Lajosmizse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lajosmizse
Lajosmizse madártávlatból
Lajosmizse madártávlatból
Lajosmizse címere
Lajosmizse címere
Lajosmizse zászlaja
Lajosmizse zászlaja
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióDél-Alföld
MegyeBács-Kiskun
JárásKecskeméti
Jogállás város
Polgármester Basky András (Fidesz-KDNP)[1]
Irányítószám 6050
Körzethívószám 76
Népesség
Teljes népesség11 334 fő (2018. jan. 1.)[2] +/-
Népsűrűség68,88 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság120 m
Terület164,66 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Lajosmizse (Magyarország)
Lajosmizse
Lajosmizse
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 01′ 35″, k. h. 19° 33′ 28″Koordináták: é. sz. 47° 01′ 35″, k. h. 19° 33′ 28″
Lajosmizse (Bács-Kiskun megye)
Lajosmizse
Lajosmizse
Pozíció Bács-Kiskun megye térképén
Lajosmizse weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Lajosmizse témájú médiaállományokat.

Lajosmizse város Bács-Kiskun megyében a Kecskeméti járásban.

Fekvése[szerkesztés]

A város Bács-Kiskun megye északi részén, a Duna–Tisza közi homokhátság északi részén, Kecskeméttől 17 km-re északnyugatra terül el. A város szinte teljes egésze homokra települt. Lajosmizse külterülete részben még homokhátság eredeti felszíni formáit őrzi, számos kisebb homokdűnét és homokhátat láthatunk, amelyek az uralkodó széliránynak megfelelő északnyugat-délkeleti irányba rendeződve szelik át a tájat. A magasabban fekvő dűnesorok között számos apróbb tó, illetve mocsár húzódik meg. A régi térképeken jelölt kis szikes tavak – Fehér-tó, Nyír-tó, Suba-tó –, mára kiszáradtak, többet a talajrendezések során lecsapoltak (Posta-tó).

Megközelítése[szerkesztés]

A város az M5-ös autópályán vagy az 5-ös főúton – a középkori Buda-Kecskemét-Szeged úton – csatlakozik Magyarország fő közlekedési hálózatához; utóbbi végighalad a belterületén, míg az előbbi északkelet felől elkerüli azt. A környező jelentősebb települések közül Cegléd felől Csemőn keresztül a 4608-as, Kunszentmiklós felől az 5211-es úton érhető el. Közigazgatási területén áthalad a Taksonytól Kecskemétig vezető 5202-es út is, de az lakott területeit nemigen érinti.

Vonattal a 142-es számú, Budapest–Lajosmizse–Kecskemét-vasútvonalon érhető el, amelynek a kecskeméti, illetve budapesti előváros forgalmat bonyolító szakaszai között Lajosmizse az átszállóállomás. A vasútvonalnak Lajosmizse területén négy megállási pontja is van: Lajosmizse vasútállomás, Lajosmizse alsó megállóhely, Klábertelep megállóhely és Felsőméntelek megállóhely. Az állomást az 5211-es út szolgálja ki, Felsőméntelek az 5202-es út mentén helyezkedik el, a másik két megállóhely csak önkormányzati utakon érhető el.

Címere[szerkesztés]

A címerpajzs kék alapszíne az idő- és térbeli végtelenséget hivatott kifejezni. A kék egyben a transzcendencia színe is, jelzi, hogy a középkori Mizse településnek már volt kőtemploma. A zöld szín a hajdani ligetes legelőket, pusztákat idézi. A két harcias oroszlán felidézi, hogy a város a középkorban két településből, majd az újkorban két pusztából állt (Lajos és Mizse). Az oroszlánok által tartott Jászkürt (más néven Lehel kürtje) a lakosság etnikai összetartozásának, a jászok függetlenségének és szabadságvágyának jelképe. A két csillag a katolikus és a református hitközséget emeli ki. A címer tornasisakja az elmúlt ezredév, különösen a két világháború hősi halottaira és áldozataira emlékeztető memento, a korona pedig az önállóság, a helyi autonómia, az önkormányzatiság beszédes érzékeltetője. Az ötágú arany sisakkoronából a címerkép bal oldali, jobbra forduló oroszlánja növekszik, jobb mancsában tartja az említett Jászkürtöt.

