Ugrás a tartalomhoz

Rózsásfejű törpepapagáj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rózsásfejű törpepapagáj
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Öregcsalád: Papagájszerűek (Psittacoidea)
Család: Szakállaspapagáj-félék (Psittaculidae)
Alcsalád: Törpepapagáj-formák (Agapornithinae)
Nem: Agapornis
Faj: A. roseicollis
Tudományos név
Agapornis roseicollis
Vieillot, 1818
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rózsásfejű törpepapagáj témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rózsásfejű törpepapagáj témájú médiaállományokat és Rózsásfejű törpepapagáj témájú kategóriát.

A rózsásfejű törpepapagáj (Agapornis roseicollis) a madarak osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe, ezen belül a szakállaspapagáj-félék (Psittaculidae) családjába tartozó faj.[1]

Előfordulása

[szerkesztés]

A Dél-afrikai Köztársaság, Namíbia és Angola területén honos. Száraz fás és cserjés szavannák lakója.

Megjelenése

[szerkesztés]

Hossza 16–17 centiméter, szárnyhossza 10 centiméter. A hím és a tojó külsőre csaknem egyforma. A hím alapszíne fényes világoszöld, a hasa sárgás. Feje és nyaka rózsaszínű, a homloka valamivel sötétebb. A háta zöld, a farkcsíkja kék. Evezőtollai feketék, az alsó szárnyfedők és a szárnyszegély zöld. Farka szintén zöld, a két középső tollat kivéve valamennyi farktoll tövén narancsszínű folt látható. A farktollak végei kékek, a jellegzetes fekete keresztcsík nála is megtalálható. Az írisze barna. Csőre halvány hússzínű, lába szürke. A tojó színei halványabbak, a homlokcsíkja kisebb, a farcsíkja is keskenyebb, fejének formája lekerekítettebb. Némelyik tojónál a nyak rózsaszínje szürkés árnyalatú. A tojó medencecsontján elöl néhány milliméternyi hézag van, míg a hímé összefüggő.[2]

Életmódja

[szerkesztés]

Tápláléka magokból, rügyekből és levelekből áll.[2]

Szaporodása

[szerkesztés]
Tojások és fiókák

Dürgéskor a hím félkörívben röpköd a tojó felett. Izgalmuknak vakarózással adnak kifejezést. Amikor a tojó fogadásra kész, azt szárnyszétterpesztésével jelzi. A párzás több percen át tart. A fészekanyagot elsősorban a tojó hordja, a farcsík tollai között; a hím inkább az anyag aprításában vesz részt. Elég sok fészekanyagot használnak fel. Először az előfalat építik meg, azután a fészket beboltozzák. A fészek kibélelésére a legfinomabb anyagokat használják fel. Ahol lehetőségük van rá előszeretettel telepszenek meg egy-egy telepes veréb (Philetairus socius) kolónia valamelyik üresen álló fészkében. A fészekalj 3-4 tojás, a költési idő 22 nap, a fészkelési idő 5-6 hét. Ezután a szülők a fiókákat még kb. két hétig odún kívül etetik.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Oláh György, Bankovics Attila (2022). „A papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez tartozó fajok magyar nevei”. Állattani Közlemények 107 (1-2), 109–174. o. DOI:10.20331/AllKoz.2022.107.1-2.5.  
  2. a b Romhányi, Attila. Papagájkedvelők kézikönyve. Gazda Kiadó, 236. o. (2003). ISBN 963 7445 49 8 

További információk

[szerkesztés]