Nagy Homokdűnék Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nagy Homokdűnék Nemzeti Park
Világörökség
A dél-coloradói óriás, aranyló homokdűnék
A dél-coloradói óriás, aranyló homokdűnék
Adatok
OrszágAmerikai Egyesült Államok
TípusTermészeti helyszín
Felvétel éve2004
Elhelyezkedése
Nagy Homokdűnék Nemzeti Park (USA)
Nagy Homokdűnék Nemzeti Park
Nagy Homokdűnék Nemzeti Park
Pozíció az USA térképén
é. sz. 37° 43′ 58″, ny. h. 105° 30′ 44″Koordináták: é. sz. 37° 43′ 58″, ny. h. 105° 30′ 44″
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy Homokdűnék Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Nagy Homokdűnék Nemzeti Park az Amerikai Egyesült Államokban van, Colorado állam területén. A park 91 négyzetkilométeren terül el, a legmagasabb dűne 229 m. A terület kora 12 000 év.

Története[szerkesztés]

A Nagy Homokdűnék Nemzeti Parkot (Great Sand Dunes National Park) 2004. szeptember 13-án alapították.

Domborzata, és természet földrajza[szerkesztés]

A szél formálta dombok hirtelen emelkednek ki több mint 213 méter magasra a San-Luis-völgy aljáról a Rio Grande és a Sange de Cristo-hegység között. Ezek az Egyesült Államok legmagasabb dűnéi, 90 négyzetkilométert fednek le.

A tudósok úgy vélik, hogy a dűneképződés a pleisztocénben kezdődött, amikor a hegyvidéki völgyekben gleccserek alakultak ki, jeget és kőzetet zúdítva a San-Luis-völgybe. Tizenkétezer éve a gleccserek megolvadtak, folyókat és patakokat hozva létre, amelyek a völgybe további nagy mennyiségű iszapot, kavicsot és homokot hordtak. A délnyugat Music-, Medano- és Mosca-hágó felől fújó szelek a homokot a völgy keleti szélére szállították. A völgy keleti oldalán lévő Sange de Cristo-hegység gátként működött, arra kényszerítve a szeleket, hogy megszabaduljanak a páratartalmuktól és egyéb terhüktől. Ennek következtében a dűnéket fokozatosan növeli a szél. A legtöbb homokdűnével ellentétben ezek megtartják az alakjukat, mivel felületük alatt nedvesek és tömörek. Ennek oka, hogy egyfajta szivacsként működnek: fölszívják a vizet a magas talajvízből és a közeli csermelyekből.

Állatvilága[szerkesztés]

A park területén él jávorszarvas, prérifarkas, puma, fekete medve, öszvérszarvas, vapiti, villásszarvú antilop.

Turizmus[szerkesztés]

A dűnékben a homok felszíne nyáron forró (több mint 37 °C). A legmagasabb dűnét könnyű elérni, csupán 800 méterre van a peremtől. A dűnék egyik különleges látványossága a Medano Creek, a Sangre de Cristo-hegységből jövő kicsi, hó táplálta patak, amely tavasszal a dűnék keleti határa mentén folyik. Több száz méteren egy homoknyúlványon, kiszámíthatatlan módon csobog át a patak. Az egyik helyen több mint 30 cm-es vízként folyik át, majd hirtelen eltűnik a homokban és több méter távolságban újra felbukkan.

Képgaléria[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

Commons:Category:Nagy Homokdűnék Nemzeti Park
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy Homokdűnék Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

Colorado Colorado