Egy 19. századi tanya

Történet[szerkesztés]

Régészeti leletek bizonyítják, hogy a térség már a bronzkortól kezdve lakott volt. Nevezetes lelet az M5-öt pálya építésekor előkerült bronzdepot. Szkíta, kelta, szarmata, avar és a honfoglaló magyar régészeti anyag tanúsítja, hogy milyen fontos volt ez a homokos legelőkkel és szikes tavakkal tarkított föld a népvándorlás idején. A település központjában egy Földeák nevezetű, Árpád-kori település volt a név egy 15. századi dokumentumban bukkan fel először. A környéken a tatárjárás után betelepedett kunok létesítettek szállásokat. A 15. századtól írott források is előbukkantak Mizseszék, Kunmizse és Lajosszállás (Lajosülése) nevekkel.[3] Egy 1469-es dokumentumban Mátyás király a mizsei kunok adójának egy részét elengedte. A neves esemény tiszteletére az új Városháza átadásakor 2003-ban egy Mátyás király mellszobrot állítottak (Tischler Ferenc alkotása).  A török uralom fél évszázadon keresztül megkímélte Lajos és Mizse kunjait, és a szomszédos Benét. A halmozottan nehéz kettős adózást és a háborúk zivataros évtizedeit azonban a kis falvak nem bírták átvészelni. Először Bene, majd 1593-ban Lajos és Mizse is elnéptelenedik.

A török birodalomban a pusztákat Nagykőrös és Kecskemét bérelte, az oszmán hatalom megszűnte után a Habsburg-ház önkényesen használta, adta-vette azokat. A tudatos jászok és kunok elérték, hogy 1745-ben megválthassák pusztáikat, ezt nevezték Redemptio-nak.

Ekkortól kezdve 1876-ig Lajost, Mizsét és Benepuszta felét Jászberény birtokolta (Bene másik felét Jászladány). A jász gazdák először csak nyaralóknak, nyári kerteknek és legeltetésre alkalmas területeknek használták a pusztai birtokokat. Jászberény, mintegy hasznot látva a sok utazásból, három csárdát építtetett. A központi nagy vendégfogadó a fennmaradt archaikus helynévről kapta a Földeáki Csárda nevet.[4] Az épület 2003-ig polgármesteri hivatal épülete volt. A leendő új települések magjait a jászberényi tanyás gazdák, pásztorok, pusztacsőszök, csárdások, pusztabírók és agrármunkások alkották, akik már az 1800-as évek elejétől pusztaiakká váltak az által, hogy egyre több időt töltöttek birtokaikon. Az 1848-49 szabadságharc után a puszták az illegális kereskedelem, orgazdaság és a bűnözés melegágyává váltak. A betyárvilág emlékét mai napig őrzi a szájhagyomány és a zenefolklór. Basky Gyuri a széthullóban lévő hírhedt Bogár-banda tagja volt, amikor beszorították egy benei tanyába. A lehetetlen helyzetből a betyár az öngyilkosságba menekült.[5] A banda másik tagja (Bogár Szabó Mihály) egy szép juhászné miatt látogatta a környéket. A kapcsolat a vesztét okozta: csendbiztosokkal folytatott tűzharcban halálos sebet kapott.

1876-ban a megszüntetett Jászkun Kerületet beolvasztották az új megyerendszerbe. 1877-ben Lajos, Mizse és Fél-Bene pusztából létrejött Lajos-Mizse község Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyében.

A községet alapító katolikus jász telepesek mellé Cegléd, Nagykőrös és Kecskemét környéki (részben református) családok érkeztek. Megtelepedtek még kisebb csoportok Dabasról, Örkényből, valamint távolabbról zsidó kereskedők és cigányok. A lassan kiépülő birtokrendszer (Geréby, Mizsey, Bartal, Kláber, Tarnay, Ricsováry) sok munkást és napszámost igényelt. 1855-ben már mintegy 2000, 1890-ben 7000 fő lakosa volt,. A népesség folyamatosan emelkedett: 1910-ben már 9000 lakosa van. A római katolikus templom 1896-ban, a református 1902-ben épült fel közadakozásból és hitelből. 1899-ben egy kis zsidó templom is épült a Fő-utcán, de ezt közvetlen a második világháború után államosították és értékesítették, az új tulajdonosok pedig lebontották.[6] A Budapest-Lajosmizsei vasutat 1889-ben, a lajosmizsei-kecskeméti vasútvonalat pedig 1905-ben adták át a forgalomnak. 1907-ben Benepuszta önálló településsé vált Ladánybene néven A Szagri József által alapított polgári iskola 1932-ben kezdte meg működését. 1944 májusában több zsidó lakos házát gettóként használták, ide gyűjtötték a helyi és környékbeli deportáltakat. A mintegy 150 emberből álló transzport július első napjaiban indult a monori téglagyárba, onnan pár nap múlva tovább a haláltáborokba. A néhány túlélő nem költözött vissza Lajosmizsére, szétszóródtak a világ minden tájára. 1970-ben Lajosmizse nagyközségi rangot kapott. Az 1970-es évekig egy tucat külterületi iskola működött, többségük a Klebelsberg-iskolareformnak köszönhetően. Az 1976-ban átadott 200 férőhelyes központi kollégiummal együtt a külterületi iskolákat bezárták.

