Graffiti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Graffiti Győrben

A graffiti (görög eredetű, de Amerikából származó fogalom, melynek eredeti jelentése: feliratok). Legjellemzőbb előfordulási helye a köztereken lévő falfelület. Szöveges formái a halandzsaszerű, de sok esetben aforisztikus feliratok, amik lehetnek versszerűek is. A szövegeken kívül jellemzőek a rajzok is. Szórófestékkel készült válfaja a tag. Falfirkák leletei az ókor óta ismertek.[1]

Divatjelenségként a nyugati világban az 1960-as években terjedt el. Vannak név szerint ismert alkotói is. Legnevezetesebb Keith Haring, de legtöbbjük – ahogy Magyarországon is – névtelenül, illetve illegálisan tevékenykedik. A falfirkák gyűjtésének kezdeményezője Brassaï volt, a párizsi gyerekek falfirkáiról készített fotóalbumot.

A graffiti mint underground művészeti ág[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A graffiti (az amerikai angolba olasz közvetítéssel érkezett jövevényszó, egyes száma: graffito) bármilyen köz- , vagy magántulajdonba/-ra karcolt, vésett, festett vagy más módon készített rajz vagy írás. A graffitit sok ember elítéli és vandalizmusnak tekinti, mivel csekély mértékben hordoz művészi értéket (esetleg a leendő művész vázlatfüzetének tekinthető), másrészt a magántulajdon durva megsértését jelenti.

A graffiti már az ókorban is létezett, jó példa erre a görög, vagy a római kultúra (például a gúnyfeszület). Mostanában a festékszóró spray-vel készített festményekre értik. A legtöbb országban a felület tulajdonosa beleegyezése nélküli graffiti készítése vandalizmusnak minősül, illegális, és mint olyat a törvény bünteti. Alkalmazzák társadalmi vagy politikai üzenetek közvetítésére is. Egyesek szemében a graffiti kiállításra méltó művészeti stílus, de sok ember csak az úgynevezett "tag"-eket ismeri, amiket úton-útfélen (lakóházak falán, buszmegállókban, vonatok oldalán is) látni lehet.

Történelmi szempontból a graffiti fogalom a sírok, romos épületek falaira firkált feliratok, alakok, amilyeneket a római katakombákban, vagy Pompejiben lehet látni.

A graffiti profi szinten művelése művészet, ezzel azonban csak ritkán lehet találkozni.[2]

Eszközeik[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A graffitisek kiszolgálására külön iparág jött létre. Számos cég csak a writerek kellékeit gyártja.

Egyszerűbb graffiti, azaz bomba
Egy aeroszolos flakon, a graffiti hagyományos eszköze
Falfirka Betlehemben (Izrael)
 • Az egyik mára legjobban elterjedt eszköz a graffitizéshez a festékszóró flakonok, azaz a kannák. Ezekkel a graffitisek bombákat, vagy tageket csinálnak főleg. Erre ma már lehet kapni speciálisan graffitizésre gyártott kannákat, de sokan (főleg a kezdők) sima festékboltban kapható festékszórókkal graffitiznek. A graffitizéshez kitalált kannák ma már lassan átveszik az autósspray-k helyét. Erre úgynevezett capet raknak. Ennek is sok fajtája van.
 • A másik fontos eszköz a filc. Ezekkel a graffitisek tageket csinálnak. Több fajtája van a filceknek: T-filc, vízüveg filc, lakkfilc. A graffiti filcek sajátossága az, hogy újratölthetőek. A T-filc nagyon széles fejű filc (a filc vége T alakú). A vízüveg filc speciálisan üvegre való, ami száradás után fehér, matt, enyhén átlátszó lesz. A profik ezekbe maguk házilag kevernek festéket, fehér festékből, hígítóból, akár tojásfehérjéből is. Ezeket nem lehet lemosni az üvegfelületekről. A lakkfilc sima színes lakk alapú filc.
 • A festékhengerek is részei lehetnek a graffitizésnek. Az így készült graffitik főleg 2 színűek (ált. fekete-fehér), a betűk egyszerűek és olvashatók. A prók ha olyan falra akarnak kannával graffitizni, ahol már sok graffiti van, akkor gyakran előtte festékhengerrel lefestik a falat (ez a fedés).
 • Egy nagyon drasztikus eszköz, amelyet főleg az üveg felületeken láthatunk: a karcolás. Ennek eszköze egy tetszőleges kő, vagy fenőkő.

