Ézsaiás próféta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ézsaiás próféta
Isaiah (Bible Card).jpg
Született
i. e. 6. század
Elhunyt
i. e. 6. század
Foglalkozása Próféta
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ézsaiás próféta témájú médiaállományokat.
Ézsaiás ajkait tűzzel keni fel, Benjamin West festménye (1782, Bob Jones University Museum and Gallery).

Ézsaiás vagy Isaiás vagy Izajás vagy Jesajá(héber יְשַׁעְיָהוּ sztenderd: Yəšaʿyáhu, tiberiasi Yəšaʿăyāhû; görög: Ἠσαΐας, Észaiasz ; arab اشعیاء, Asíja) az i. e. 8. században élt judeai próféta, a bibliai Ézsaiás könyve fő alakja, akit hagyományosan a könyv szerzőjének gondolnak.

Több mint négy évtizeden keresztül hirdette Isten szavát Jeruzsálemben - Kr. e. 740 - 700 körül - és az utódokra rendkívül nagy hatást gyakorolt.

Előkelő származású, éles eszű, széles látókörű ember volt, akinek hite és gondolkodása mélyen a Jahve-vallásban gyökerezett, de mindig kész volt Istennek az adott történelmi helyzethez kapcsolódó üzenetének megértésére és közlésére.[1] Elhívatását egy csodálatos látomás által nyerte. Isten dicsősége jelent meg előtte és az Ő szent voltával szemben meglátta önmaga és népe bűnösségét.

Isten tiszteletének megsértése a bálványkultusz, az erkölcstelen élet, a formális vallásosság, a szociális igazságtalanságok. Mindezekért a próféta elkerülhetetlennek látta Isten ítéletét, amely a nemzeti összeomlás formájában jön el a könnyelmű és hitetlen népre. Azt hirdette, hogy az embereknek vissza kell fordulniuk Isten felé. Megjövendölte Jézus megváltását és a végítéletet is.

Jézus szolgálata kezdetén a názáreti zsinagógában Ézsaiás tekercséből olvasta fel a rá vonatkozó jövendöléseket,[2] amely után a hitetlen zsidók beteltek haraggal.

Az 1947-ben megtalált, Krisztus előtt keletkezett holt-tengeri tekercsek közt megtalálták a teljes Izaiás-könyvet is, amely nem mutatott lényeges eltéréseket a későbbi másolatokban fennmaradt szöveghez képest.[3]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Wladár Antónia: Ószövetségi bibliai teológia

Referenciák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Ésa. 7. rész; 10:5; 28:16; 30:15
  2. Lukács 4: 16-20
  3. A holt-tengeri barlangleletek