Soltszentimre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Soltszentimre
A Csonka-torony
A Csonka-torony
Soltszentimre címere
Soltszentimre címere
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióDél-Alföld
MegyeBács-Kiskun
JárásKiskőrösi
Jogállás község
Polgármester Nagy István[1]
Irányítószám 6223
Körzethívószám 78
Népesség
Teljes népesség 1215 fő (2015. jan. 1.)[2]
Népsűrűség27,56 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület44,49 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Soltszentimre (Magyarország)
Soltszentimre
Soltszentimre
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 46′ 05″, k. h. 19° 16′ 55″Koordináták: é. sz. 46° 46′ 05″, k. h. 19° 16′ 55″
Soltszentimre (Bács-Kiskun megye)
Soltszentimre
Soltszentimre
Pozíció Bács-Kiskun megye térképén
Soltszentimre weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Soltszentimre témájú médiaállományokat.

Soltszentimre egy 1264 lelkes község Bács-Kiskun megye Kiskőrösi járásában.

Fekvése[szerkesztés]

Kiskőröstől északra 20 km-re, Kecskeméttől délnyugatra 50 km-re helyezkedik el. Keletről a Kiskunsági homokhátsághoz tartozó területek, nyugatról szikes puszták határolják.

Közlekedés[szerkesztés]

Soltszentimre az 5217. számú úton közelíthető meg, északról Fülöpszállás felől, délről az izsáki út (Kiskőrös-Izsák) irányából. Érinti a Budapest–Kelebia-vasútvonal. Autóbusz közlekedik Kiskőrös, Kecskemét, Kunszentmiklós célpontokkal.

Története[szerkesztés]

1890 előtt[szerkesztés]

Már az Árpád-kor idején létezett ezen a helyen település (első okleveles említése 1211-ben, Zenthemreh írásmóddal), de az egykori Szentimre keletkezési éve nem ismert. Középkori templomos helységek között 1346-ban említik. A kalocsai levéltári adatok között is megtaláljuk hitelt érdemlően nevét 1408-ban.

A honfoglalás korából maradt ránk az a csontlemezzel díszített fanyereg, ami ma a Magyar Nemzeti Múzeumban látható. Másik középkori emléke 13.14. században épült, Csonka-toronyként ismert templomrom. A török háborúk alatt a település 1529 táján a környező falvakkal elpusztult. A törökök kiűzése után csak lassan népesült be.

A terület sokáig a Földváry család tulajdona volt. 1864-ben osztályegyezség útján 5 részre osztották a 9000 holdnyi birtokot. A falu szempontjából 3 rész lényeges, ezek új tulajdonosai Blaskovits Kálmán és Sándor, br. Kaas Eduárdné (Ivánka Ida) és Ivánka Zsigmond lett. A legnagyobb kiterjedésű terület gazdája Ivánka Zsigmond volt, örököse Ivánka Oszkár, ő adta el birtoka egy részét egy 85 tagú vevőtársaságnak, akik megvetették a mai falu alapjait.

1890-től[szerkesztés]

Az 1890. október 27-én kötött birtokeladással indult el a község újkori történelme. Az építkezések az Ivánka kastély környékén kezdődtek el. Az akkor még Akasztóhoz tartozó településnek 1916-ban önálló római katolikus plébánia létrehozását engedélyezte Lipót kalocsai érsek.

A település 1919. február 15-én alakult önálló községgé Pusztaszentimre néven, amit 1924-ben változtattak véglegesen Soltszentimrére. Ivánka Oszkár egykori kastélyát 1920-ban vásárolta meg a falu polgármesteri hivatal céljára. A református templom 1936-ban, a katolikus 1937-ben készült el. 1951-ben vezették be a faluba a villanyt. 1990-ben készült el a vezetékes vízhálózat, 1992-ben pedig földgáz ellátás került kiépítésre. 2003-tól működik a szervezett szemétszállítás, a szennyvízhálózat 2006-ban készült el. Címerét 2007-ben, a Szent Imre Millenniumi Év tiszteletére alkották meg.

