Carlsbad Caverns Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carlsbad Caverns Nemzeti Park
Világörökség
Cseppkőképződmény a Carlsbad-barlangban
Cseppkőképződmény a Carlsbad-barlangban
Adatok
Ország Amerikai Egyesült Államok
Világörökség-azonosító 721
Típus Természeti helyszín
Kritériumok VII, VIII
Felvétel éve 1995
Elhelyezkedése
Carlsbad Caverns Nemzeti Park (USA)
Carlsbad Caverns Nemzeti Park
Carlsbad Caverns Nemzeti Park
Pozíció az USA térképén
é. sz. 32° 10′, ny. h. 104° 26′Koordináták: é. sz. 32° 10′, ny. h. 104° 26′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Carlsbad Caverns Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

Az új-mexikói Carlsbad Caverns Nemzeti Park 189 km²-es területén található a világ egyik legnagyobb barlangrendszere. A barlangrendszer alapja egy korallzátony, amely 255 millió évvel ezelőtt keletkezett. A földtörténeti újkorban a fiatalabb rétegek lepusztulása miatt a felszínre került, és elkezdődött karsztosodása. Mintegy 80 barlangot tártak fel, közülük a legmélyebb, a 489 méter mélységű Lechuguilla-barlang. Ez az Egyesült Államok harmadik leghosszabb karsztbarlangja, folyosóinak hossza 209,6 km. Különleges értékei a bizarr formájú heliktitek (cseppkőfajta), amelyek olykor bokorformát képeznek. A Carlsbad-barlangban található az 1220 m hosszúságú, 191 m szélességű és 78 m magasságú „Big Room” nevű barlangterem, amely a világon az egyik legnagyobb.

A barlangok lakói a brazil szelindek-denevérek, amelyek évszázadok alatt tetemes mennyiségű guanót termeltek. A guanó kitermelése a 20. század első éveiben elkezdődött, de csak mintegy két évtizedig tartott, mert a terület védelem alá került. Ennek ellenére a környezetszennyezés miatt a denevérpopuláció létszáma 9 millióról 60 év alatt 1 millióra esett vissza.

A nemzeti park felszíne is különleges értékeket rejt. A vízszegény, félsivatagos terület növényfajokban gazdag, élnek itt különböző kaktuszok, arizonai diófák és jukkák. A 800 növényfaj mellett 60 emlősfaj és több mint 300 madárfaj él a területen.

Forrás[szerkesztés]

  • Bodnár László: Nemzeti parkok Észak-Amerikában, Eger, Bodnár Geográfus Bt., 2003 ISBN 963-430-381-1

További információk[szerkesztés]