Ugrás a tartalomhoz

Gesellschaft mit beschränkter Haftung

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Gesellschaft mit beschränkter Haftung (rövidítve GmbH, valamint Ausztriában GesmbH) a "korlátozott felelősségű társaság". A GmbH tehát a magyarországi Kft. megfelelője.

A cégforma nagyon gyakori Németországban, Ausztriában, Svájcban (ahol egyenértékű a société à responsabilité limitée-vel ) és Liechtensteinben is.

A GmbH forma neve hangsúlyozza azt a tényt, hogy a gazdálkodó társaság tulajdonosai (Gesellschafter, más néven tagok) nem felelősek személyesen és nem hitelesek a társaság adósságaiért.[1] [2]

A GmbH-kat német, svájci és osztrák jog szerint jogi személyeknek kell tekinteni. Egyéb változatai közé tartozik az mbH (amikor a Gesellschaft kifejezés magának a társaságnak a része) és a gGmbH (gemeinnützige GmbH) nonprofit társaságok esetében.

Németország, Ausztria, Svájc és Liechtenstein esetében eltérőek a GmbH-val kapcsolatos követelmények.

Különbségek Németország Ausztria Svájc Liechtenstein
Minimális alaptőke € 25 000,00 € 35 000,00 CHF 20 000,00 CHF 10 000,00
Kötelező felügyelő bizottság 500 alkalmazott 300 alkalmazott 300 alkalmazott 300 alkalmazott

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gesellschaft mit beschränkter Haftung című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. RIS - Bundesrecht konsolidiert - Suche. Ris.bka.gv.at. Retrieved on 2013-07-19.
  2. GmbHG - nichtamtliches Inhaltsverzeichnis. Bundesrecht.juris.de. Retrieved on 2013-07-19.

További információk

[szerkesztés]