Bugac

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bugac
A szürke gulya
A szürke gulya
Bugac címere
Bugac címere
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióDél-Alföld
MegyeBács-Kiskun
JárásKiskunfélegyházi
Jogállás nagyközség
Polgármester Szabó László[1]
Irányítószám 6114
Körzethívószám 76
Népesség
Teljes népesség 2690 fő (2015. jan. 1.)[2]
Népsűrűség20,47 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület131,11 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Bugac (Magyarország)
Bugac
Bugac
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 41′ 13″, k. h. 19° 40′ 41″Koordináták: é. sz. 46° 41′ 13″, k. h. 19° 40′ 41″
Bugac (Bács-Kiskun megye)
Bugac
Bugac
Pozíció Bács-Kiskun megye térképén
Bugac weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bugac témájú médiaállományokat.
A bugaci puszta
Rovásírásos tábla a falu szélén

Bugac nagyközség Bács-Kiskun megye Kiskunfélegyházi járásában.

Fekvése[szerkesztés]

Bugac az Alföldön, a Duna és Tisza között, a kiskunsági homokhátságon, a Kiskunsági Nemzeti Park területén fekszik, Bács-Kiskun megye középső-keleti részén, a megyeszékhelytől, Kecskeméttől mintegy 40 km-re. Szomszédos települések: Bugacpusztaháza, Móricgát, Kiskunfélegyháza. A megye hatodik legnagyobb területű települése.

Megközelítése[szerkesztés]

Közúton Kiskunfélegyháza (M5-ös autópálya, 5-ös főút) felől egy mellékúton, illetve Jászszentlászló és az 54-es főút felől is egy mellékúton érhető el.

A közúti tömegközlekedést a Kunság Volán Zrt. autóbuszai végzik.

Vonattal a MÁV 149-es számú (Kecskemét KK-Törökfái-Bugac-Kiskunmajsa KK) vonalán volt elérhető. A személyszállítás 2009. december 13-tól, a 2009/2010. évi menetrendváltástól szünetel.[3] A vasútállomás Bugacpuszta és Bugac felső között található.

Története[szerkesztés]

Pásztormúzeum

A település neve először 1391-ben jelent meg oklevélben, a név eredete alapján feltehetőleg a tatárjárás után ide települt kunok alapították. Helyén – amint ezt egy 2010-ben megindított feltárás kimutatta – egy több négyzetkilométeres kiterjedésű, kőházakból álló, virágzó település állt az Árpád-korban, melynek középpontjában egy bazilika és egy monostor állt. Ez utóbbiak romjai között különösen jelentős leleteket tártak fel, köztük egy 1180 és 1190 közötti keletkezésűnek datált ereklyetartóval, amely eredetileg talán Szent Péter ereklyéjét őrizhette; értéke ez esetben szinte felbecsülhetetlen lehetett.[4][5]

A 16. századtól kezdve (amikortól biztosan be lehet azonosítani Bugac helyét) egészen 1950-ig Kecskemét város határához tartozott.

1910-ben jelölték ki ezt a helyet faluhelynek, Monostorfalva néven.

1950. január 1-jén vált önálló településsé, Kecskeméttől elszakadva. 1989-ben pedig már Bugactól szakadt el Bugacpusztaháza.

Kurultáj - 2014

2014-ben negyedszer rendezték meg a Kurultájt, Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényét Bugacon. A Turán Szövetség hívására 120 csapat érkezett Bugacra. Eljöttek Erdély, Kárpátalja, Felvidék és Délvidék hagyományőrzői is. A Kurultáj a magyarok őseiről és történelme nagy alakjainak is emléket állít. Az eurázsiai puszta övezet népeinek törzsi gyűlése, a magyarokkal rokon keleti népek kulturális hagyományőrző találkozója. 2014-ben a három napos Kurultájon 26 magyarral rokon nemzet volt jelen. A gyűlésen seregszemle, harci bemutatók, lovas versenyek és lovas vetélkedők, íjász programok, a magyar –hun-avar örökséget bemutató kiállítások, népzenei programok voltak. Hatalmas jurtatábor épült, kézműves bemutatók, kézműves vásár, gyermek programok és tudományos ismeretterjesztő előadások is elhangzottak. A gyűlés fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke volt.

