Mamut-barlang Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mamut-barlang Nemzeti Park
Világörökség
A Mamut-barlang
A Mamut-barlang
Adatok
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Világörökség-azonosító150
TípusTermészeti helyszín
KritériumokVII, VIII, X
Felvétel éve1981
Elhelyezkedése
Mamut-barlang Nemzeti Park (USA)
Mamut-barlang Nemzeti Park
Mamut-barlang Nemzeti Park
Pozíció az USA térképén
é. sz. 37° 11′, ny. h. 86° 06′Koordináták: é. sz. 37° 11′, ny. h. 86° 06′
A Wikimédia Commons tartalmaz Mamut-barlang Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Kentucky államban fekvő, 212 km2 területű Mamut-barlang Nemzeti Parkban található karsztvidék rejti a világ legnagyobb ismert barlangrendszerét. Már eddig is 680 km összhosszúságú járatot fedeztek fel,[1][2] és még mindig vannak ismeretlen, akár több száz kilométeres folyosók. A járatok tekintélyes méretű termekben öblösödnek ki, amelyekben föld alatti tavak, néhol zuhatagok találhatók. A barlangrendszert két föld alatti folyó is keresztezi.

A barlangrendszer keletkezéséhez rendkívül jók voltak a felszíni feltételek, ugyanis a területre jellemző bő csapadék elegendő mennyiségű szivárgó vizet szolgáltatott, a sűrű növényzet pedig a karsztosodáshoz szükséges szén-dioxidot. A barlangok fölött a vizet könnyen áteresztő kvarchomokréteg, alattuk pedig vízzáró márgaréteg található, amely a felszínalatti vizeket összegyűjti és a felszíni forrásokba vezeti.

Így a barlangokban a könnyen oldódó mészkő csodálatos cseppköveket hozott létre, de emellett találhatóak itt különös gipszképződmények, „rózsák” is, amelyek vas-szulfidból és mészkőből jöttek létre. De a barlangrendszer különös jelentőségét a nagy fajgazdagság adja: több mint 200 állatfaj él a sötétség birodalmában. Közülük a denevérek aludni járnak ide, de a barlangokban több millió év alatt kialakultak azok a fajok, amelyek egész életüket itt töltik. Ilyenek a különböző vakhalak, amelyeknek a látószerve teljesen elcsökevényesedett, s szaglásuk és az áramlások segítségével tájékozódnak. A felszínen a területet tölgyek és hikorifák borítják, s az erdőkben szarvasok, vadpulykák és kanadai hódok élnek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Grand, Gloomy and Peculiar Place. nps.gov . National Park Service, 2018. május 22. (Hozzáférés: 2018. május 29.)
  2. Vickie Carson: Mammoth Cave hits 400 miles. National Park Service (NPS), 2013. február 15. (Hozzáférés: 2013. február 18.)

Források[szerkesztés]

  • Bodnár László: Nemzeti parkok Észak-Amerikában, Eger, Bodnár Geográfus Bt., 2003 ISBN 963-430-381-1

További információk[szerkesztés]