Kalahári (sivatag)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kalahári
A Kalahári műholdképen
A Kalahári műholdképen
Közigazgatás
Ország(ok)  Botswana
 Namíbia
 Dél-afrikai Köztársaság
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Fekvése Kalahári-medence, Délnyugat-Afrika
Hosszúsága4000 km
Területe930 000 km²
Legmagasabb pont Brandberg (2606 m)
 Namíbia
Elhelyezkedése
(vörös: Kalahári-sivatag, narancssárga: Kalahári-medence)
(vörös: Kalahári-sivatag, narancssárga: Kalahári-medence)
d. sz. 23°, k. h. 22°Koordináták: d. sz. 23°, k. h. 22°
A Wikimédia Commons tartalmaz Kalahári témájú médiaállományokat.

A Kalahári (Kgalagadi=„víz nélküli hely”) egy délnyugat-Afrikában fekvő sivatagos, félsivatagos terület, amely a Kalahári-medencében helyezkedik el.

Lefedi Botswana nagy részét, részben Namíbiát, és a Dél-afrikai Köztársaság egyes területeit.

A sivatag jellegzetességei[szerkesztés]

Bár sivatagként ismert, a Kalahári inkább félsivatag, mivel átlagos csapadékmennyisége sokkal magasabb, mint az igazi sivatagoké. Magas fennsíkot képez – 500-1000 méteres magasságban a tengerszint felett –, sík felszínét csak néhány domb, illetve régi, sziklás kiemelkedés töri meg.

Északon, az Okavango-deltavidék egyes részein, óriás termeszvárak képeznek szigeteket: ezek ellenállóbbak az erózióval szemben, mint a puha sivatagi talaj és homok. Ezen a területen elszórtan találhatók sós teknők.

Felszíne sok helyen vöröses színű homok. Egyetlen állandó vízfolyása az Okavango folyó.

Éghajlat[szerkesztés]

A Szaharától, Afrika Egyenlítőtől északra fekvő hatalmas sivatagától eltérően, a Kalaháriban nyáron esik az eső – ezért válhatott sokrétű állatvilág otthonává.

Az esős időszak a déli félteke nyara folyamán körülbelül öt hónapig tart: októbertől márciusig. Az egész sivatagban csak egyes helyekre korlátozódóan és rendszertelenül esik az eső. Nagyobb mennyiség, évente néha akár 450 milliméter is hullik északon és keleten, a délnyugati területeken ennek kevesebb mint a fele.

Áprilisban a havi csapadékmennyiség még az esőben leggazdagabb részeken is 25 mm alá csökken, ekkor kezdődik a téli szárazság. Szeptemberben áll be a folyók legalacsonyabb szintje – akár teljesen ki is száradhatnak. A sivatagi léghőmérséklet 47 °C-ig emelkedhet. Mint minden sivatagban, itt is jelentősen csökken a hőmérséklet éjszakánként, nem ritka a talaj menti fagy.

A vadon élő állatok túlélési esélyét a klíma befolyásolja, csak az esős időszakban található bőséges élelem.

Vegetáció[szerkesztés]

Jellemző vegetáció
Kalahári kép

A Kalahári-sivatag növényvilága északon magas szavanna-erdőkben folytatódik, a száraz déli részen bozótosokban és füves pusztában (sztyepp). Az északi területen nagy baobab-, eper- és fügefák, valamint afrikai ébenfák nőnek; a talajt nagyobb-részt fű borítja. Ahogy a szárazabb részek felé haladunk, a fák megritkulnak és kevésbé magasra nőnek. A fű már nem mindenütt takarja a földet, csak csomókban nő. A sivatag azonban legnagyobbrészt bokrokkal benőtt.

A sivatag legforróbb vidékein csak a mély, gumós gyökérzetű vagy vastagtörzsű növények maradnak meg. Az egész sivatagban elszórtan található pálmák azokra a helyekre utalnak, ahol növényevő állatok a magokat ürülékükkel „megtrágyázták”. Az esős évszak átmenetileg gazdag virágdíszbe öltözteti a tájat.

Az állatok vándorlása[szerkesztés]

A Kalahári sivatagban az esőzések minden évben szembeötlő változást idéznek elő, ami hatással van az állatvilágra is. Angola magas területeiről víz zúdul a völgybe, ezáltal az Okavango folyó északon felduzzad, és mocsaras deltát képez; sekély tavak és lagúnák egész hálózatát. Ezekben hamarosan dús halállomány alakul ki, számtalan madár vonul ide táplálékot keresve és fészekrakás céljából.

A változásoktól indíttatva a sivatagban bivalyok, elefántok, vándorantilopok, gnúk és zebrák évszakonként óriási vándorlásba kezdenek. Az év folyamán nagy utakat tesznek meg legelőterületeket keresve. A nedves évszakban az áradások elől kitérve dél felé vonulnak, míg a száraz időkben ismét északnak veszik útjukat, hogy megkeressék a már csak ott fellelhető vizet.

A Kalahári-sivatag állatvilága[szerkesztés]

Szurikáta, a sivatag jellemző állatfaja

Emlősök[szerkesztés]

Bivaly, elefánt, vándorantilop, gnú, zebra, szurikáta, oroszlán, gepárd, afrikai leopárd, foltos hiéna, barna hiéna, afrikai vadkutya, tarajos sül, tobzoska, földimalac, lapátfülű róka, cibethiéna.[1]

Madarak[szerkesztés]

Gulipán, gyöngy- és halászbagoly, kárókatona, békázósas, haranggém, óriásgém, flamingó, nílusi lúd, vörös ásólúd, pusztai tyúk, szürke halkapó, nyűvágó, zöldgalamb, koronás daru, patkós és koronás bíbic, lile, ollóscsőrűmadár, gólyatöcs, szakállas saskeselyű, strucc, sólyomfélék, accipiter, kánya, telepes veréb, afrikai törpesólyom.[1]

Hüllők[szerkesztés]

Krokodil, homoki gekkó, sivatagi agáma, asszala kígyó, puffogó vipera, afrikai tojásevő kígyó, fokföldi kobra.[1]

Rovarok[szerkesztés]

Hangya, futrinka, kérész, skorpió, sóféreg, termesz.

Halak[szerkesztés]

Harcsa, szájköltő sügér, ikrázó fogasponty, tigrismárna.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Túlélheti-e még a Kalahári?. (Hozzáférés: 2021. augusztus 12.)

Források[szerkesztés]

  • Fekete Zita: Hét határon át: Kalahári – ahol az istenek fejre estek, Élet és tudomány, 1999. (54. évf.) 28. sz. 879-881. old.
  • Lerner János: A Kalahári gyöngye – az Okavango, Természet világa: természettudományi közlöny, 1993. (124. évf.) 6. sz. 271-273. old.
  • Kalmár Zoltán: Jeans Bjerre: Kalahári, Búvár (1960-1989), 1965. (10. évf.) 1. sz. 62. old.