Tarim (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tarim
Országok Kína
Földrajzi adatok
Hossz2030 km
Vízgyűjtő terület557 000 km²
Torkolat Tarim-medence
é. sz. 40° 27′ 46″, k. h. 80° 52′ 10″Koordináták: é. sz. 40° 27′ 46″, k. h. 80° 52′ 10″
A Wikimédia Commons tartalmaz Tarim témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Tarim-medence folyói

A Tarim folyó Akszu várostól (Hszincsiang) délkeletre a tulajdonképpeni főfolyó, az Akszu, a Jarkend-darja és a Kasgar folyók összefolyásával jön létre. Közép-Ázsia leghosszabb folyója (2030 km). A Tarim-medence a folyóról kapta nevét. Csapadékos években a Hotan folyó is táplálja a Tarimot. A Takla-Makán északi peremén halad kelet felé, végül alsó szakasza két ágra szakad. A fő ág délkeleti irányt vesz, és elegendő vízmennyiség esetén (hóolvadás után) a lefolyástalan, ingoványos Kara Buran kölbe torkollott. A kisebbik, kelet felé tartó folyóág a Lop-nórba ömlött, ha előtte el nem szivárgott már vize.

Az 1950-es években Hszincsiangban nagyszabású öntözési projekteket indítottak. Akkoriban a Jarkend-darja még évente 1–1,5 milliárd m³ vizet vitt a Tarimba. 1979-ben már nem érte el a Tarimot, amelynek alsó folyásánál a nyárfaerdők 59%-a kipusztult 1993-ra. A Tarim-medence keleti részén párolgás, elszivárgás és intenzív öntözés miatt elapadt a Tarim, a folyó a Tikanlik mellett található duzzasztógát közelében ér véget.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tarim (Fluss) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  • Tarim (német nyelven). Universal-Lexikon. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 2.)