Brightline West

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brightline West
Adatok
Ország Amerikai Egyesült Államok
Típusinter-city rail
Nyomtávolság1435 mm
Üzemeltető
A Brightline West weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Brightline West témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Brightline West egy tervezett, magánvállalkozásban üzemeltetett nagysebességű vasútvonal az Amerikai Egyesült Államokban, amely a Las Vegas-völgyet és Rancho Cucamongát köti össze a Los Angeles-i nagyvárosban, a kaliforniai sivatagon keresztül. A vonal a Metrolink San Bernardino Line, a dél-kaliforniai elővárosi vasútvonal Rancho Cucamonga állomásán csatlakozik majd a meglévő vasútvonalhoz. A projekt célja, hogy alternatívát nyújtson a légi és autós utazáshoz Dél-Kalifornia és Las Vegas, a népszerű szabadidős célpont között. Az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma 2023 decemberében a Brightline Westnek 3 milliárd amerikai dolláros támogatást ítélt oda az Infrastructure Investment and Jobs Act (Infrastruktúra beruházási és foglalkoztatási törvény) keretében. Az építkezés várhatóan nem sokkal a támogatás bejelentése után, 2023-ban kezdődött volna, azonban az építkezés most már 2024 elején kezdődik. 2027-re tervezik a kereskedelmi szolgáltatás megkezdését.[1][2][3][4]

A vonalat 2005-től DesertXpress néven fejlesztették, és több fejlesztőn és befektetőn is átment. 2018 szeptemberében az XpressWest néven ismert projektet a Fortress Investment Group vásárolta meg, amely a floridai Brightline tulajdonosa, az Egyesült Államok egyetlen magánkézben lévő, városok közötti vasútvonalát üzemeltetője. A Victor Valleyből a kaliforniai nagysebességű vasút Palmdale-i állomására történő meghosszabbítás is megfontolás alatt áll.

Térkép
A Brightline West Rancho Cucamonga (Kalifornia), és Las Vegas (Nevada) városokat fogja összekapcsolni az Interstate 15 autópályával párhuzamosan, miközben megáll Hesperia (Kalifornia) és Victor Valley (Kalifornia) városokban is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Seeman, Matthew. „Brightline West high-speed train clears environmental regulatory hurdle”, News3lv, 2023. július 15. (Hozzáférés: 2023. július 15.) 
  2. Akers, Mick. „Spring start eyed for construction of Vegas-to-So Cal rail line”, Las Vegas Review-Journal, 2021. január 14. (Hozzáférés: 2021. január 14.) (amerikai angol nyelvű) 
  3. Akers, Mick. „High-speed rail project construction could begin in '23”, Las Vegas Review-Journal, 2022. november 16. (Hozzáférés: 2022. november 16.) (amerikai angol nyelvű) 
  4. Forrest, Brett. „High-speed rail between Las Vegas, California could open by 2028”, KSNV, 2023. augusztus 18. (Hozzáférés: 2023. szeptember 10.) (amerikai angol nyelvű) 

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]