Rózsásfejű törpepapagáj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Rózsásfejű törpepapagáj
Agapornis roseicollis -Peach-faced Lovebird pet on perch.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Család: Szakállaspapagáj-félék (Psittaculidae)
Alcsalád: Törpepapagáj-formák (Agapornithinae)
Nem: Agapornis
Faj: A. roseicollis
Tudományos név
Agapornis roseicollis
Vieillot, 1818
Elterjedés
Peachfaced lovebird distribution2.gif
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rózsásfejű törpepapagáj témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rózsásfejű törpepapagáj témájú médiaállományokat és Rózsásfejű törpepapagáj témájú kategóriát.

Teri's lovebird - resized for joy t - 20040228 img0006.jpg

A rózsásfejű törpepapagáj (Agapornis roseicollis) a madarak osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe, ezen belül a szakállaspapagáj-félék (Psittaculidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A Dél-afrikai Köztársaság, Namíbia és Angola területén honos. Száraz fás és cserjés szavannák lakója.

Megjelenése[szerkesztés]

Hossza 16–17 centiméter, szárnyhossza 10 centiméter. A hím és a tojó külsőre csaknem egyforma. A hím alapszíne fényes világoszöld, a hasa sárgás. Feje és nyaka rózsaszínű, a homloka valamivel sötétebb. A háta zöld, a farkcsíkja kék. Evezőtollai feketék, az alsó szárnyfedők és a szárnyszegély zöld. Farka szintén zöld, a két középső tollat kivéve valamennyi farktoll tövén narancsszínű folt látható. A farktollak végei kékek, a jellegzetes fekete keresztcsík nála is megtalálható. Az írisze barna. Csőre halvány hússzínű, lába szürke. A tojó színei halványabbak, a homlokcsíkja kisebb, a farcsíkja is keskenyebb, fejének formája lekerekítettebb. Némelyik tojónál a nyak rózsaszínje szürkés árnyalatú. A tojó medencecsontján elöl néhány milliméternyi hézag van, míg a hímé összefüggő.

Agapornis roseicollis -Namibia-8.jpg

Életmódja[szerkesztés]

Tápláléka magokból, rügyekből és levelekből áll.

Szaporodása[szerkesztés]

Dürgéskor a hím félkörívben röpköd a tojó felett. Izgalmuknak vakarózással adnak kifejezést. Amikor a tojó fogadásra kész, azt szárnyszétterpesztésével jelzi. A párzás több percen át tart. A fészekanyagot elsősorban a tojó hordja, a farcsík tollai között; a hím inkább az anyag aprításában vesz részt. Elég sok fészekanyagot használnak fel. Először az előfalat építik meg, azután a fészket beboltozzák. A fészek kibélelésére a legfinomabb anyagokat használják fel. Ahol lehetőségük van rá előszeretettel telepszenek meg egy-egy telepes veréb (Philetairus socius) kolónia valamelyik üresen álló fészkében. A fészekalj 3-4 tojás, a költési idő 22 nap, a fészkelési idő 5-6 hét. Ezután a szülők a fiókákat még kb. két hétig odún kívül etetik.

Tojások és fiókák

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]