Hangoskönyv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A hangoskönyv színészek, előadóművészek által felolvasott, hanghordozón kiadott könyv, melyek, ellentétben a hangjátékkal, a forrásmű teljes szövegét változtatás (ill. dramatizálás) nélkül tartalmazzák.

Lehet hangkazettán, audio CD-n, vagy [MP3] CD-n rögzített hanganyag. Legtöbbször azok a könyvtárhasználók keresik, akik munkájuk miatt napjuk nagy részét autóban töltik. Ágyhoz, házhoz kötött, könyvet nehezen vagy egyáltalán nem bíró embereknek is kikapcsolódást, „olvasáshoz” jutást nyújt. A vakok és gyengénlátók könyvtári ellátásában fontos szerepet játszanak. A látássérült emberek mellett a diszlexiás gyermekek és felnőttek tanulásában és művelődésében is nagy szerepet játszik ez a dokumentumtípus. Magyarországon 2002 körül jelentek meg az első „igazi” hangoskönyvek, melyek jogtisztán, kiadott formában kerülnek a boltok polcaira. Ma már a frissen megjelent könyvek hangoskönyv kiadása is gyakori.

A hangoskönyvek között megtalálhatók a magyar és világirodalom klasszikus darabjai, regények, drámák, versek, mesék, ismeretterjesztő művek. A hangoskönyvek előnye, hogy gyorsan, kényelmesen hozzá lehet jutni az olvasót érdeklő irodalomhoz.

Idegen nyelvű hangoskönyv hallgatása a nyelvtanulásban is kitűnően alkalmazható.[1]

Adathordozók és formátumok[szerkesztés]

Hangoskönyvek CD-n[szerkesztés]

Audio CD-n sztereó (2.0) PCM hang 44,1 kHz-en mintavételezve 16 biten. Színpadi, kamaraszínpadi előadás aláfestő zenével több szereplővel.

Hangoskönyvek DVD-n[szerkesztés]

  • Packed PCM (Meridian Lossless Packing) formátumban: DVD-Audio[2] lemezen monó (1.0) hang 44,1 kHz-en mintavételezve 16 biten. Egy DVD-re kb. 25 óra hanganyag fér el.
  • Linear PCM formátumban: DVD-Audio lemezen monó (1.0) hang 16, 20 vagy 24 biten 44,1, 48, 88,2, 96, 176,4 vagy 192 kHz-en mintavételezve.

Hangoskönyvek az interneten[szerkesztés]

  • PCM hang WAV tárolóban: monó (1.0) hang 32 kHz-en mintavételezve 8 biten.[3]
  • ADPCM (ADPCM IMA WAV vagy Microsoft ADPCM) hang WAV tárolóban: monó (1.0) hang 32 kHz-en mintavételezve 4 biten. Ez a diktafonoknál alkalmazott beszédhangra ajánlott legoptimálisabb minőség.
  • MP3 hang: monó (1.0) hang 32 kHz-en mintavételezve 40 kbps bitrátával (16 biten).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2015. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 28.)
  2. Csak a monó felvételeket tekintjük hangoskönyvnek, noha a DVD-Audio specifikációja sokkal szélesebb lehetőséget ajánl.
  3. Windowson és Linuxon készítve Little Endian WAV-ban, Macen Big Endian AIF-ban.

Források[szerkesztés]

Hangoskönyv Kiejtés és beszédtanító program külföldieknek. Magyar Nyelvi Intézet. [2015. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 28.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

További részletek az adathordozókról és formátumokról az angol Wikipédián:

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Audiobooks
A Wikimédia Commons tartalmaz Hangoskönyv témájú médiaállományokat.