Nefúd-sivatag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nefúd-sivatag
Közigazgatás
Ország(ok)  Szaúd-Arábia
 Jordánia
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Hosszúságakb. 300 km
Szélessége225-250 km
Területekb. 100 000 km²
Elhelyezkedése
Nefúd-sivatag (Szaúd-Arábia)
Nefúd-sivatag
Nefúd-sivatag
Pozíció Szaúd-Arábia térképén
é. sz. 28° 18′, k. h. 41° 00′Koordináták: é. sz. 28° 18′, k. h. 41° 00′
A Wikimédia Commons tartalmaz Nefúd-sivatag témájú médiaállományokat.

A Nefúd (arab: صحراء النفود, ṣzahrā' el-nefud) sivatag az Arab-félsziget északi részén. Kb. 300 km hosszú és 225-250 km széles, és kb. 100 000 km².[1] Nagy része Szaúd-Arábia területén fekszik, de átnyúlik Jordániába is. Északon a Szír-sivataghoz, délen a Dahna-sivatagon keresztül a Rab-el-Hálihoz kapcsolódik.

Egy-egy kút és némi csapadék teszi lehetővé a nomád pásztorkodás fennmaradását.[2] A Hidzsáz-hegység közelében vannak olyan oázisok, ahol gabonát, gyümölcsöt vagy zöldséget is termesztenek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wright, John W. (ed.); Editors and reporters of The New York Times (2006). The New York Times Almanac (2007 ed.). New York, New York: Penguin Books. p. 67. ISBN 0-14-303820-6
  2. Reader's Digest: Világjárók lexikona, 1995

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az An Nafud című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nefud című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.