Faráfra-oázis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Farafra (الفرافرة el-Farāfra)
Közigazgatás
Ország Egyiptom
KormányzóságÚj-völgy
Népesség
Teljes népesség10 152 fő (2006. nov. 11.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság25 m
IdőzónaEET (UTC+2)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 27° 03′ 40″, k. h. 27° 57′ 20″Koordináták: é. sz. 27° 03′ 40″, k. h. 27° 57′ 20″
A Wikimédia Commons tartalmaz Farafra témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Faráfra-oázis (arabul: الفرافرة, el-Farāfra) Egyiptom területén, a Líbiai-sivatagban a Dakhla és Baharijja oázisok között fekszik. Területét és népességét tekintve a legkisebb az Új-völgy oázisai közül. Lakossága kb. 10 000 fő (2006), akik nagy része beduin. Legnagyobb települése el-Farafra, amely hasonlóan a többi oázishoz, szintén egy erőd körül alakult ki. Akárcsak a többi oázisban, itt is számos hőforrás akad. A leghíresebb a Kaszr el-Farafrától 6 km-re északra található Bír Szitta (Bir Sitta).

Látnivalók[szerkesztés]

  • Városi Múzeum. Az oázis életét bemutató szobrok láthatók.
  • A várostól 41 km-re Baharijja felé kezdődik a Fehér-sivatag. Fehér szikláiról kapta a nevét, holdbéli tájra emlékeztető vidék. Mintegy 50 km hosszan és kb. 20 km szélesen terül el az út két oldalán. Talapzata kréta és mészkő keveréke, innen a hómező-szerű látvány. A beduinok ezt a területet Vádi Gazzárnak, azaz Répák Völgyének nevezik, mert a szélerózió formálta sziklaformák gyakran répákra emlékeztetnek.

Galéria[szerkesztés]

Egyiptom nagyobb oázisai

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Útitárs: Egyiptom, 2003.
  • National Geographic: Egyiptom, 2010.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Farafra, Egypt című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]