Zion Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zion Nemzeti Park
IUCN kategória: II (Nemzeti park)
A Zion Canyon az Angels landingről fényképezve
A Zion Canyon az Angels landingről fényképezve
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Elhelyezkedése Utah állam
Alapítás ideje 1909. július 31.
Felügyelő szervezet National Park Service
Elhelyezkedése
Zion Nemzeti Park (USA)
Zion Nemzeti Park
Zion Nemzeti Park
Pozíció az USA térképén
é. sz. 37° 18′, ny. h. 113° 03′Koordináták: é. sz. 37° 18′, ny. h. 113° 03′
Zion Nemzeti Park weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Zion Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Zion Nemzeti Park, vagy ismertebb nevén Zion Canyon a vörös navaho homokkőből a Virgin-folyó által kifaragott 24 kilométer hosszú, helyenként 800 méter mély, dús növényzettel és vízesésekkel, vízfolyásokkal tarkított gyönyörű kanyon.

Szemben a legtöbb amerikai kanyonnal a Zionnak nem a pereme, hanem az alja a legkönnyebben megközelíthető. Gyakorlatilag autóból, autóbuszból tekinthetjük meg ennek a mély kanyonnak az alját, illetve innen tehetünk gyalogtúrákat a pereme felé.

Felfedezése[szerkesztés]

Bár a kanyonnak is teret adó térség az európaiak megérkezése előtt anasazi indián föld volt, nevét és képződményeinek elnevezését főként az 1858-ban a kanyont újrafelfedező mormonok vallásából kapta. Így találhatunk a kanyonban olyan nevű képződményeket, mint az „Angels landing” (Angyalok földre szálló helye),[1] vagy „The three patriarch”s (a három pátriárka).

A Zion ma[szerkesztés]

A nemzeti park a környéken a Grand Canyon és Las Vegas után a leglátogatottabb látványosság. A park jelentős része autóval is bejárható, de a szűkebb Zion Canyonba (ami 9,7 kilométer hosszú és 800 méter mély) tavasztól-őszig autóval nem lehet behajtani, a vendégeket ingyenes, gyakran forduló, földgáz üzemű buszok szállítják.

A park keleti bejárata közelében látható a sakktáblaszerű hasadékokkal recézett Checkerboard Mesa (sakktábla hegy). A Zion kanyonba érve olyan látványosságokat láthatunk, mint a Three Patriarchs nevű hármas hegy, az Emerald Pools (smaragd medencék), ami több vízesés szakasz által szétválasztott három smaragd színű tavacska, a Könnyező Szikla (Weeping Rock), az óriási sziklatorony, az Angels Landing amire túraútvonal vezet fel és ami körül a Virgin-folyó ma is egy óriási ívet ír le, végül a Temple of Sinawava, ameddig az aszfaltút vezet. Innen a folyón felfelé még egy-két kilométer gyalogút vezet, de az egyre jobban szűkülő kanyonban felfelé már csak a folyón átgázolva vezet út.

A kanyonban, különösen a szűkülő szakaszokon rendszeres veszélyt jelent az ún. „flash flood” (gyors áradás) - az akár távoli záporokból eredő vízfolyam a folyó szintjét pillanatok alatt akár méterekkel is megemelheti – már eddig is több halálos áldozatot okozva.

1995-ben egy földcsuszamlás gátat képzett a Virgin folyón, aminek következtében 450 turista rekedt a kanyonban. A turisták kimentésére épült ideiglenes út kialakításához 24 óra kellett. A földcsuszamlás nyomai ma is látszanak a Three Patriarchs-tól északkeletre.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]