Lechuguilla-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lechuguilla-barlang (Lechuguilla Cave, Cueva Lechuguilla )
Lechuguilla Cave Pearlsian Gulf.jpg
Hossz209 600 m
Mélység489 m
Ország Amerikai Egyesült Államok
Település Új-Mexikó, Eddy megye
Elhelyezkedése
Lechuguilla-barlang (USA)
Lechuguilla-barlang
Lechuguilla-barlang
Pozíció az USA térképén
é. sz. 32° 10′ 31″, ny. h. 104° 26′ 46″Koordináták: é. sz. 32° 10′ 31″, ny. h. 104° 26′ 46″
Lechuguilla-barlang (Új-Mexikó)
Lechuguilla-barlang
Lechuguilla-barlang
Pozíció Új-Mexikó térképén
A Wikimédia Commons tartalmaz Lechuguilla-barlang témájú médiaállományokat.

A Lechuguilla-barlang egy barlang az Egyesült Államok Új-Mexikó államában, a Carlsbad Caverns Nemzeti Parkban. Felderített része 2012 februárjában 209,6 km, ezzel a hetedik leghosszabb felfedezett barlangrendszer a világon és egyben a legmélyebb az Egyesült Államok szárazföldi részén a maga 489 méteres mélységével, de mégsem erről a leghíresebb, hanem szokatlan geológiai formációiról és ősi állapotáról.[1][2]

A barlangot az Agave lechuguilla nevű növényről nevezték el, mivel ez a növény közvetlenül a bejáratánál is megtalálható. A barlangba csak nagyon kevesen mehetnek be, és ők is legfőképpen kutatók, felfedezők és a nemzeti park vezetése által szervezett túrákon résztvevők.

Felfedezésének története[szerkesztés]

1986-ig a Lechuguilla-barlang meglehetősen jelentéktelen történelmi helyként volt ismeretes, a park egyik eldugott részében. Korábban, 1914-ig kis mennyiségű denevérürüléket bányásztak itt, de '14-ben ezt megtiltották. A barlang történelmi része a bejárat, amely 27 méteres belmagasságú gödör, melyet Misery Hole néven ismerünk, amely egy 122 méter hosszú száraz szakaszhoz vezet.[3] Miután a guanóbányászatot megtiltották, a barlang jóval ritkábban látogatott hellyé vált. Annak ellenére, hogy a barlangászok az 1950-es években hallották a szél süvítését a barlang belsejéből, mégsem jártak ennek utána. Habár nem volt nyilvánvaló átjáró, mégis néhányan arra következtettek, hogy a törmelék alatt újabb járatok lehetnek. A Colorado-i barlangászok egy csoportja engedélyt kért és kapott a nemzeti parktól, hogy ásatásokat folytassanak a barlangban, 1984-ben. A nagyobb járatokba való áttörés 1986. május 26-án történt. 1986 óta a barlangászok 209,6 kilométernyi járatrendszert térképeztek fel és a barlang mélységét 486 méterig tudták felmérni, ezzel a világ hetedik leghosszabb barlangját, és az Egyesült Államokon belül a negyedik leghosszabbat, valamint az ország legmélyebb mészkőbarlangját fedezték fel. A barlangászok, akik már voltak itt, a barlang eredeti állapotát kivételesen gyönyörűnek írják le és a világ minden tájáról érkeznek ide, hogy saját szemükkel is lássák.

Geológia felépítése[szerkesztés]

A Lechuguilla-barlang jóval többet kínál puszta méreteinél. A barlangászok nagy mennyiségű, hófehér gipszcsipkével és citromsárga kénköves alakzatokkal találkozhatnak itt. A barlangban sokféle cseppkőalakzatokat is meg lehet figyelni, melyek közül néhány sehol másutt nem fordul elő a világon, mint például a 6,1 méter magas gipszcsillárok, a gipszszakállak és gipszfüggönyök, a 4,6 méteres mészkőcsapok, melyek jégcsapszerűen lógnak a mennyezetről, a hidromagnezit gömbök, a barlangi kagylók, a víz alatti cseppkőkristályok, a helicititek, a vasérclerakódások. A Lechuguilla-barlang felülmúlta a szintén a Carlsbad Caverns Nemzeti Park-ban található szomszédos barlangot a Carlsbad-i Big Room, mind mélységben, mind hosszúságban, mind pedig az itt található cseppkőképződmények számában.

