General Electric

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
General Electric
General Electric logo.svg
GE Building by David Shankbone.JPG
Jelmondat Imagination at work
Típus Nyilvánosan működő részvénytársaság (tőzsdén jegyezve – NYSE: GE)
Alapítva 1892
Székhely Fairfield (Connecticut)[1]
Vezetők Jeff Immelt, CEO
Keith S. Sherin, CFO
Gary M. Reiner, CIO
Dennis Dammerman, Elnökhelyettes
Robert Wright, Elnökhelyettes
Alapító
Iparág Conglomerate
Forma konglomerátum
Termékek sugárhajtású repülőgép motorok
elektromosság
pénzügyek
ipari automatizálás
világítás
orvosi képalkotó berendezések
motorok
műanyagok
mozdonyok
szilikon
Árbevétel 147,300 mrd dollár (2011)[2]
Profit 14,155 mrd dollár (2011)[2]
Alkalmazottak száma 301 000 (2011)[2]
Leányvállalatai
 • GE Wind Energy
 • SABIC Innovative Plastics
 • GE Healthcare
 • GE Industrial
 • GE Consumer & Industrial
 • GE Energy
 • GE Lighting
 • GE Italia Holding
 • General Electric (Austria)
 • General Electric (Switzerland)
 • General Electric (Israel)
 • General Electric (Argentina)
 • ScanWind
 • GE Global Research
 • GE Global Research (Germany)
Tőzsde

A General Electric weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz General Electric témájú médiaállományokat.

A General Electric vagy GE (NYSE: GE) egy multinacionális, technológia és szolgáltatás profilú vállalat.[1][3] 2005-re piaci értéke alapján a világ legnagyobb vállalata volt (a magas olajárak hátán 2004 végén és 2005 elején az ExxonMobil átvette a vezetést.) 2005. március 28-án a GE piaci értéke közelítőleg 379 milliárd dollár volt. A cég részvénye egyike annak a harminc részvényből álló kosárnak, amelyből a Dow Jones Ipari Átlagot számítják. Nem szabad összekeverni a The General Electric Company plc-vel, amit 1999-ben Marconi plcre neveztek át.

Az 1960-as évek amerikai adótörvényei és könyvelési gyakorlata divatossá tette a konglomerátumok alapítását. A GE, ami már konglomerátum volt a fogalom megalkotása előtt, egyike azon kevés vállalatnak, amelyek nagy sikereket értek el ebben a szervezeti formában.

A GE számos rangos nemzetközi elismerést nyert, többek között a „The Most Respected Corporation of America”-díjat. A vállalat globális pénzügyi üzletága a GE Capital, amelynek részeként működik a magyarországi Budapest Bank is.

Történelem[szerkesztés]

1876-ban Thomas Alva Edison új laboratóriumot nyitott Menlo Parkban, New Jerseyben. Ebből a laboratóriumból származik talán a legismertebb felfedezés, az elektromos izzólámpa. 1890-re Edison a különböző üzleteit az Edison General Electric Companyban egyesítette.

1879-ben Elihu Thomson és E. J. Houston megalapították a rivális Thomson-Houston Companyt. Ez több vállalattal összeolvadt és később egy korábbi cipőgyáras, Charles A. Coffin vezette.

Az összeolvadások és a fontos szabadalmak birtoklása domináns pozícióba juttatta a két vállalatot a villamos iparban. Ahogy az üzletágak szaporodtak, úgy vált egyre bonyolultabbá a vállalatoknak, hogy teljes elektronikai megoldásokat nyújtsanak kizárólag saját technológiára támaszkodva. 1892-ben a két óriás vállalat egyesült General Electric Company néven Schenectady, New York-i székhellyel.

1896-ban a General Electric volt az egyike annak a 12 vállalatnak, melyek elsőként kaptak helyet a Dow Jones Ipari Átlag tőzsdei mutatón. Ezekből ma már csak a GE része a Dow Jones indexnek.

1919-ben a General Electric és az AT&T megalapította a Radio Corporation of America (RCA) nemzetközi rádióadót.

A General Electric egyike volt a nyolc legnagyobb számítástechnikai vállalatnak (IBM, Burroughs, Scientific Data Systems, Control Data Corporation, Honeywell, RCA, UNIVAC) az 1960-as évek folyamán. A GE általános célú és speciális célú számítógépek széles választékával rendelkezett. Az általános célú gépek csoportjába tartozott a GE 215, GE 225, GE 235, és a GE 600 sorozat. A speciális célú gépek csoportjába tartozott a GE 4010, GE 4020, a GE 4060 valós idejű folyamatokat vezérlő számítógép és a Datanet 30 üzenet kapcsoló számítógép. A Datanet 600-at megtervezték, de sosem adták el. Egyes vélemények szerint a GE azért lépett be a számítógép gyártási piacra, mert az 1950-es években az Egyesült Államok kormánya után ők voltak a legnagyobb felhasználók. Az 1970-es években a GE eladta a számítógép részlegét a Honeywellnek.

