Lop-sivatag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Lop-sivatag (műholdfelvétel)

A Lop-sivatag Hszincsiangban, a Tarim-medence keleti felén és legmélyebb pontján helyezkedik el. A pliocén korban tektonikus eltolódás következtében a Lop-sivatag medencéje levált a Takla-Makán üledékes medencéjétől, és kelet felé süllyedt. A létrejött hasadékvölgyben folytak dél felé – 1971-ben bekövetkezett kiszáradásukig – a Tarim alsó szakasza és a Koncse-darja. Ezek a vízfolyások választották el a Takla-Makánt a Lop-sivatagtól.

A kb. 47 000 km² kiterjedésű sivatag nyugati része homok-, keleti fele sósivatag jardangokkal. Itt található a már teljesen kiszáradt, egykor sós vizű Lop-nór medre. A sivatag déli peremén az egykor édes vizű Karakosun és a Taiterma tavak kiszáradt medrei láthatók.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wüste Lop Nor című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  • Lop desert (angol nyelven). travelsilkroad.com, 2000. [2007. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 3.)

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Lop-sivatag témájú médiaállományokat.