1986-ban az addig Lajosmizséhez tartozó Felsőlajos önálló község lett.
1993 óta város. A lakosság többsége az eredeti jászsági telepesek leszármazottja.

Közélete[szerkesztés]

Polgármesterei[szerkesztés]

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

2001-ben a város lakosságának 99%-a magyar, 1%-a egyéb (főleg német, svájci, holland, román) nemzetiségűnek vallotta magát. A roma/cigány lakosság száma – a 2010-es évektől beköltöző romániaiakkal együtt – eléri a 10%-ot.

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 91,6%-a magyarnak, 3,6% cigánynak, 0,8% németnek, 1,1% románnak mondta magát (7,9% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 59,1%, református 8,9%, evangélikus 0,3%, görögkatolikus 0,3%, felekezeten kívüli 10,4% (19,8% nem nyilatkozott).[14]

Nevezetességei[szerkesztés]

Tanyamúzeum
 • Tanyamúzeum – 1972-ben a 625. számú Német-tanyából dr. Bárth János néprajzkutató felügyeletével, dr. Havasi László tanácselnök, valamint Romány Pál, Gajdócsi István és Für Lajos támogatásával épült. Ez volt az ország első ilyen intézménye.[15] A lakóépületet, istállót, nyári konyhát, pincét, kukoricagórét, kocsiszínt, szerszámoskamrát, ólakat, galambházat, nyári jászolt, gémeskutat és üstházat lehet megtekinteni.[16] Többször felújítva, a Mezőgazdasági Múzeum tulajdonában.
 • Római katolikus templom – 1895–96-ban épült, Szent Lajos francia király tiszteletére szentelték fel. A második világháború alatt károkat szenvedett, azóta mindent helyreállítottak. Négy harangja van a templomnak, a legnagyobb 615 kg, a legkisebb pedig 65 kg. Harangjátéka 24 harangból áll. A templomban megtekinthető a torinói lepel másolata, valamint a Magyar Szent Korona és Lehel kürtje (Jászkürt) másolata.
 • Református templom – 1902-ben épült, ezt az évszámot jóval megelőzi a kis gyülekezet története. A hitközség anyakönyvezése már 1891-ből létezik. Szűcs Kálmán (1866–1927) volt az egyház alapító lelkipásztora, a lajosmizsei református temetőben nyugszik. Az ő munkájának köszönhetően erősödött meg a református közösségi élet.
 • Pusztatemplom (rom)– az egyhajós, gótikus stílusban épült templomot a mizsei kunok építették a 15. században. Nem kizárt, hogy alapja egy Árpád-kori, tatárjáráskor elpusztult templom. A felépített templom képezte egyben a 15–16. századi Mizse falu központját. Anyaga réti mészkő (darázskő). Ünnepekkor szabadtéri misét is tartottak itt az 1990-es években.[17] A felújítására, restaurálására tett lépések nem vezettek eredményre, csupán a támpillérek megerősítése történt meg.
 • Földeáki csárda – az 1740-es évek elejétől dokumentált a működése, a jelenlegi épületet 1827–28-ban építette Jászberény. Postaállomás, községháza, majd polgármesteri hivatal egészen 2003-ig, manapság helytörténeti kiállítóhely.
 • Temető – a község létesítése után került mai helyére, katolikus, református és zsidó részekkel. 19. századi sírkövek és családi kripták, valamint két kápolna (Bartal, Mihálovits) és egy új ravatalozó található. A kis zsidó temetőben ma már mindössze két tucat sírkő áll, néhány 19. századi, többsége magyar és héber nyelvű felirattal.
 • Ricsováry-kúria – Ricsováry Takács József huszárezredes építette 1941-ben, 1945 után iskola, ma magántulajdonban, átépítve.
 • Mizsey-kúria – Mizsey Péter építtette az 1890-es években, 1945 után téesz központja, magántulajdonban, romos állapotban.
 • Kláber kastély – a szőlészetéről és borászatáról híres Klábertelep tulajdonosa Kláber Mór építette az 1900 évek elején. Tulajdonosa halála után a cég sorozatos panamák áldozatává vált, majd csődbe ment. 1945 után iskola-óvoda, átépítve, romos állapotban.
 • Geréby-kúria – üdülőközpont, lovasudvar, Geréby Gyula földbirtokos kúriája az 1890-es évek végén épült, nagy parkkal. A család külföldre távozása után a kúria téeszközpont, később szálloda, magántulajdonban, jelentősen átalakítva.
 • Ipartestület – A Dózsa György úton, a rendőrség épülete mellett álló épületet 1928-ban építették fel hitelből. A 2000-es évek elején felújítva, egy helyiségben az ipartestület életét megörökítő kis kiállítás látható, a nagyteremben kínai üzlet működik.
 • Sípos Mihály utca – a város északi határán, azon kevés utcák egyike, amelyet helyi vezetőről neveztek el. Sípos Mihály (1927–1987) az 1954-ben létesített háziipari szövetkezet alapítója, haláláig igazgatója. Az üzem ma is áll, átalakított homlokzatán márványtáblát helyeztek el Sípos Mihály emlékére (Széchenyi út).
 • Tarnai utca – dupla szélességű utca, a község szülöttjéről, dr. Tarnay Lajos (1880-1954), árvaszéki ülnökről, Gazdakör elnökéről elnevezve. Az utcában működött a Buday-malom.
 • Szent Vendel szobor – a katolikus templom előtt áll, Kollár Mihály állíttatta 131 forintnyi alapítvánnyal, 1862-ben.

