Telepes veréb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Telepes veréb
Philetairus socius (Etosha, 2013).jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend: Verébalkatúak (Passeri)
Öregcsalád: Passerida
Család: Szövőmadárfélék (Ploceidae)
Nem: Philetarius
Faj: P. socius
Tudományos név
Philetairus socius
Elterjedés
Philetairus socius distribution.svg
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Telepes veréb témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Telepes veréb témájú médiaállományokat és Telepes veréb témájú kategóriát.

A telepes veréb (Philetairus socius) a madarak (Aves) osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjéhez, ezen belül a szövőmadárfélék (Ploceidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Dél-Afrika déli részén, Botswana, Namíbia és a Dél-afrikai Köztársaság területén honos.

Száraz fás és cserjés szavannák, félsivatagok lakója. Elég nagy állományai vannak a Kalahári-sivatagban is.

Alfajai[szerkesztés]

  • Philetairus socius socius
  • Philetairus socius geminus
  • Philetairus socius xericus

Megjelenése[szerkesztés]

Csőre nyújtott kúp alakú, oldalt összenyomott, orma enyhén lehajló, a felső káva éle laposan kivágott. Lába erős, csüdje rövid, ujjai hosszúak s a rajtuk lévő pikkelyek vastagok. Szárnya elég hosszú és hegyes; farka rövid, széles, végén egyenesen vágott. Feje teteje barna, a hátoldal többi része ugyanilyen színű, de sötétebb, keskeny fakóbarnán szegve. A nyaktő és a nyak oldala még sötétebb alapszínű, viszont a tollszegélyezés itt világosabb. Kantárja, a szájzug tája, álla és torka fekete; a begy és a hasi oldal egyéb része halvány fakóbarnás. A combok oldalán néhány széles fakóbarna szegélyű fekete toll van. A sötétbarna evező- és kormánytollak, szárnyfedők, farcsíktollak és a felső farkfedők köröskörül fakóbarnán vannak szegve, de az evezők csak a külső zászlón. Szeme sötétbarna, csőre és lába világos szarubarna.

Fészkük[szerkesztés]

Különös szokásuk, hogy fészkeiket együttesen építik, közös fedél alá. A fészkek olyan szorosan vannak egymás mellett, hogy amikor készen vannak, az egész egyetlenegy nagy fészeknek látszik, melynek gömb alakú fedele van, amelynek alján sok kerek nyílást látunk. Fészkeik a legnagyobbak valamennyi madár közül, amely akár több mint száz madárpár otthonául szolgálhat.[1] Ezeket a fészkeket a következő költéshez nem használják fel, hanem az új fészkeket a régiek alá függesztik, úgy, hogy a régi fészkek alkotják az újak közös fedelét. így aztán a fészek évről évre nő és persze mindig nehezebb is lesz, míg végre súlyával az ágát le nem töri s mindenestül le nem zuhan. Ezzel a különös fészeképítéssel a sokféle ragadozó ellen védekeznek. Egyes üresen álló fészekkamrákba „albérlőként” egyéb madárfajok is beköltözhetnek. A telepes veréb kolóniák gyakori lakói az afrikai törpesólyom (Polihierax semitorquatus) és a rózsásfejű törpepapagáj (Agapornis roseicollis).

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. White, Fred (1975). „The thermal significance of the nest of the sociable weaver Philetairus socius: winter observations”. Ibis 117 (2), 171–179. o. DOI:10.1111/j.1474-919X.1975.tb04205.x.  

További információk[szerkesztés]

Video a fajról[halott link]