Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet
Alapítva1955
SzékhelyPárizs ( é. sz. 48° 51′ 24″, k. h. 2° 22′ 13″)
Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (Franciaország)
Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet
Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 48° 51′ 24″, k. h. 2° 22′ 13″Koordináták: é. sz. 48° 51′ 24″, k. h. 2° 22′ 13″
Az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet weboldala

Az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (EPPO) egy 1951-ben alapított Párizsban székelő az Európai és a mediterrán országok növényvédelmi együttműködésért felelős kormányközi szervezet. Mint ilyen az ENSZ keretében működő Nemzetközi Növényvédelmi Konvenció (IPPC) regionális szervezete.

Feladata[szerkesztés]

Az EPPO felelős a régió 51 tagországának növényvédelmi együttműködéséért. Feladata a növényvédelem, veszélyes kórokozók, növényt károsító kártevők elleni védekezés nemzetközi stratégiájának kidolgozása és koordinálása és megbízható és hatékony ellenőrzési rendszerek elterjesztése, fenntartása.

Az EPPO dolgozta ki a nemzetközileg elfogadott növény és állategészségügyi ajánlásokat. Népszerűsíti a hatékony növényvédelmi módszereket és növényvédő szereket. Növény és Állategészségügyi monitoring rendszert tart fenn járványok és növénykártevők figyelésére. Részt vesz a FAO és IPPC munkájában.

EPPO Kódok[szerkesztés]

Egy EPPO kódok az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet által használt kód rendszer mezőgazdasági és növényvédelmi szempontból fontos élőlények konkrétan növények, kártevők és kórokozók egyértelmű azonosítására. Az EPPO kódok egy az élőlények tudományos és köznyelvi neveit tartalmazó adatbázis meghatározó elemei (index). Az adatbázist eredetileg a Bayer AG hozta létre, de a hivatalos listát átvette az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. EPPO Codes: view a presentation (PDF). Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet. [2016. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. július 27.)

Források[szerkesztés]