Több épületen van emléktábla, hirdetve valamikori tulajdonosát és az épület funkcióját (Popper-bolt, Buday-malom, Lusztig-bolt, Ferenczi-ház stb.). A város bel- és külterületén több tucat, útmenti kereszt és szakrális szobor található. Nevezetesebbek: Szent Vendel-szobor, Pintér-kereszt, Bessenyi-kereszt, Páldeák-kereszt, Máriácska-szobor.[18] Az általános iskola bejáratánál emléktábla őrzi három lajosmizsei zsidó gyermek emlékét, akik Auschwitzban pusztultak el.

 • Iskola-tó
 • Horgász-tó

Nevezetes lajosmizseiek[szerkesztés]

 • Baranyi Gyula (1925–2009), az Új Írás főszerkesztője, nagykövet (Kanada, Uganda, Fülöp-szigetek, 1988–1994)
 • Benke László (1948–2019), országos hírű mesterszakács
 • Bessenyei Ferenc (1919–2004), a Nemzet Színésze, Lajosmizse díszpolgára
 • Bujdosó Ernő (1944–), Munkácsy-díjas festőművész
 • Czigány Judit (1991– ) színésznő, énekesnő
 • Dobai Tamásné Kugler Zsuzsanna (1946–), zongora- és szolfézstanár, Szekszárd város kitüntetettje
 • Dudás Gyula (1925-2001), gazdaságföldrajz-kutató, egyetemi oktató
 • Gór József (1939-2018, a lajosmizsei Mizsepack Nyomdaipari Kft. ügyvezető igazgatója, az Év Vállalkozója cím tulajdonosa (2011)
 • Jóni György (1949-), prímás, apja zenekarában kezdett el muzsikálni, megyei Príma Primissima díjas (2014)
 • Horváth Ödön, dr. (1901–1956), lapkiadó, Kecskemét főispánja 1944-ben
 • Kéri József, dr. (1924–1985) mérnök, Népi Kollégium szervező, igazgató
 • Kiss Zoltán, (?) Venesz József díjas, Aranykoszorús mestercukrász, hazai és nemzetközi díjak kitüntetettje
 • Kocsis Tibor, (1981) énekes, az X-faktor 2011-es győztese
 • Kollár Csaba, vállalkozó, agrárszakember, a Hirös Tojás és Mizsetáp kft. tulajdonos igazgatója, a Díj a Sikeres Vállalkozásokért kitüntetettje (2015)
 • Kürti László, Prof. dr., kulturális antropológus, doktori diplomáját az USA-ban szerezte, oktatott az ELTE-n, számos külföldi egyetemen, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének professzora
 • Lajossy Sándor (1920–1989), költő, író, lapkiadó Lajosmizsén született, Angliában hunyt el
 • Máthé József (1897–1957), Amerikából költözött Lajosmizsére, a felsőlajosi részen mintagyümölcsöst hozott létre
 • Nagy Tibor, ifj., olimpiai -és világbajnok fogathajtó, magyar derby, magyar kupa győztes
 • Oláh János (1923–1988), Állami-díjas, agrármérnök, Lajosmizsén született
 • Paál Huba, kertészmérnök, agrártudományi szakember
 • Papp László (1933–1988), agrárszakember, Mathiász-díjas gyümölcsnemesítő, szabadalma a kajszibarack Papp-féle ernyőművelése
 • Podmaniczky István, báró (Lajosmizse, 1885- Budapest, 1926), felesége alsólehotai Scultéty Erzsébet (1889-1926)
 • Polyák Imre (1932–2010), birkózó, olimpiai bajnok, világbajnok, Lajosmizse díszpolgára, a helyi sportcsarnok névadója
 • Reszler Ákos (1944–), villamosmérnök, egyetemi doktor, az Év Informatikai Menedzsere díjas
 • Rimóczi László, cukrász, grillázsmester
 • Sápi Vilmos (1924–2000), történész, akadémikus
 • Schuber Koósa Antal (1929–1999), költő, író, neje a helyi születésű Bódi Mária, aki férjével együtt lapszerkesztőként működött, 1956-ban az USA-ba emigráltak, az 1990-es évek elelén Lajosmizsére költöztek
 • Simándi Béla (1899–1969), író, költő, lapszerkesztő, az 1930-as években tanított egy helyi külterületi iskolában (Kulapitye)
 • Skultéti Árpád (1949–), festő, tűzzománc készítő
 • Staar Gyula (1944–), tanár, író, újságíró, a Természet Világa szerkesztője (1974–1989), főszerkesztője (1990-2017)
 • Szalay Károly (1859–1938), tanár, költő, író, műfordító Lajosmizsén hunyt el
 • Szőrös József (1917–1999), gazdálkodó, naiv fafaragó, szobrász
 • Tari Endre, többszörösen kitüntetett nyugdíjas pedagógus
 • Vass Csaba (1950–2017), szobrász, Lajosmizsén kívül Dusnok, Hajós, Ladánybene, Tiszakürt településeken vannak köztéri alkotásai
 • Vass József (1910–1988), Erdélyből Lajosmizsére települt szűcsmester, a Népművészet Mestere (1981)

