Józsué (Biblia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Józsué
Lanfranco Moses and the Messengers from Canaan.jpg
Született kb. Kr. e. 13. század
Egyiptom

Józsué, egyéb átírásokban Józsue, Józsua, Jósua (héber יְהוֹשֻׁעַ‎ Yĕhôshúʿa; arámi: ܝܫܘܥ Isho‎‎, arab: يوشع بن نون‎‎ Yashuaʿ ibn Nūn) ószövetségi személy, az ókori zsidók vezetője a honfoglalásuk idején. A róla elnevezett Józsué könyve Kánaán meghódításának kezdetétől a Józsué haláláig terjedő időszakot meséli el.

Józsué Egyiptomban születetik meg, Nun fiaként, Efráim törzsében. Az Egyiptomból való kivonulás és a vándorlás alatt Mózes "jobbkeze", és katonai vezetőként is jeleskedik. Akkor van először említve a neve, amikor Mózes az amálekitákkal elleni harcba küldi.[1] A sinai törvénykezés idején a próféta segítője[2] valamint egyike annak a tizenkét embernek, akiket Mózes Kánaán felderítésére küld. A leírás alapján csak neki és Kálebnek volt elegendő hite és bátorsága ahhoz, hogy a továbbhaladást javasolja[3] így a négy évtizedig tartó pusztai vándorlást is csak ők élik túl.

Józsuét hamar kiválasztotta Isten Mózes utódjának és ezt a próféta halálának közeledtével ki is nyilatkoztatta.[4] Mózes halála után az ő vezetésével kel át a nép a Jordánon, veszi be Jerikót, Ai-t és veti meg a lábát a kánaániták területén.

110 éves korában hal meg[5] és Timnath Szerachban temetik el. A Szentírás azonos nevű könyve jóval későbbi időkből származik és sok változtatásnak volt alávetve.[6]

A Józsué sírjaként tisztelt sírtömb Kifl Hares-ban, Ciszjordániában

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kiv. 17,8-9
  2. Kiv. 24,13
  3. Szám. 14,6
  4. MTörv 31,14-15 , 23
  5. Józs 24,29
  6. http://mek.oszk.hu/00000/00060/html/053/pc005364.html#10 Pallas

Források[szerkesztés]

  • Scolar: Kézikönyv a Bibliához, 2014