Petrified Forest Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján
Petrified Forest Nemzeti Park
Ország Amerikai Egyesült Államok
Elhelyezkedése Arizona
Terület599,89 km²
Alapítás ideje 1962. január 1.
Felügyelő szervezet National Park Service
Petrified Forest Nemzeti Park (USA)
Petrified Forest Nemzeti Park
Petrified Forest Nemzeti Park
Pozíció az USA térképén
é. sz. 35° 05′ 17″, ny. h. 109° 48′ 22″Koordináták: é. sz. 35° 05′ 17″, ny. h. 109° 48′ 22″
Petrified Forest Nemzeti Park weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Petrified Forest Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Petrified Forest Nemzeti Park (megkövült erdő nemzeti park) az amerikai Arizona állam északkeleti részén helyezkedik el az Interstate 40 autópálya mellett Holbrook és Navajo között. Itt található a világ legnagyobb mennyiségű és legszínesebb megkövesedettt faállománya, főként az Araucarioxylon arizonicum faj tagjai.

A park két nagy területét egy észak-déli irányú átjáró köti össze. Az északi részlegben színes felső triász kori fák találhatóak (Painted-sivatag). A déli részlegben színes talaj és sok megkövült fa van. A területen egy ősi amerikai indián fafaragó-lelőhely is található.

A nemzeti park 2008 óta a világörökség javaslati listáján szerepel.[1]

Története[szerkesztés]

1906-ban nyilvánították nemzeti emlékművé.

Éghajlat[szerkesztés]

A vidék szélsőséges klímájú és néha viharos az időjárás. Az évi 250 mm csapadék fele júliusban, augusztusban és szeptemberben érkezik, heves zivatarok formájában.

Domborzata, és természet földrajza[szerkesztés]

A fosszilizáció lassú folyamata nagy fákat változtatott tömör kővé. Ezek a fák 225 millió éve (triász) egy ősi erdő részét képezték, amely óriási halevő kétéltűek, nagy hüllők és korai dinoszauruszok otthona volt. Miután kidőltek, a fák egy ártéri síkságon halmozódtak föl itt, Északkelet-Arizonában, majd iszap és vulkáni hamu temette be őket. A fák közül sok elkorhadt, de amelyek megmaradtak, a ma látható gyönyörű fosszilizálódott rönkökké alakultak. A vulkáni hamukból kioldódott kovasav lassan föltöltötte vagy fölváltotta a sejtfalakat, kvarcásvánnyá kristályosítva a fákat. A folyamat gyakran olyan aprólékos volt, hogy megőrizte a rönkfelszín minden részletét, sőt néha még a belső sejtfelépítést is. A megkövülési folyamat során vasban gazdag ásványok keveredtek a kvarccal, így jött létre a fák ragyogó sokszínűsége.

Turizmus[szerkesztés]

A park ablak a múltra. A fák mellett csodás dinoszauruszgyűjtemény őrződött meg a triászból, amikor épphogy csak elkezdődött a "dinoszauruszok kora".

A látogatók a Rainbow Forest (Esőerdő) múzeumban láthatják ezeket az ősmaradványokat, az óriás hüllők és óriás kétéltűek társaságában, amelyek valaha ezt a helyet tekintették otthonuknak. A Petrified Forest sok remek példát sorakoztat fel a sziklaművészetre is, a rajzokat a korai emberek vésték a kövek, kanyonfalak és sziklamenedékek felületére.

A képek sokfélesége meghökkentő, emberi alakok, láb- és kézlenyomatok, pumák. madarak, gyíkok, kígyók, denevérek, prérifarkasok, medvemancsok, madárnyomok, hasított paták és számos mértani alak. Ezek a rajzok jelentős eseményekről emlékezhetnek meg, törzsi határokat jelölhetnek, természeti események - mint a nyári napforduló - dokumentálnak, néhányuk pedig puszta firka lehet.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Petrified Forest
A Wikimédia Commons tartalmaz Petrified Forest Nemzeti Park témájú médiaállományokat.