Telepes veréb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Telepes veréb
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend: Verébalkatúak (Passeri)
Öregcsalád: Passerida
Család: Szövőmadárfélék (Ploceidae)
Nem: Philetarius
Faj: P. socius
Tudományos név
Philetairus socius
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Telepes veréb témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Telepes veréb témájú médiaállományokat és Telepes veréb témájú kategóriát.

A telepes veréb (Philetairus socius) a madarak (Aves) osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjéhez, ezen belül a szövőmadárfélék (Ploceidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Dél-Afrika déli részén, Botswana, Namíbia és a Dél-afrikai Köztársaság területén honos.

Száraz fás és cserjés szavannák, félsivatagok lakója. Elég nagy állományai vannak a Kalahári-sivatagban is.

Alfajai[szerkesztés]

  • Philetairus socius socius
  • Philetairus socius geminus
  • Philetairus socius xericus

Megjelenése[szerkesztés]

Csőre nyújtott kúp alakú, oldalt összenyomott, orma enyhén lehajló, a felső káva éle laposan kivágott. Lába erős, csüdje rövid, ujjai hosszúak s a rajtuk lévő pikkelyek vastagok. Szárnya elég hosszú és hegyes; farka rövid, széles, végén egyenesen vágott. Feje teteje barna, a hátoldal többi része ugyanilyen színű, de sötétebb, keskeny fakóbarnán szegve. A nyaktő és a nyak oldala még sötétebb alapszínű, viszont a tollszegélyezés itt világosabb. Kantárja, a szájzug tája, álla és torka fekete; a begy és a hasi oldal egyéb része halvány fakóbarnás. A combok oldalán néhány széles fakóbarna szegélyű fekete toll van. A sötétbarna evező- és kormánytollak, szárnyfedők, farcsíktollak és a felső farkfedők köröskörül fakóbarnán vannak szegve, de az evezők csak a külső zászlón. Szeme sötétbarna, csőre és lába világos szarubarna.

Fészkük[szerkesztés]

Különös szokásuk, hogy fészkeiket együttesen építik, közös fedél alá. A fészkek olyan szorosan vannak egymás mellett, hogy amikor készen vannak, az egész egyetlenegy nagy fészeknek látszik, melynek gömb alakú fedele van, amelynek alján sok kerek nyílást látunk. Fészkeik a legnagyobbak valamennyi madár közül, amely akár több mint száz madárpár otthonául szolgálhat.[1] Ezeket a fészkeket a következő költéshez nem használják fel, hanem az új fészkeket a régiek alá függesztik, úgy, hogy a régi fészkek alkotják az újak közös fedelét. így aztán a fészek évről évre nő és persze mindig nehezebb is lesz, míg végre súlyával az ágát le nem töri s mindenestül le nem zuhan. Ezzel a különös fészeképítéssel a sokféle ragadozó ellen védekeznek. Egyes üresen álló fészekkamrákba „albérlőként” egyéb madárfajok is beköltözhetnek. A telepes veréb kolóniák gyakori lakói az afrikai törpesólyom (Polihierax semitorquatus) és a rózsásfejű törpepapagáj (Agapornis roseicollis).

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. White, Fred (1975). „The thermal significance of the nest of the sociable weaver Philetairus socius: winter observations”. Ibis 117 (2), 171–179. o. DOI:10.1111/j.1474-919X.1975.tb04205.x.  

További információk[szerkesztés]

Video a fajról[halott link]