Hacker

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A hacker kifejezés alatt olyan számítástechnikai szakembert értünk, aki bizonyos informatikai rendszerek működését a publikus vagy a mindenki számára elérhető szint fölött ismeri. Ezek a szakemberek a számítástechnika egy vagy több ágát rendkívül magas szinten művelik, nagyon gyakran ők azok, akik „létrehozzák” azokat az eljárásokat, amik alapján a számítógépek vagy a hálózatok működnek.

A szó eredeti jelentésében olyan nagytudású szakembert jelentett, aki szakmáját lelkesedésből is űzte, akár „művészi” gondossággal; számos valós történetet és „legendát” találunk a hackerekről, akik lehetetlennek látszó dolgokat voltak képesek előhozni egy-egy eszközből.

A számítástechnika és a hálózatok elterjedésével, illetve a hálózati elérés akadémiai (tudományos) használata helyett megjelenő kereskedelmi szolgáltatás jellegű változásával a nagy szaktudással rendelkező emberek összetétele is megváltozott. A nagy tudású szakember mélyen ismeri a számítástechnikai rendszereket, ezáltal képes lehet egy adott rendszerbe „betörni” (azt illetéktelenül használni), avagy amennyiben valamilyen motiváció hatására cselekszik, képes onnan információt a saját maga vagy mások számára eltulajdonítani. Ezek a szakemberek gyakorlatilag a számítástechnika egy adott vagy több részének rendkívül magas szintjén vannak, amelyet folyamatos önképzéssel arra a szintre fejlesztenek, amikor már önmaguk fedezik fel az adott biztonsági réseket egy adott operációs rendszeren,- avagy az interneten meglévő kommunikációs szabályrendszerek, protokollok mechanizmusának biztonsági hibáira jönnek rá.

(Nem összetévesztendő ezzel a relatíve kis csoporttal a vandálok és bűnözők jelentősen nagyobb csoportja, akik a hackerek által létrehozott eszközök és eljárások – valójában szakképzettség vagy tudás nélküli – felhasználásával okoz kárt, vagy követ el bűncselekményeket.)

A jelenkori terminológiában – főként a tudatlan sajtónak felróhatóan – a „hacker” szót hol a „klasszikus hackerekre”, hol a „crackerekre”, leggyakrabban pedig a komoly szaktudás nélküli internetes vandálokra és bűnözőkre is használják, általában a szakemberek tiltakozását figyelmen kívül hagyva, és így a szó jelentése fokozatosan eltolódik a média által használt (eredetileg hibás) értelmezés felé.

Hackerek fajtái[szerkesztés]

A hackereket tudásuk, céljuk és módszereik alapján soroljuk osztályokba.

Fehér Kalapos Hacker[szerkesztés]

Fehér Kalapos Hackernek nevezzük azokat a kiemelt tudással rendelkező informatikai szakembereket, akik tudásukat arra használják fel, hogy megbízás alapján vagy állandó jelleggel biztonsági hibákra világítsanak rá, ezáltal elkerülve és megelőzve a black-hat hackerek betörési kísérleteit. A fehér kalapos hackerek csoportjába tartoznak az úgynevezett etikus hackerek, illetve a Penetration Profik. A Fehér Kalapos Hackerek vagy etikus hackerek egy adott számítógép vagy számítógép-hálózat biztonsági tesztelését végzik hibakeresési céllal. A Penetration Testerek megpróbálják a „veszélyes hibákat” kiaknázni, ezáltal bizonyítva az adott hibában rejlő veszélyeket.

Black-hat hacker[szerkesztés]

„Black-hat hacker”-nek (feketekalapos hackernek) nevezzük azokat a hackereket, akik tudásukkal visszaélve, jogosulatlanul számítógépbe illetve számítógép-hálózatokba törnek be haszonszerzés vagy károkozás céljából.

A black-hat hacker motivációja sokrétű lehet: pénzszerzés az adott információ birtoklása által, avagy a puszta kíváncsiság: „Meg tudom-e csinálni?” „Okosabb vagyok-e, mint azok, akik a rendszerért felelősek?” De ebben az esetben a kíváncsiságot nem kíséri önmérséklet: a black-hat hacker nem kér engedélyt a tesztelésre, és a sikeres behatolás végén nem értesíti az üzemeltetőket, hanem igyekszik kihasználni az illegálisan megszerzett információkat. Black-hat hackerek csoportjába tartoznak azok az ipari kémek, akik technológiai fejlesztések után kutatva törnek be hálózatokba. Sok black hat válik később white hat hackerré, sőt nagyon nehezen elképzelhető, hogy valaki úgy dolgozzon white hat hackerként, hogy előtte soha nem próbált betörni egy számítógépbe sem. Így a határ inkább etikus és etikátlan hackerre osztható.

Grey-hat hacker[szerkesztés]

Gyakorlatilag a Black-hat és a White-hat hacker közti átmenet. Ez a személy biztonsági résre bukkanva kihasználja azt, majd az esetről értesíti a rendszer üzemeltetőit. Ezután gyakran felajánlja a segítségét, persze pénzért cserébe.

Hacker-ként hivatkozott fogalmak[szerkesztés]

Script kiddie[szerkesztés]

A script kiddie kifejezés a „szkript” (egyfajta számítógépes programvégrehajtás, jelen értelmében mások által megírt kis programok összessége) és a „kiddie” (kiskölyök) szavakból áll, ami gyakorlatilag leírja ezeket a személyeket: általában olyan, komoly szaktudással nem rendelkező fiatal gyerekről van szó, aki hackerek által megalkotott eljárások alapján mások által megírt programokat („szkripteket”) használ arra, hogy vandálkodjon (például mások hálózati kapcsolatát vagy gépének működését megzavarja, gépekre betörve az ott levő tartalmakat törölje vagy megváltoztassa), számítógépekhez illegális hozzáférést szerezzen és annak erőforrásait engedély nélkül használja.

Mozgatórugója leggyakrabban az elismertség és az általános etikai elvek alkalmazásának hiánya.

Gyakran olyan eszközöket (programokat) használ, melyek működésével nincs tisztában, emiatt szándéka ellenére károkozása után a hatóságok által megtalálható és felelősségre vonható.

Elite Hacker[szerkesztés]

Szociális státusz, a legnagyobb elismerés a hackerek között. Csak a legjobbakat nevezik elitnek. A legújabb módszerek valószínűleg ezekben a körökben bukkannak fel először. Innen származik a l33t internetes szleng kifejezés is.

Neophyte[szerkesztés]

A neophyte, vagy „n00b”, „newbie” kifejezést a kezdő, még meglehetősen tudatlan hackerekre használják.

Blue hat[szerkesztés]

A kéksapkások azok a személyek, akik nem tartoznak közvetlen számítógépes biztonság körökbe, hanem a különböző rendszereket még megjelenés előtt tesztelik.

Hacktivista[szerkesztés]

A hacktivisták számítógépes hackelés segítségével promotálnak bizonyos nézeteket, foglalnak állást politikai kérdésekben, stb. A legismertebb ilyen csoport az Anonymous.

Híres hackerek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]