Atilla nagykirály - Kurultáj, 2014

Atilla sátrában kiállították Kertai Gábor: A hunok bejövetele című körfestményét.

Nevének eredete[szerkesztés]

Bugac, Bugacs, Bugacháza, Monostorfalva, Bugacmonostor mind-mind Bugac megnevezése, s megoszlik a vélemény arról, hogy miről vagy kiről is kapta a település a nevét.

A kun kódex szerint a „Buga” szó bikát jelent. A Bugac, illetve a „Bugacs” szó a bikával foglalkozó egyén. A legrégibb, több mint 600 esztendős okmány, 1391. február 4-én kelt, amelyben először található meg a Bugac személynév.

Források[szerkesztés]

Kurultaj 2014 Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye Bugacon http://www.programturizmus.hu/tdestination-osok-napja.html (hozzáférés 2014-08-15)

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 94,8%-a magyarnak, 0,2% cigánynak, 0,9% németnek, 0,2% románnak mondta magát (4,9% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál).

Vallás[szerkesztés]

A 2001-es népszámlálás adatai alapján a lakosság többsége, kb. 88,5%-a római katolikus vallású. Kb. 5%-a református, kb. 0,5-0,5%-a görögkatolikus, illetve evangélikus. Szintén kb. 0,5%-a más egyházhoz vagy felekezethez tartozik. Nem tartozik egyetlen egyházhoz sem, vagy nem válaszolt kb. 5%.[6]

2011-ben a vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 72,6%, református 4,1%, evangélikus 0,1%, görög katolikus 0,1%, felekezeten kívüli 7,1% (14,8% nem nyilatkozott).[7]

Római katolikus egyház[szerkesztés]

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye (érsekség) Kiskunsági Főesperességének Félegyházi Esperesi Kerületébe tartozik. 2 plébániával is rendelkezik: 1. Bugac plébániatemplomának titulusa: Szent István király. Anyakönyveit 1946-tól vezetik. 2. Bugac-Alsómonostor plébániatemplomának titulusa: Szent Anna. Ennek az anyakönyveit 1920 óta vezetik.

Református egyház[szerkesztés]

A Dunamelléki Református Egyházkerület (püspökség) Bács-Kiskunsági Református Egyházmegyéjébe (esperesség) tartozik. Nem önálló anyaegyházközség, csak szórvány.

Evangélikus egyház[szerkesztés]

A Déli Evangélikus Egyházkerület (püspökség) Bács-Kiskun Egyházmegyéjében (esperesség) lévő Kecskeméti Evangélikus Egyházközséghez tartozik, mint szórvány.

Természeti értékek[szerkesztés]

Nevezetességei[szerkesztés]

 • Alföld-fásítási gyűjtemény: Az alföldi erdők élővilágát, az erdőművelés eszközeit, az erdőgazdálkodás tudósait mutatja be.
 • Pásztormúzeum: A szárazmalomra emlékeztető épületet Kerényi József tervezte. 1975-ben épült. Az épületben a puszta történetéről, a pásztorok életformájáról, eszközeiről, díszítőművészetéről látható kiállítás. A szabadtéri múzeum területén gulyások és juhászok szállásai, cserényei láthatóak.
 • Buzsik-csőszház: A Kiskunsági Nemzeti Park vendégháza.
 • Bugaci csárda: Nádtetős épület.
 • Helytörténeti gyűjtemény
 • Római katolikus (Szent István-) templom: 1934-ben épült.
 • Római katolikus (Szent Anna-) templom.
 • Lourdes-i barlang.
 • Református templom: 1968-ban épült.
 • Millenniumi emlékpark
 • Kecskeméti Kisvasút

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]