Lechuguilla Chandelier Ballroom.jpg

A tudósok továbbra is tudományos kutatásokat folytatnak itt le. A Guadaloupe-Mountains hegyvidékének gyomrában öt különböző geológiai formációt különböztetnek meg a tudósok. A gipsz- és a kénképződmények gazdag mivolta, a cseppkövek kialakulásához és kénsavas oldódáshoz vezettek. A kénsavról úgy tartják, hogy a hidrogén-szulfidból származik, amely feltehetően közeli kőolajlelőhelyekből szivárgott át. Így ezen a barlangrendszer egyes alakzatai nem a szokásos módon felülről lefelé, hanem, látszólag alulról felfelé alakultak ki, ellentétben a szénsav miatt kialakuló cseppkövek döntő részével. A kemolithoautotróf baktériumokról úgy tartják, hogy a barlangban megélnek. Ezek a baktériumok kénnel, vassal, és magnéziumásványokkal táplálkoznak és együttműködnek a barlang megnagyobbításában, valamint a barlang területén lévő cseppkövekben is határozottan nagy mértékbenelőfordulnak. A BBC Bolygónk, a Föld című ismeretterjesztő sorozatában azt állították, hogy ezek a baktériumok valószínűleg semmiféle energiát nem nyernek a napfényből, mivel ezek elsősorban kén oxidáló baktériumok és a légkör oxigénjét hasznosítják.[4][5] Más kutatások kimutatták, hogy élhetnek itt olyan baktériumk is, amelyeknek gyógyászatban is hasznosítható anyagaik vannak. A Lechuguilla-barlang a nemzeti park területén található, tehát kívül esik a Vidékfejlesztési Minisztérium hatáskörén. A legnagyobb fenyegetés a barlangi élővilág számára, hogyha elkezdik feltárni a környéken a gáz, vagy olajkincset és gázok, vagy olaj törnek át a barlang falain, mert az nemcsak az itt élő állatokat, hanem a különleges természeti képződményeket is elpusztíthatja.

Filmezés[szerkesztés]

A Lechuguilla-barlangot a BBC Bolygónk, a Föld című sorozatában láthattuk legrészletesebben bemutatva. A tudósok egy csapata és a filmkészítők két évnyi tárgyalás és egyeztetés után engedélyt kaptak a nemzeti park vezetésétől, hogy felfedezzék és lefilmezzék a barlangrendszer féltett kincseit, mint amilyen például a Csillár-terem, de előreláthatólag a közeljövőben több tévéstábnak nem fogják engedélyezni a forgatást. .[6]

Források[szerkesztés]

  1. Bob Gulden: Worlds longest caves. Geo2 Committee on Long and Deep Caves. National Speleological Society (NSS), 2012. április 1. (Hozzáférés: 2012. április 1.)
  2. Bob Gulden: USA deepest caves. Geo2 Committee on Long and Deep Caves. NSS, 2012. április 1. (Hozzáférés: 2012. április 1.)
  3. Carlsbad Caverns National Park: Lechuguilla Cave. NPS. (Hozzáférés: 2012. április 1.)
  4. Diana E. Northup, Kathleen H. Lavoie (2001): Geomicrobiology of Caves: A Review, Geomicrobiology Journal, 18:3, 199-222
  5. Bacteria, fungi and biokarst in Lechuguilla Cave, Carlsbad Caverns National Park, New Mexico K. I. Cunningham, D. E. Northup, R. M. Pollastro, W. G. Wright and E. J. LaRock, Environmental Geology Volume 25, Number 1, 2-8, DOI: 10.1007/BF01061824
  6. Caves”. Planet Earth. 2007. április 22. 4. epizód, 1. évad.