Ugrás a tartalomhoz

Józsué (Biblia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Józsué
Születettkb. Kr. e. 14. század
Egyiptom
SzüleiNun
Elhunyti. e. 1245 (104-105 évesen)[1]
Kánaán
A Wikimédia Commons tartalmaz Józsué témájú médiaállományokat.

Józsué, egyéb átírásokban Józsue, Józsua, Jósua (héber יְהוֹשֻׁעַ Yĕhôshúʿa; arámi: ܝܫܘܥ Isho, arab: يوشع بن نون Yashuaʿ ibn Nūn) ószövetségi személy, az ókori izraeliták vezetője a honfoglalásuk idején. A róla elnevezett Józsué könyve Kánaán meghódításának kezdetétől a Józsué haláláig terjedő időszakot meséli el.

Józsué Egyiptomban születik meg, Nun fiaként, Efráim törzsében. Az Egyiptomból való kivonulás és a vándorlás alatt Mózes "jobbkeze", és katonai vezetőként is jeleskedik. Akkor van először említve a neve, amikor Mózes az amálekitákkal elleni harcba küldi.[2] A sinai törvénykezés idején a próféta segítője[3] valamint egyike annak a tizenkét embernek, akiket Mózes Kánaán felderítésére küld. A leírás alapján csak neki és Kálebnek volt elegendő hite és bátorsága ahhoz, hogy a továbbhaladást javasolja[4] így a négy évtizedig tartó pusztai vándorlást is csak ők élik túl.

Józsuét hamar kiválasztotta Isten Mózes utódjának és ezt a próféta halálának közeledtével ki is nyilatkoztatta.[5] Mózes halála után az ő vezetésével kel át a nép a Jordánon, veszi be Jerikót, Ai-t és veti meg a lábát a kánaániták területén.

110 éves korában hal meg[6] és Timnath Szerachban temetik el. A Szentírás azonos nevű könyve jóval későbbi időkből származik és sok változtatásnak volt alávetve.[7]

A Józsué sírjaként tisztelt sírtömb Kifl Hares-ban, Ciszjordániában

Kapcsolódó cikkek

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. http://timeline.biblehistory.com/event/joshua
  2. Kiv. 17,8-9
  3. Kiv. 24,13
  4. Szám. 14,6
  5. MTörv 31,14-15 , 23
  6. Józs 24,29
  7. http://mek.oszk.hu/00000/00060/html/053/pc005364.html#10 Pallas

Források

[szerkesztés]
  • Scolar: Kézikönyv a Bibliához, 2014