Gazdaság[szerkesztés]

Számos vállalkozás nevében szerepel a "mizse" kifejezés, utalásként a városra. A városban és környékén főként mezőgazdasági, illetve idegenforgalmi jellegű vállalkozások működnek. Lajosmizsét homokos talaja és napsütésben gazdag éghajlata elsősorban gyümölcstermesztésre predesztinálja. A városban sok gazdálkodó foglalkozik zöldség- és gyümölcstermesztéssel, kiemelkedő a szamóca- és paprikatermesztés, amelynek elsődleges célpontja a budapesti felvevőpiac.

Külterületén számos, napjainkban is lakott tanya található. A tanyák egy része már nem mezőgazdaságból, hanem legalább részben idegenforgalomból él.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Lajosmizse települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2019. október 13. (Hozzáférés: 2020. április 16.)
 2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2018. szeptember 3. (Hozzáférés: 2018. szeptember 4.)
 3. Benedek Gyula–Kürti László, Bene, Lajos és Mizse oklevelei, történeti dokumentumai (1385–1877). Kecskemét, 2004, 5-9.
 4. Kürti László: Jászberény csárdái. Adatok a pusztai csárdák 18. századi történetéhez. Zounuk 18, 2003: 49-50.
 5. Kürti László: Ladánybenei évszázadok. Ladánybene, 2006, 99. 
 6. Kürti László: Történelem és emlékezet. 9. o.
 7. Lajosmizse települési választás eredményei (magyar nyelven) (txt). Nemzeti Választási Iroda, 1990 (Hozzáférés: 2020. február 21.)
 8. Lajosmizse települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1994. december 11. (Hozzáférés: 2020. január 6.)
 9. Lajosmizse települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1998. október 18. (Hozzáférés: 2020. április 16.)
 10. Lajosmizse települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2002. október 20. (Hozzáférés: 2020. április 16.)
 11. Lajosmizse települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2006. október 1. (Hozzáférés: 2020. április 16.)
 12. Lajosmizse települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 13. Lajosmizse települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2020. április 16.)
 14. Lajosmizse Helységnévtár
 15. Kürti László, A lajosmizsei Tanyamúzeum, in Határjelek és határhányások. Kothencz Kelemen szerk. Baja: Türr István Múzeum, 2014, 58.
 16. Dr. Beck Tibor muzeológus: Magyar Mezőgazdasági Múzeum – Lajosmizsei Közérdekű Muzeális Kiállítóhely. Magyar Mezőgazdasági Múzeum. (Hozzáférés: 2013. szeptember 30.)
 17. Pusztatemplom romjai (pdf). lajosmizse.hu. (Hozzáférés: 2013. szeptember 30.)
 18. Kürti László–Hajdrik Sándor, Útmenti keresztek és szakrális kisemlékek Lajosmizsén. Kecskemét: Porta Egyesület, 2010

Külső hivatkozások[szerkesztés]