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 92,8%-a magyarnak, 0,4% németnek, 0,8% románnak, 0,3% szlováknak mondta magát (7,2% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 66,7%, református 9,5%, evangélikus 1,7%, görögkatolikus 0,6%, felekezeten kívüli 6,1% (14,3% nem nyilatkozott).[3]

Címere[szerkesztés]

A címer kerektalpú dobor pajzs hasítva. A jobb oldali vörös mező alapját 2/7 részig terjedő zöld halom foglalja el, rajta szembe néző ezüst templomrom (tetőzet nélküli, romanikus stílusú) a község múltjára, a történelmi folytonosságra utal. A bal oldal vágással két negyedre osztva, a 2. mezőben zöld alapon ezüst heraldikai liliom lebeg, mely a község névadóját, Szent Imre herceget jelképezi. A 4. mezőben ezüst alapon lebegő tíz (négy-három-kettő-egy) szemű zöld szőlőfürt kocsánnyal, a község mezőgazdasági jellegét fejezi ki.

A pajzson ötágú lombkorona van elhelyezve, melynek második és negyedik ága liliomot formáz.

A pajzs alatt arany szalag lebeg, rajta a község nevével.

Nevezetességei[szerkesztés]

Szent Imre herceg szobra.
  • A Csonka-torony Árpád-kori műemlék. Pontos építési ideje nem ismert. A templom alapja 11.13. században készülhetett (bár az 1961-es ásatások során az építési időt a 14. századra tették, a szentély három oldalon záródó nyolcszög kiképzése miatt – gótikus jelleg), amihez egy hajdani római castrumot is felhasználhattak – a falában ma is több római tégla található (a környéken római kori cserépmaradványok is előkerültek). A templom romanikus stílusban épült, vastag lőrésszerű ablakokkal, így valószínű, őrtoronynak is használták. Sem támpillérre, sem faltagozódásra utaló nyomok nem lelhetők fel.
  • A református templom és a római katolikus templom, melynek oltárképét Márton Lajos festőművész készítette, a Szent Imre utcában, egymás szomszédságában áll.
  • Az Ivánka kastély ma a Polgármesteri Hivatalnak ad otthont.
  • Szent Imre herceg szobra a Lakiteleki Népfőiskola adományaként került felavatásra 2007. július 15-én a Hősök terén.

2007-ben, Szent Imre herceg születésének 1000. évfordulója alkalmából nagyszabású rendezvény-sorozatra került sor az Árpád-házi herceg nevét viselő településeken, így Soltszentimrén is. A Szent Imre Millenniumi Emlékbizottság - melynek elnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés akkori alelnöke volt – szervezésében tíz település talált egymásra. Az emlékévnek köszönhetően Lantos Györgyi szobrászművész alkotása megtalálható Csíkszentimrén, Görgényszentimrén, Hegyközszentimrén, Imrehegyen, Mátraszentimrén, Nyárádszentimrén, Pestszentimrén, Székelyudvarhelyen és Tiszaszentimrén. Hasonló Szent Imre alkotás található a lengyelországi Szentkereszthegyen, az erdélyi Gelencén, a Duna bal partján fekvő Komáromban, Lakiteleken és Veszprémben is.

  • Az I. világháborús emlékmű a római katolikus templom előtt található, érdekessége, hogy a háború ideje 1914-19. rajta.
  • A II. világháborús emlékmű, Krasznai Lajos szobrászművész alkotása, a Polgármesteri Hivatal kertjében található.
  • A Hősök emlékoszlopa, Lakatos Emil fafaragó alkotása a Soltszentimre Ma Közéleti Egyesület által, adományként került felállításra 2010. március 15-én a Polgármesteri Hivatal kertjében.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Soltszentimre települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
  2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)
  3. Soltszentimre Helységnévtár

Külső hivatkozások[szerkesztés]