utah)
Bryce Canyon Nemzeti Park
Bryce Canyon Nemzeti Park
Pozíció Utah térképén
é. sz. 37° 34′, ny. h. 112° 11′Koordináták: é. sz. 37° 34′, ny. h. 112° 11′
Bryce Canyon Nemzeti Park weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bryce Canyon Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Bryce Canyon Nemzeti Park, mely az USA legszebb nemzeti parkjai közé tartozik, Utah állam déli részén található. A magasan (tengerszint felett 2400-2700 méteren) fekvő nemzeti park nem egy valódi kanyon, hanem egy fennsík pereme, melynek vörös-fehér szikláiból a természet (szél és jég) több ezer sziklatűt, sziklaoszlopot és sziklaívet faragott ki.

A formációk változatossága és száma miatt sok látogató értékeli úgy, hogy a Bryce Canyon szebb, mint a jóval ismertebb Grand Canyon.

Bryce Canyon sziklaoszlopai.

Felfedezése[szerkesztés]

A kanyont arról az Ebeneezer Bryce mormon telepesről nevezték el, aki az 1870-es években itt telepedett le. A legenda szerint tőle származik az a mondat, amit a parkról szólva ma is gyakran idéznek, miszerint „pokoli hely, ha eltéved egy tehened”. A marháira ügyelő Bryce számára ugyanis komoly erőpróba volt az elkóborolt marhák megtalálása a több ezer, tíz emelet magas sziklatorony között.

A Bryce Canyon Nemzeti Park ma[szerkesztés]

A park ma kedvelt turistacélpont, bár félreeső mivolta miatt jóval kevesebben látogatják, mint a Grand Canyont vagy a Zion Canyont. A park bejáratánál több szálloda és kemping is működik.

A park főbb látványosságai, az sok ezer sziklaoszlopot tartalmazó, arénaszerű Bryce amfiteátrumra néző Bryce Point, Sunset Point és Sunrise Point kilátók, az amfiteátrumtól délre fekvő, barlangszerű képződményekre rálátó Paria View kilátó, a 2800 méter magasan fekvő, a fennsíktól délre és keletre fekvő területekre csodálatos panorámát nyújtó Rainbow és Yovimpa Point kilátók, és a park legszebb sziklaívét megmutató Natural Bridge kilátópont.

A fennsík pereméről egy tucat túraútvonal vezet le. Ezek között vannak hosszabbak és nagyobb állóképességet igénylők, mint a Bryce Pointról induló Peekaboo túraútvonal, és vannak rövidebbek, mint az 1-2 órás Queens Garden túraútvonal. Ez utóbbi út a Bryce amfiteátrum sziklatornyai közé visz le, a Viktória királynő alakjára emlékeztető egyik sziklatű lábáig.

A fennsík csillagászok által is kedvelt észlelőhely. Városoktól távoli elhelyezkedése, és magas fekvése miatt olyan kicsi az égbolt fényszennyezettsége és a légkör zavaró hatása, hogy Hold- és felhőmentes napokon szabad szemmel 7500-nál is több csillag látható (7.4 magnitúdós égbolt).

Kilátás a Bryce Point-ról az Amfiteátrumra (Amphitheater) és a Bryce Creek-re.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bryce Canyon Nemzeti Park témájú médiaállományokat.