Szélfarm

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szélerőműpark, Ikervár

A szélfarm, vagy más nevein szélerőmű vagy szélpark elektromos áram termelése céljából telepített szélturbinatelep.

Létesítésük[szerkesztés]

Szélfarmokat szárazföldön és vizeken is telepítenek. Az utóbbiak elterjedtebbek Európában, az Egyesült Államok még csak most ismerkedik ezzel a technológiával. A szélerőművek az egyik legdinamikusabban fejlődő technológiát és áramfejlesztési eljárást jelentik, a telepített kapacitás évi mintegy 20%-kal bővül.[1][2] Néhány helyen a szélenergia már most is igencsak komoly szerepet játszik az áramellátásban: az Egyesült Államok-beli Iowa állam áramának 14, a német tartomány Schleswig-Holstein áramának 40, Dánia áramának 20%-a származik csak szélenergiából.[3]

A világ legnagyobb szélfarmjai közül sok, mint az Altamont-hágó, a San Gorgonio-hágó és a Tehachapi-hágó az Amerikai Egyesült Államokban (USA) épült fel, Kaliforniában. A világ legnagyobbja a Stateline Wind Project lesz Washington és Oregon államok határán, amely már 186 turbinát működtet, és még 279-nek az építésére van engedélye. A szélenergia hasznosításában Kína sem kíván lemaradni, ott található például a jelenleg 5000 MW kapacitású,[4] ám 2020-ra a tervek szerint 20 000 MW kapacitást elérő Gansu Szélfarm.[5]

A szélenergia és a szélfarmok elfogadottsága Európában jóval nagyobb, mint az USA-ban.

Magyarországon[szerkesztés]

Az első magyar szélturbinák Inotán és Kulcson létesültek. Magyarország területe többnyire nem elég szeles ahhoz, hogy a jelenlegi árak mellett nyereséggel lehessen üzemeltetni szélfarmokat. A Kárpát-medence északnyugati részén, elsősorban a Mosoni-síkon a szél erőssége és mennyisége eléri a gazdaságos üzemeltetéshez szükséges mértéket. Ennek megfelelően ezen a vidéken már ma is nagy számú szélturbina üzemel. A közelmúltban épült szélerőműparkokat találunk Mosonmagyaróvár, Levél, Mosonszolnok, Sopronhorpács, Völcsej, Lövő, Nagylózs, Sopronkövesd, Ikervár, Csénye, Vép, Ostffyasszonyfa, Ács, Nagyigmánd, Kocs határában. A tervezett építések közül a KőszegpatyAcsád térsége, Bonyhád északi oldalán lévők még előkészítés fázisában vannak.

Előnyei[szerkesztés]

A szélenergia ára jelentős csökkenésen ment keresztül az elmúlt két évtized során, és ez a trend várhatóan folytatódik. Emellett a szélerőművek a Harvard Egyetem kutatói szerint képesek lennének az emberiség energiafogyasztásának többszörösét előállítani.[6] Fontos előnye még, hogy megújuló energiaforrásként nem kell annak kimerülésétől tartani, illetve a szélerőművek telepítése csökkentheti a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátását. A szélerőművek telepítése decentralizált, így a távoli területek áramellátásában is segítséget nyújthat a vezetékhálózat kiépítése nélkül. A szélerőművek alatti területeken ráadásul a mezőgazdasági termelés is tovább folytatódhat.

A természetvédelmi problémák[szerkesztés]

A nagyobb szélfarmok általában jelentős területet foglalnak el. Gazdaságossági szempontból ezeket elsősorban olyan, kis termőképességű talajú területekre telepítik, melyeken a biodiverzitás gyakran magas. Emiatt telepítésük élőhely-fragmentáló hatású. A szélfarmokban álló (forgó rotorral együtt) 120 m magas tornyok riasztó hatásuknál fogva eltérítik a vonuló madárcsapatokat, a fészkelő fajok egy része ugyanezen okok miatt elkerüli a szélfarmok környezetét, ami élőhelyvesztést okoz.

A nehezen repülő, elsősorban nagy testű madárfajok számára problémát jelent a gyorsan forgó rotorok elkerülése, ezért a lapátok röptükben leüthetik őket. Hazánkban elsősorban a fokozottan védett túzok populációi számára jelentenek potenciális veszélyforrást a szélfarmok. Különösen veszélyesek az elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban korábban tömegesen telepített, rácsos tartókra szerelt turbinák, mert a rácsos szerkezetre megpróbálnak beülni a madarak – elsősorban a ragadozó madarak –, és ezek közül a rotorok sokat elpusztítanak.

A szélerőművek további hátránya az egyenlőtlen termelés. Az elektromos áramot nagyon nehezen tudjuk tárolni, így a teljesítmény nagy kilengése komoly nehézségeket okoz.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Wind farms
A Wikimédia Commons tartalmaz Szélfarm témájú médiaállományokat.