Fogalmak a graffitihez[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • A tag (teg) a writer (firkász) neve, a csapat neve vagy csak egy sima üzenet lehet.
 • A tagger/writer (tegger/rájter) a firkász, aki rajzol, fest.
 • A bomba egy percek alatt elkészíthető egyszerű rajz, legtöbbször bubble style-ban készült rajz.
 • A króm ezüst színnel kitöltött rajz, általában a fekete-ezüst párosításban.
 • Az end 2 end a vagon elejétől a végéig tartó rajz.
 • A top 2 bottom a vagon aljától a tetejéig tartó rajz.
 • A wholecar az egész vagont befedő rajz.
 • A wholetrain az egész vonatot befedő rajz.
 • A legál a legálisan elkészített rajz.
 • Az outline a rajz körvonala.
 • A 2nd outline (a második outline) a rajz körbehúzása ami általában rikító színnel történik.
 • Az inline a rajz kitöltése.
 • A crew (krú) csapat (nem csak a graffitin belül használatos).
 • A black book a firkász vázlatfüzete és bibliája.
 • A kanna a festékszóró (az angol can szóból).
 • A cap (kep) a szórófej, ami cserélhető és igen sok fajta/vastagságú van.
 • A toy kezdő vagy tehetségtelen graffitist jelent, akit a profik megvetnek.
 • A regular writer < king < legend a további fokozatok, minden úgynevezett fok azaz rang a városban kitett rajzok számától vagy minőségétől függ.

A falfirka vagy graffiti pszichológiája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Minden barátomnak! Graffitis felirat
Művészi kép Münchenben
Graffiti Barcelonában
Graffiti egy transzformátorállomás díszítésére
Budapest, Bérkocsis utca, 2012.

A vendégeink, ha otthonunkba látogatnak, tiszteletben tartják házigazdai minőségünket. A birtokunk határát is tisztelik, annak ellenére, hogy azokat nehéz megsérteni, hiszen az valamilyen jelkép, mint valóságos korlát. A tehetősebbek védekeznek őrökkel, zárt láncú televíziós rendszerrel, riasztóberendezéssel vagy kutyákkal.

Ez be is válik, de időnként mágnesként is hat az urbánus kirekesztettek, azaz a bűnbandák számára. A bűnbandáknak - főleg az Egyesült Államokban tevékenykedőknek - is megvan a maguk territóriuma, de számukra nem a személyes, hanem a bandák által uralt felségterületek fontossága számít. Mivel ezek nem hivatalosan elismert területek keményebben kell védeni, mint a többi, a társadalmi normák alapján kimért birtokokat. Ahhoz, hogy a védelem hatékony lehessen, a riválisokkal egyértelműen tudatni kell a határokat, hogy tudják, mikor lépnek tiltott területre. Az állatok ezt úgy valósítják meg, hogy az uralmuk alatt lévő területen járőrözésük során szagnyomokat hagynak maguk után. Az ember vizuális alkat, s az általa uralt territóriumokat inkább látható nyomokkal kell megjelölni.

A lakás, vagy a háztulajdonosok jele: névtáblával ellátott kapu vagy bejárati ajtó. Ahol rivalizáló bandák róják az utcákat, ott drasztikusabb jelekre van szükség. Ez a jelenség a legszembetűnőbb az amerikai nagyvárosok utcáin, ahonnan a legújabb kori graffiti is származik. A bandatagok testét tetoválás díszíti.

Ha a városi környezet túlságosan is szürkévé válik, a lakói fellázadnak, és formabontó, egyedi territoriális, dekorációs megoldásokhoz folyamodnak. A bandák uralta, lelakott városrészeken a házak falait „szinte a graffitik tartják össze". Némelyik pusztán dekoráció, míg mások valamely bandát jelentik, illetve felségterületük határait jelzik. A rivális bandák néha megpróbálják eltüntetni ezeket a jeleket. Az eredménye a bandaháború.

A bandatagok állandóan nincsenek jelen, de névjegyüket gondosan elhelyezik az összes felelhető és állandó területre. Erre a célra leggyakrabban festékszóró spray-t használnak. Az alvilági fiatalok társadalmi életének fontos részét képezik a graffitik.

Kétféle „graffitiművész" készíti őket: a díszítő festők, akik kedvtelésből készítik hatalmas freskóikat; a bomberek, akik bármerre járnak otthagyják graffitis névjelüket vagy throw-upjukat. Ezzel jelzik a világnak, hogy itt jártam.[3][4]

Az utókornak kell megtalálnia módját, hogy miként lehet megőrizni a városi létnek az értékes részét. Hogyan lehet megszabadulni a káros velejáróktól. A titok nyitja, hogy a város központját kell szellemileg olyan üdítővé és szórakoztatóvá tenni, hogy az emberekből ne a destruktív, hanem a kreatív reakciókat váltsa ki. A várostervezés során bőven kínálkozik alkalom a vad, extravagáns ötletek kidolgozására, ám ezek szinte sohasem jutnak el a megvalósítás szintjéig. A döntéshozók valamilyen érthetetlen okból, ezeket a szívderítő jellegeket a mindennapi utcaképben képtelenek megvalósítani. Az emberek reakciója ellenére egyetlen illetékes sem veszi tudomásul, hogy ezek mennyire hatással vannak az emberekre.

