Glacier Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Waterton – Glacier Nemzetközi Békepark
Világörökség
A McDonald-tó
A McDonald-tó
Adatok
Ország Amerikai Egyesült Államok
Típus Természeti helyszín
Kritériumok VII, IX
Felvétel éve 1995
Elhelyezkedése
Glacier Nemzeti Park (USA)
Glacier Nemzeti Park
Glacier Nemzeti Park
Pozíció az USA térképén
é. sz. 48° 41′ 48″, ny. h. 113° 43′ 06″Koordináták: é. sz. 48° 41′ 48″, ny. h. 113° 43′ 06″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Waterton – Glacier Nemzetközi Békepark témájú médiaállományokat.

Az egyesült államokbeli Glacier Nemzeti Park Montana államban fekszik, a kanadai Alberta és Brit Columbia határán. Az indiánok a Világ gerincének nevezték. Területén, amely 4100 km², két hegylánc, számtalan tó, 1000-nél is több növényfaj és állatfajok százai találhatók.A központi részét nem véletlenül nevezik a "kontinens ökoszisztémája koronájának".

1910-ben alapították, magán- és közterületekből áll. A jégkorszakban, körülbelül 10 000 évvel ezelőtt jelentek meg itt az őslakosok. A fehérek megérkezésekor a területen több törzs, közöttük a sosonok és a feketeláb-indiánok osztoztak, akik hagyományosan bölényvadászatból éltek. Ma a nemzeti parkkal határos két rezervátumban laknak.

A park megalapítása után elkezdték a látogatók részére kialakítani az utakat, amelyek között a leghosszabb és legismertebb a nyugat-keleti irányú, 85 km hosszú "Nap felé vezető út" . Tucatnyi nagyobb és 700 kisebb tava közül mindössze 131 kapott nevet. A négy legnagyobb a McDonald-tó, a St. Mary-tó, a Bowman-tó és a Kintla-tó. Létrejöttükben a nagy szerepe volt a jégkorszaki eróziónak. A kétszáz zuhatag közül a legnagyobb a Bird Woman-vízesés, 149 m magas. A hegységek kb. másfél millió évvel ezelőtt alakultak ki, anyaguk üledékes kőzet. A park legmagasabb hegycsúcsa, a Cleveland-csúcs 3190 m.

Nyugatról keletre haladva a csapadék csökken, így a növényzet is változatos képet mutat. A nyugati esőerdőket felváltja a kontinentális erdő, amely hegyi juharból, óriás tujákból, Hemlock-fenyőkből áll, és a keleti végeken a préri terül el. S más a növényzete a völgyeknek és a magasan fekvő alpesi tundráknak is. Vadvirágai között megtaláljuk az erdei derécét, a gleccserliliomot és különböző tátogatókat. Állatvilága is hasonlóan változatos: amerikai bölények, karibuk, grizzlyk és kanadai hiúzok mellett él itt havasi kecske, amely a park hivatalos szimbóluma, kanadai vadjuh, prérifarkas is. 260 madárfaja közül említésre méltó a szirti sas, a fehérfejű rétisas, a királygém, a kis hattyú és a kanadai lúd. 2001-ben a tűzvész után a park néhány útját lezárták, hogy utat biztosítsanak a hegyi varangyok ezreinek, amelyek új területre vándoroltak. A legpusztítóbb tűzvész 2003-ban tört ki, amikor a nemzeti park területének 10%-a égett meg.

A Glacier Nemzeti Park és a vele szomszédos kanadai Waterton-tavak Nemzeti park területét összevonva alakították ki a Waterton Glacier Nemzetközi Békeparkot 1932-ben, és közös területük 1995-ben felkerült az UNESCO Világörökség listájára.[1]

A globális felmelegedés hatása[szerkesztés]

A jégkorszakban a gleccserek munkája által keletkeztek a jellegzetes U-alakú völgyek, amelyek nagyon jellemzőek a parkra. A globális felmelegedés következményeként a gleccserek látványosan és rendkívüli gyorsasággal olvadnak, 1850 és 1979 között területük 73%-kal csökkent. A park megalapításának idején a Jackson-gleccser még a Blackfoot-gleccser része volt, de az olvadás miatt már 1939-ben kettéváltak.

2007-re csupán 27 gleccser maradt abból a 150-ből, amit 1900 táján jegyeztek fel. 2007-re a gleccserek 90%-a elolvadt, derül ki Dan Fagre (az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának munkatársa) tanulmányából.[2]

Forrás[szerkesztés]

  • Bodnár László: Nemzeti parkok Észak-Amerikában, Eger, Bodnár Geográfus Bt., 2003 ISBN 963-430-381-1

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://whc.unesco.org/en/list/354 A Waterton Glacier Nemzetközi Békepark az UNESCO Világörökség listáján
  2. National Geographic Magyarország, Búcsú a gleccserektől 2007. június

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Glacier Nemzeti Park témájú médiaállományokat.