Názáret

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Názáret
View of Nazareth from El Kishleh neighborhood.jpg
Názáret címere
Názáret címere
Héber neve: נצרת
Arab neve: ‏الناصرة
Közigazgatás
Ország Izrael
Körzet Északi kerület
Rang város
Polgármester Ramiz Jaraisy
Körzethívószám +972 4
Népesség
Teljes népesség 75 726 fő (2016)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság320 m
Terület16,5 km²
Időzóna IST, UTC+2
Elhelyezkedése
Názáret (Izrael)
Názáret
Názáret
Pozíció Izrael térképén
é. sz. 32° 42′, k. h. 35° 18′Koordináták: é. sz. 32° 42′, k. h. 35° 18′
Názáret weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Názáret témájú médiaállományokat.

Názáret (ivritül נצרת, arabul ‏الناصرة [an-Nāṣira]) Izrael északi részén, Galileában található város (1993-ban 53 500 lakossal). A történelmi Názáretet keresztények és muzulmánok lakják. Ettől elkülönül a szomszédos Nazrat-Illit (נצרת עילית [Natzrat Illit], „Felső-Názáret”), ami fiatal település és zsidók lakják.

Názáretnek Nazrat-Illittel összesen körülbelül 120 ezer lakosa van (2005), ebből Nazrat-Illitre 55 ezer lakos, Názáretre 65 ezer lakos jut. A város közigazgatásilag két külön település.

Ma jelentős turistaközpont és zarándokhely, földművelési, kereskedelmi központ, konzerv-, cigaretta- és kerámiaiparral, de történelme az ókor homályába nyúlik vissza.

Története[szerkesztés]

Názáret legkorábbi nem keresztény említése egy Caesarea Maritima területén talált felirat a késő 3. századból vagy korai 4. századból. Feljegyzésekből tudhatjuk, hogy a keresztesek 1099-ben elfoglalták, de 1187-ben Szaladin visszavette, majd II. Frigyes 1229-ben ismét elfoglalta, de a muzulmánok 1263-ban kiirtották Názáret teljes keresztény lakosságát. 1517-ben az Oszmán Birodalom része lett, majd 1922-től a brit Palesztina része, míg Izrael elfoglalta 1948-ban, és mellette egy új zsidó település alakult ki. Mára Názáret a Szentföld egyik legfontosabb zarándokhelye. Azon a helyen, ahol a hagyomány szerint Mária háza állott és az Úr angyala megjövendölte Jézus születését, áll a 20. századi katolikus Angyali üdvözlet bazilika (felszentelése 1969), a következő felirattal Hic verbum caro factum est – „Itt vált az ige testté”.

Vallási jelentősége[szerkesztés]

Názáret különleges jelentősége a mai napig abban rejlik, hogy a keresztényeknek ez a város az isteni akarat kinyilatkoztatásának helye, a názáreti Jézus gyermekkorának helyszíne. Az evangélisták beszámolója szerint Jézus itt élt szüleivel Máriával és Józseffel. Názáretben jelent meg Gábriel arkangyal Máriának és jövendölte meg a Megváltó megszületését. Mivel a Római Birodalomban ekkor volt népszámlálás, a Lukács evangéliuma szerint minden családfő születése helyére kellett mennie, ezért József a terhes Máriával Betlehembe indult, ahol Jézus megszületett. Mivel a család visszatért Názáretbe, Jézus ott nőtt föl. (Máté 2,23; Lukács 2,39). Ezért az evangéliumok és a keresztény hagyomány általában a Názáretiről szól (pl. Márk 1,24), amely Názáreti származására utal (Lukács 4,16-24).

Testvérvárosok[szerkesztés]

A magyarországi Győr Nazrat-Illit testvérvárosa.

Városkép[szerkesztés]

Panorámakép a városról
Panorámakép a városról

Források[szerkesztés]

  • Eusebius Pamphilius: Church History, Life of Constantine, Oration in Praise of Constantine. Philip Schaff (Szerk.). New York: Christian Literature Publishing Co., 1890. (Világháló elérhető: http://www.ccel.org/ccel/schaff/npnf201.html)

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Názáret témájú médiaállományokat.