Mojavei telefonfülke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mojavei telefonfülke
Mojave Phone Booth.jpg
Ország Amerikai Egyesült Államok
Település
Elhelyezkedése
Mojavei telefonfülke (Kalifornia)
Mojavei telefonfülke
Mojavei telefonfülke
Pozíció Kalifornia térképén
é. sz. 35° 17′ 09″, ny. h. 115° 41′ 05″Koordináták: é. sz. 35° 17′ 09″, ny. h. 115° 41′ 05″

A mojavei telefonfülke egy 1960 táján felállított, elhagyatott, 2000-ben pedig leszerelt telefonfülke volt az Amerikai Egyesült Államokban, Kalifornia államban, a Mojavei Nemzeti Természetvédelmi Park területén. A fülkét különös elhelyezkedése tette híressé: 15 mérföldre volt a legközelebbi főúttól és mérföldekre a legközelebbi háztól. Telefonszáma eredetileg +1-714-733-9969 volt, de körzetszáma később 619-re, majd 760-ra változott.

A híres fülkét sokan kíváncsiságból hívták: vajon felveszi-e valaki a telefont. Mások odautaztak, és sátrat vertek a fülke mellett azért, hogy felvegyék a telefont. Sokan kellemes emlékként őrizték a fülkében folytatott beszélgetéseket. Egy idő után a fülkét elborították a graffitik, mert az idelátogatók egy része nyomot is akart hagyni maga után.

2000. május 17-én a Pacific Bell társaság a Nemzeti Parki Szolgálat kérésére leszerelte a telefonfülkét. A hivatalos magyarázat szerint a fülke környékét akarták megóvni a sok látogató okozta környezetkárosodástól. A fülke rajongói viszont azzal vádolták meg a parkfelügyelőket, hogy egyszerűen csak az örömüket akarták elrontani. A rajongók azzal is megvádolták a Pacific Bellt, hogy leszerelése után megsemmisítette a fülkét.

Bár a fülke telefonszámát a Pacific Bell örökre visszavonta, 2013-ban a számot is magába foglaló +1-760-733-9XXX tartomány a Peerless Network alternatív telefonszolgáltatóhoz került. Ekkor Jered Morgan (Lucky225) telekommunikációs és biztonsági szakértő megvásárolta számot és felélesztette a szolgáltatást VoIP alapokon.[1] A hívók most egy konferenciahívásba kerülnek, ahol ugyanúgy idegenekkel beszélgethetnek, mint a fülke hőskorában. Ha éppen nincs más a hívásban, akkor Phil Lapsley villamosmérnök, hacker, író Exploding the Phone című hangoskönyve hallgatható meg.

Ez a történet inspirálta a 2006-ban bemutatott Mojavei telefonfülke (Mojave Phone Booth) című film alkotóit.

Rövid dokumentumfilm is készült a fülke történetéről Mojave Mirage címmel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The legendary Mojave Phone Booth is back. The Daily Dot. (Hozzáférés: 2016. március 2.)

További információk[szerkesztés]

Angol nyelven:

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]