Betlehem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Betlehem
városkép
városkép
Közigazgatás
Ország  Palesztina
Kormányzóság Betlehem
Testvérvárosok
Népesség
Teljes népesség 27 000 fő (2014. ápr. 5.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság 775 m
Terület 30 km²
Időzóna EET (UTC+2)
Elhelyezkedése
Betlehem (Palesztina)
Betlehem
Betlehem
Pozíció Palesztina térképén
é. sz. 31° 42′, k. h. 35° 12′Koordináták: é. sz. 31° 42′, k. h. 35° 12′
Betlehem weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Betlehem témájú médiaállományokat.

Betlehem (arabul: بيت لحم, héberül: בית לחם; Betlechem) város Palesztinában, Ciszjordániában, Jeruzsálemtől kb. 10 km-re délre. Az azonos nevű kormányzóság székhelye.

A gazdaság fő ágazata az idegenforgalom. Bethlehem a Biblia alapján Jézus szülővárosa.[2]

Nevének eredete[szerkesztés]

Betlehem nevének kettős jelentése van:

 • kenyér háza – a héber Beit Lehem alapján
 • hús háza – az arab Beit Lahm szerint

Története[szerkesztés]

A település legkorábbi említése már az Amarna-levelekben feltűnik (Kr. e. 1350–1330). A Biblia alapján Roboám júdai király megerősítette a várost (Kr. e. 10. század).[3]

Kr. e. 750 körül Mikeás próféta jövendölésében is szerepel: "De te, Efratának Bethleheme, bár kicsiny vagy a Júda ezrei között: belőled származik nékem, aki uralkodó az Izráelen; akinek származása eleitől fogva, öröktől fogva van." [4]

Az idők teljességében itt született meg Dávid nemzetségéből Jézus Krisztus.

A 2. század elején, a Bar Kohba-felkelés idején a rómaiak elpusztították. Az ókeresztények azonban gondosan őrizték a szent helyek emlékét. Amikor az egyház szabadságot kapott, Nagy Konstantin felépíttette itt a születés bazilikáját. Bethlehem hamar szerzetesi központ lett. Szent Jeromos itt fordította le latin nyelvre a Bibliát Damazusz pápa kérésére.

A 6. században a szamaritánusok sok kárt tettek a városban és a templomokban, de Justinianus újra rendbe hozatta a bazilikát és a kolostorokat.

Majd a perzsák, utána az arabok hódítása következett, de a bazilika csodával határos módon megmenekült a pusztulástól.

Tankréd keresztes csapatok élén elfoglalta a várost és 1100 karácsonyán itt koronázták királlyá Balduint. A keresztesek visszaszorítása után a mamelukok uralma alá került. A 13. század elején érkeztek meg az első ferencesek és 1347-ben végleg megtelepedtek itt.

Bethlehem a 16. század folyamán többnyire elhagyatott kis faluvá vált. 1757-ben a bazilika és a születés barlangja is a görög ortodoxok birtokába került. (Jelenleg három közösség között oszlik meg a jog: latinok, görög- és örmény-ortodoxok.)

Bethlehem 1917-1948 között a brit mandátumhoz, 1948-1967 között pedig Jordániához tartozott.

Látnivalók[szerkesztés]

 • Születés Temploma

A világ egyik legrégebben működő temploma, amelyet a legenda szerint Jézus születésének helyén emeltek. Építését Szent Ilona Augusta szorgalmazta 326-ban. Makariosz püspök kezdte meg a munkálatokat, melyeket 333-ban fejeztek be.[5] Betlehem leghíresebb látnivalója. Kolostorok veszik körül: jobb felől az örmények és görögök, bal felől a ferencesek épülete.

 • Szent Katalin templom

A ferencesek építették 1881-ben. Kolostorudvarában található Szent Jeromos szobra.

 • Ráchel sírja

Bethlehem északi végéban található egy kis kupolás épület, amely Ráchel sírja fölött épült. A muszlimok Bilal bin Rabah-mecset (arab: مسجد بلال بن رباح‎) néven ismerik. A zsidók, arabok és keresztények számára egyaránt szent hely.

Mózes első könyve 35. része így emlékezik meg Jákob feleségének haláláról: Azután elindultak Bételből. Már csak rövid út választotta el őket Efrátától, amikor szülnie kellett Ráhelnek, de a szülés nehéz volt. A nehéz szülés közben ezt mondta neki a bába: Ne félj, mert most is fiad lett! Amikor már-már elszállt belőle a lélek, mert haldoklott, Benóninak nevezte el a fiát. Az apja viszont Benjáminnak nevezte. Így halt meg Ráhel, és eltemették az Efrátába, azaz Betlehembe vezető úton. Sírja fölé emlékoszlopot állított Jákób. Ráhel sírjának az emlékoszlopa ez még ma is. [6]

A sírról beszámol Origenész, ókeresztény egyházatya és a bordeaux-i zarándok, Arkuf püspök és mindegyik megemlékezik a fölötte levő emlékműről is. A keresztesek négyszögű építményt emeltek fölé és kupolával fedték be.

 • Heródes sírja

Bethlehemtől kb. 5 km-re délkeletre fekszik Herodium vagy Herodion néven (héber: הרודיון‎, arab: هيروديون). Nagy Heródes nagy építkező volt és sok megerősített várost építtetett. Ezek ma már mind romokban hevernek. Bethlehemből Herodion a legkönnyebben megközelíthető. 1962-ben végeztek ásatásokat itt és kiásták az erődítmény négy tornyának maradványait és Heródes fényűző palotáját. Az erődítményt a rómaiak rombolták le Kr. u. 70-ben, a zsidó-római háború idején. Heródes sírja nem került elő az ásatások során.

Panoráma[szerkesztés]

Betlehem
Betlehem

Jegyzetek és források[szerkesztés]

 1. http://www.bethlehem-city.org/en/index-16.php?Mid=NTg=#.U0A780WIy-k
 2. Máté 2. rész
 3. 2 Krónika 11: 5-6
 4. Mikeás 5,2
 5. Guzsik Tamás: Zarándoklatok, zarándokhelyek – In: Építészettörténet, II. évfolyam 3. szám
 6. 1. Móz, 35, 16-20
 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bethlehem című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
 • Gyürki László: A Biblia földjén

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Betlehem témájú médiaállományokat.