A környezet megváltoztatásának az igénye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A világ más részein a graffitis csapatok órákat töltenek azzal, hogy a sivár gettófalakat vidám színekkel és ábrákkal tegyék elviselhetőbbé. Sok esetben a végeredmény hatalmas absztrakt képzőművészeti alkotásokra hasonlít. Az emberek többsége mégis inkább bosszankodik és nem értik, hogy az embernek játékos ötletességgel kell díszítenie a világot, amelyben él. A graffitiművészeket egyszerűen vandálnak minősítik és visszasírják a sivárságot. Az embernek elvileg megvan minden adottsága ahhoz, hogy a nagyvárosi élettérben jól érezzék magukat. Ha nem feledkeznénk meg arról, hogy az evolúciónak még nem volt meg az ideje módosítani a törzsi vadászó jellegen, ami fajunkra annyira jellemző, akkor nyugodtan élveznénk a város stimuláló hatását. Ha várost megpróbálnánk hozzáilleszteni az ember alaptermészetéhez, és nem az embert akarnánk rákényszeríteni, hogy alkalmazkodjon a városhoz, akkor semmi sem lehetne lehetetlen. Valódi helyi közösségekben élhetnénk, amelyeknek meglenne a maga sajátos jellege és egytől egyig hozzáférhetnénk azokhoz a nagyobb központi létesítményekhez, amelyek a polgárok kikapcsolódásáról és feltöltődéséről gondoskodnak. Ehhez újra kellene tervezni a városainkat. Mostanáig véletlenszerűen növekedtek. Ha el akarjuk kerülni az előttünk élt hatalmas civilizációk sorsát, akkor a 21. században meg kell ennek a kihívásnak felelni.

„Fordított” graffiti – („reverse graffiti”)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Létezik a graffitinek nem a felületre való felfestéssel, hanem a felület megtisztításával való előállítása is, amit angolul „reverse graffiti”-nek neveznek. Ebben az esetben az alkotó általában a felületen lévő piszokréteget távolítja el, és így állítja elő a rajzát.[5] Ez a művelet semmilyen kárt nem okoz és jogilag sem támadható.

A magyar büntető törvénykönyv[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A falfirka a magyar büntető törvénykönyv szerint „festékszóróval, filctollal vagy bármilyen más felületképző anyaggal létrehozott képi, grafikus vagy szöveges felületbevonat, amely nem a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához szükséges. Alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ha a firkálással okozott kár több mint kétszázezer forint, vagy ha műemléket, szobrot, templomot, sírt rongálnak meg, akkor a maximális büntetés három évig terjedő szabadságvesztés. Amennyiben a kár több mint kétmillió forint, a büntetés egytől öt évig terjedhet, ha pedig több mint ötvenmillió forint, akkor a büntetés a két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést is elérheti.”[6]

Graffitik eltávolítása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Graffiti eltávolítás festetlen felületről

A graffitik elterjedésével a nagyobb vegyszergyártó cégek különböző vegyszereket kísérleteztek ki és készítenek a graffiti eltávolításhoz. A hagyományos festékeltávolító szerekhez képest ezek a vegyszerek kíméletesebben távolítják el a felületről az oda nem illő falfirkákat. Az új szerek korlátja azonban, hogy a porózus és festett felületekbe beszívódott festékanyaggal nem tudnak megbirkózni.

Ilyen felületeket speciális védőréteggel kell védeni, amely megakadályozhatja a festékanyagnak a felületbe való beszívódását.

Képtár[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A MÁV vezetése, hogy megóvja a győri pályaudvar aluljárójának falait a firkálásoktól, nyilvános graffitikiállítást készíttetett 2002-ben. Sajnos pár év alatt vandálok áldozatává vált ez az érdekes kezdeményezés.

2010-ben Szolnokon a Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola felső tagozatosainak helyi vizuális kultúra tantervébe beépült a graffiti, a Szolnoki Metszőkör Egyesület pedig beindított egy városszépítő programot, a graffiti jelenség kezelésére, melynek leglátványosabb akciója a Szolnoki Kamasztanya Nyúl utcai kerítéseire készült 400 négyzetméternyi festés volt. www.szavaiistvan.x3.hu.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Például Pompejiben is találtak ilyeneket.
 2. Nem firka a graffiti, hanem művészet(Borsod Online, 2008. június 7.)
 3. Így rokoníthatók az ókori graffitikkel.
 4. Lásd a forrásoknál 2. számmal feltüntetettnél
 5. http://www.inhabitat.com/2010/03/13/reverse-graffiti-south-african-artists-tag-walls-by-scrubbing-them-clean-2/ Reverse Graffiti: South African Artists Tag Walls By Scrubbing Them Clean
 6. Helyi Téma, XX.-XXIII. kerület, 2012. március 21., 6. o.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Graffiti témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]