1986-ban a GE eladta az RCA-t, elsősorban az NBC televíziós hálózatnak. Többek között részesedést nyert a Bertelsmann AG és a Thomson is.

1989-ben a GE megvásárolta Európa egyik jelentős világítástechnikai gyárát, a Tungsramot. Először csak 51%-át, majd a maradékot is megvásárolta, így a világítás központja Magyarországon lett, ahol jelenleg 7 gyárat is üzemeltet. GE Hungary Zrt. néven ismert, ami megtalálható minden Tungsram fényforrás csomagolásán is.

2004-ben a GE megvásárolta a Vivendi Universaltól a televízió és mozi részleget és így a harmadik legnagyobb média konglomerátum lett a világon. Szintén 2004-ben a GE befejezte az élet- és lakáshitel biztosítási melléküzletágának független vállalatba szervezését, mely a Genworth Financial nevet kapta. Szintén ebben az évben a GE megvásárolta a Dillard üzletház hitelkártya részlegét 1,25 milliárd dollárért.

2005-ben a GE megvásárolta a kanadai Bombardier pénzügyi részlegét 1,4 milliárd dollárért.

2007-ben 11,6 milliárd dollárért a GE eladta a műanyag üzletágát, a GE Plasticsot a szaúd-arábiai SABIC-nak.[4]

Ma[szerkesztés]

A GE egy hatalmas multinacionális ipari vállalat, melynek székhelye Fairfield, Connecticut, Amerikai Egyesült Államok. A GE minden üzletága önmagában is hatalmas vállalatot jelent, amelyek önállóan is rákerültek a Fortune 500-listára. A GE üzletágainak listája idővel változik a vásárlások és átszervezések következményeként.

Üzletágak[szerkesztés]

Az üzletágak széles körének köszönhetően a GE a piac nagy részén képviselteti magát, többek között az elektromos áram generálása, szállítása és szétosztása, a világítás, ipari automatizálás, orvosi képalkotó berendezések, motorok, vonatok, repülőgépmotorok és a légi fuvarozás (műanyagok, szilikonok, kenőanyagok) terén. A társalapítója és 80%-os tulajdonosa (a Vivendi Universallal) az NBC Universalnak. A GE Commercial Finance (ipari finanszírozás), a GE Consumer Finance (polgári finanszírozás), GE Equipment Services (berendezés finanszírozás) és a GE Insurance (biztosítás) gazdasági szolgáltatások széles skáláját biztosítja. A vállalat több mint 100 országban rendelkezik képviselettel.

Érdekes módon a GE bevételeinek több mint fele pénzügyi szolgáltatásokból származik, így pénzügyi vállalatnak tekinthető ipari érdekeltséggel. Az egyik legnagyobb befektető az Egyesült Államokon kívül, többek között Japánban. Bár a konglomerátumok első hulláma (például ITT, Ling-Temco-Vought, Tenneco) elbukott az 1980-as évek közepén, a '90-es évek végén újabb hullám (például Westinghouse, Tyco) próbálkozott elérni a GE sikereit, de ezek is elbuktak.

Jack Welch[szerkesztés]

Vezetés[szerkesztés]

Pozíció Név Kor Fizetés
CEO Jeff Immelt 48 $7,66M
CFO Keith S. Sherin 45
CIO Jim Fowler
Alelnök Dennis Dammerman 58 $11,49M
Alelnök Robert Charles Wright 61 $11,57M

Pénzügyek[szerkesztés]

 • Bevétel [1]: 152,8 milliárd dollár
 • Nyereség [2]: 16,8 milliárd dollár
 • Alkalmazottak [3]: 315 000

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. ^ a b GE Fact Sheet: Businesses, Locations, Awards, Leadership. GE company website. (Hozzáférés: 2011. május 25.)
 2. ^ a b c [www.ge.com/investors/financial_reporting/index.html 2010 Form 10-K, General Electric Company]. General Electric
 3. Company Search, EDGAR System, Securities and Exchange Commission. (Hozzáférés: 2009. december 22.)
 4. EU Clears SABIC's buy of GE Plastocs - Reuters

További információk[szerkesztés]