Mojavei telefonfülke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Mojavei telefonfülke
Mojave Phone Booth.jpg
Ország Amerikai Egyesült Államok
Település
Elhelyezkedése
Mojavei telefonfülke (Kalifornia)
Mojavei telefonfülke
Mojavei telefonfülke
Pozíció Kalifornia térképén
é. sz. 35° 17′ 09″, ny. h. 115° 41′ 05″Koordináták: é. sz. 35° 17′ 09″, ny. h. 115° 41′ 05″

A mojavei telefonfülke egy 1960 táján felállított, elhagyatott, 2000-ben pedig leszerelt telefonfülke volt az Amerikai Egyesült Államokban, Kalifornia államban, a Mojavei Nemzeti Természetvédelmi Park területén. A fülkét különös elhelyezkedése tette híressé: 15 mérföldre volt a legközelebbi főúttól és mérföldekre a legközelebbi háztól. Telefonszáma eredetileg +1-714-733-9969 volt, de körzetszáma később 619-re, majd 760-ra változott.

A híres fülkét sokan kíváncsiságból hívták: vajon felveszi-e valaki a telefont. Mások odautaztak, és sátrat vertek a fülke mellett azért, hogy felvegyék a telefont. Sokan kellemes emlékként őrizték a fülkében folytatott beszélgetéseket. Egy idő után a fülkét elborították a graffitik, mert az idelátogatók egy része nyomot is akart hagyni maga után.

2000. május 17-én a Pacific Bell társaság a Nemzeti Parki Szolgálat kérésére leszerelte a telefonfülkét. A hivatalos magyarázat szerint a fülke környékét akarták megóvni a sok látogató okozta környezetkárosodástól. A fülke rajongói viszont azzal vádolták meg a parkfelügyelőket, hogy egyszerűen csak az örömüket akarták elrontani. A rajongók azzal is megvádolták a Pacific Bellt, hogy leszerelése után megsemmisítette a fülkét.

Bár a fülke telefonszámát a Pacific Bell örökre visszavonta, 2013-ban a számot is magába foglaló +1-760-733-9XXX tartomány a Peerless Network alternatív telefonszolgáltatóhoz került. Ekkor Jered Morgan (Lucky225) telekommunikációs és biztonsági szakértő megvásárolta számot és felélesztette a szolgáltatást VoIP alapokon.[1] A hívók most egy konferenciahívásba kerülnek, ahol ugyanúgy idegenekkel beszélgethetnek, mint a fülke hőskorában. Ha éppen nincs más a hívásban, akkor Phil Lapsley villamosmérnök, hacker, író Exploding the Phone című hangoskönyve hallgatható meg.

Ez a történet inspirálta a 2006-ban bemutatott Mojavei telefonfülke (Mojave Phone Booth) című film alkotóit.

Rövid dokumentumfilm is készült a fülke történetéről Mojave Mirage címmel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The legendary Mojave Phone Booth is back. The Daily Dot. (Hozzáférés: 2016. március 2.)

További információk[szerkesztés]

Angol nyelven: