Tiszaalpár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tiszaalpár
Katolikus templom
Katolikus templom
Tiszaalpár címere
Tiszaalpár címere
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióDél-Alföld
MegyeBács-Kiskun
JárásTiszakécskei
Jogállás nagyközség
Polgármester Dr. Vancsura István (független)[1]
Irányítószám 6066
Körzethívószám 76
Népesség
Teljes népesség4885 fő (2018. jan. 1.)[2] +/-
Népsűrűség53,99 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület91,13 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Tiszaalpár (Magyarország)
Tiszaalpár
Tiszaalpár
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 48′ 47″, k. h. 19° 59′ 38″Koordináták: é. sz. 46° 48′ 47″, k. h. 19° 59′ 38″
Tiszaalpár (Bács-Kiskun megye)
Tiszaalpár
Tiszaalpár
Pozíció Bács-Kiskun megye térképén
Tiszaalpár weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tiszaalpár témájú médiaállományokat.

Tiszaalpár nagyközség Bács-Kiskun megye Tiszakécskei járásában.

Fekvése[szerkesztés]

Megközelítése[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

Tiszaalpár ősi település. Területe ősidők óta lakott hely volt.

Nevét 1075-ben említette először oklevél Olper néven, mikor I. Géza király a váci püspöknek adományozta. A hely a honfoglalás korában is lakott volt, erről Anonymus, Béla király névtelen jegyzője is megemlékezett.

Anonymus leírása szerint a Kárpát-medencében fokozatosan előrenyomuló, területeket szerző magyarok vezére, Árpád a következő kéréseket terjesztette elő követek útján a bolgár vezérnek. „…Salánnak a barátsága kedvéért kérek a marháim miatt a magam jussából egy részecskét, tudniillik a Sajó folyóig elterülő földet. Azonfelül azt kérem a vezéretektől, hogy küldjön nekem a maga jósvoltából két korsót tele Duna vizével és egy nyalábot Alpár homokjának a füvéből, hogy megtapasztalhassam, vajon édesebb-e Alpár homokjának a füve a szcítiai tájaknak, azaz Dentü-mogyernak a füvénél, és a Duna vize vajon jobb-e a Don vizénél.”

Árpád ajándékokat küldött mindezekért cserébe.

„Aztán Árpád vezér (…) küldött neki tizenkét fehér lovat, tizenkét tevét meg tizenkét kun fiút, a vezérnének pedig tizenkét nagyon ügyes orosz leányt, továbbá tizenkét hölgymenyétprémet, tizenkét nyestbőrt és tizenkét aranyos köntöst.”

Árpád követei, „Ond és Ketel pedig továbbindultak Tarcal hegyéről, és gyors lovaglással harmadnap megtalálták Salán vezért Alpár várában, a Tisza mellett. (…) Salán vezér Árpád vezérnek különféle ajándékokon kívül nevetni való tréfaképpen küldött még két korsót tele a Duna vizével meg egy nyalábot Alpár homokjának a java füvéből.” A leírás szerint kis idő elteltével Árpád újra követeket küldött, akik „Alpár homokján megtalálták Salán vezért”. Azt üzente általuk Salánnak, hogy immár jóval nagyobb területet követel, éppen a korábban kért ajándékok jelképes erejére hivatkozva.

A követek érvelésében szerepelt, hogy a bolgár vezér, „ő maga az, aki földje jóságát dicsérve egy nyaláb füvet küldött Alpár homokjáról és egy korsót a Duna vizéből”. Salán vezér nem engedett a követelésnek. „…Árpád vezér és nemesei pedig az egész hadsereggel elindultak a Zagyva folyótól, és a Tetétlen-hegy mellett ütöttek tábort egészen a Tiszáig. Azután a Tisza partján tovább vonulva, Alpár homokjára érkeztek.”

Az elkerülhetetlenné vált csata Anonymus előadásában a következőképpen zajlott le: „Salán vezér a görögök és bolgárok segédcsapataival együtt elindult Titelről, és övéi biztatására is dühösen Árpád vezér ellen lovagolt. S mialatt a két sereg egymás közelében éjszakázott, egyik sem mert aludni egész éjjel, hanem felnyergelt lovukat kézen tartva virrasztottak. Reggel pedig, még hajnal előtt, mind a két fél készült a csatára. Árpád vezér, akinek a mindenség Istene volt a segítője, fölövezte fegyvereit, felállította a csatarendet, aztán könnyhullatva imádkozott Istenhez, majd imigyen tüzelte vitézeit: Szittyák, kik a bolgárok dölyféből Hung várától a hungárus nevet kaptátok, a görögöktől való félelem miatt ne feledkezzetek meg kardotoktól, és el ne veszítsétek jó hírneveteket. Hanem serényen és vitézül harcoljatok a görögök és bolgárok ellen, akik a mi asszonyainkhoz hasonlítanak, és úgy féljünk a görögök sokaságától, mint az asszonyokétól. Ennek hallatára vitézei nagyon felbuzdultak. Tas fia Lél megfújta a kürtjét, Bogát fia Bulcsú meg felemelte a zászlaját, s az első hadsorban indultak ütközetbe a görögök ellen. Erre harcba elegyedett a két ellenséges csatarend, és kezdtek hevesen vívni egymással. S amikor Árpád vezérnek egész serege viadalra kelt a görögök ellen, igen sokan elestek a görögök és a bolgárok közül.

A fent említett Salán vezér pedig, amint látta, hogy övéi alulmaradnak a küzdelemben, futásnak eredt, s hogy életét megmentse, Bolgárfejérvárba sietett. A görögök meg bolgárok a magyaroktól való rettegésükben eszüket vesztve elfelejtették, hogy melyik úton jöttek, s midőn életüket mentve futásnak eredtek, a Tiszát kicsiny folyónak vélve, át akartak úszni rajta. De mivel ekkora félelem és rémület szállotta meg őket, a magyaroktól való rettegésükben majdnem mindnyájan a Tisza vizébe vesztek, s alig maradtak néhányan, hogy a császárjuknak balsorsukról hírt mondjanak. Ezért azt a helyet, ahol a görögök vesztüket lelték, attól a naptól kezdve mostanig görögök révének hívják.”

Anonymus művének nyomtatásban történt megjelenése óta (1746) az alpári vár mint „Zalán vára” vonult be a köztudatba. Széles körű ismertségét különféle szépirodalmi utalások is segítették. Különösen nagy jelentőségű ebből a szempontból Vörösmarty Mihály 1825-ben megjelent Zalán futása című tíz énekes hőskölteménye. Az alpári Zalán váráról szóló történet hitelességét sokáig a történeti szakirodalomban sem vitatták, ellenkezőleg, tényként kezelték.

A község a török hódoltság alatt többször is elpusztult. Az 1559 évi török kincstári adólajstromokban a budai líva községei között találjuk, és ekkor 11 adóköteles háza volt. Alsóalpár a váci püspök fennhatósága alá tartozott, 1715-ben még csak Kecskeméthez tartozó puszta, 1727-ben népesült be újra.

1973-ban Alpárt és Tiszaújfalut egyesítették, így jött létre a mai Tiszaalpár.

Közélete[szerkesztés]

Polgármesterei[szerkesztés]

 • 1990–1994:
 • 1994–1998: Barton András (független)[3]
 • 1998–2002:
 • 2002–2006:
 • 2006–2010:
 • 2010–2014: Dr. Vancsura István (független)[4]
 • 2014–2019: Dr. Vancsura István (független)[5]
 • 2019-től: Dr. Vancsura István (független)[1]

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 91%-a magyarnak, 5,8% cigánynak, 0,9% németnek, 0,2% románnak mondta magát (8,9% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 67,7%, református 3,9%, evangélikus 0,3%, görögkatolikus 0,3%, felekezeten kívüli 7,8% (18,7% nem nyilatkozott).[6]

Nevezetességei[szerkesztés]

 • Skanzen: egy Árpád-kori falu rekonstrukciója
 • Templom-domb: a 18. században barokk stílusban épült katolikus templommal
 • Vár-domb: egy kora középkori földvár maradványaival. A nyugati és a keleti oldal sáncát viszonylag épen feltárták, a mai felszíntől mérve ez 1,5-2,5 méter magas lehetett. Az ép sáncot két bevágás szakítja meg, mely a délnyugati oldalon található, feltételezések szerint itt lehetett felmenni magába a várba, bár ezt csak ásatással lehetne bizonyítani. A vár észak-déli irányú átmérője kb. 85 méter volt, ez 22 ha területen helyezkedett el. Bronzkori sánc- és várrendszer lehetett. Maga az Árpád-kori vár a 12. századra datálható, magát a várat Anonymus is említi (1200 körül). Valószínűleg a tatárjárás után csökkent jelentősége. A faszerkezetes rácsos sánctípust vélték felfedezni, mely hasonlított a győr-bácsai és a gyöngyöspatai sánchoz. Maga a sánc alacsony, de meredek dombon terül el, a védelem kizárólag erre támaszkodik, belül nincsenek épületek. Egyes feltételezések szerint maga a vár a 10. század vége óta egy nemesi család, a Kalánok vára lehetett. A várral kapcsolatosan arra nézve, hogy mennyi ideig állhatott fent, és volt használatban a régészeti leletek lehetnek segítségünkre. Ezek szerint a legkorábbi lelet a 12. századból, míg a legkésőbbi a 15. századból való. Jelentőségét minden bizonnyal a tatárjárás miatt veszíthette el.[7]
 • Holtág, alpári rét: Több kilométeren terül el a falu mellett, ma már a Kiskunsági Nemzeti Park része az Alpári-réttel egyetemben aminek Európa egyik legváltozatosabb madárlelőhelye.

Sport[szerkesztés]

Tiszaalpáron a labdarúgás az egyik legnagyobb érdeklődéssel bíró sport. Felnőtt, ifjúsági, és serdülő csapata is van. A felnőtt és az ificsapat jelenleg a Megyei II. osztályban küzd.

A település helyi értékei a[8][szerkesztés]

a) Agrár- és élelmiszergazdaság:

 • szürke marha gulya
 • termelői méz
 • termelői sajt
 • fűszerpaprika

b) Egészség és életmód:

c) Épített környezet:

 • Jótanács Anyja római katolikus templom (műemlék)
 • Várkert és a Szent István utca (védett településszerkezeti rész)
 • Szent István római katolikus templom
 • Zárdatemplom
 • Árpád fejedelem szobra
 • Patróna Hungária-szobor
 • Nepomuki Szent János-szobor
 • II. világháborús emlékművek
 • Skanzen
 • Nagygyörgy-féle ház (Bethlen G. u.)

d) ipari és műszaki megoldások:

 • MATIC Kft.: finomlemez megmunkálás, villamos sorozatkapcsok gyártása, különböző elektro- és finommechanikai összeszerelések
 • Naturalpár Ipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.: fűszerpaprika őrlemény előállítása és forgalmazása
 • Czinege Manufaktúra: kosárfonás, vesszőáru készítése
 • Pentatrans Bt. : közúti áruszállítás

e) kulturális örökség:

 • Várdomb és környéke
 • Kádár Lajos népi író munkássága
 • Bársony Mihály (népművészet mestere, tekerős, klarinétos, citerás, hangszerkészítő) munkássága kosárfonás

f) sport:

 • Tiszaalpári Sportegyesület

g) természeti környezet:

 • Alpári rét (legértékesebb növényei a békaliliom és a Tisza-parti margitvirág)
 • Holt-Tisza (fehér tündérrózsa, sárga tavirózsa, vízidara)
 • Nagytó néven ismert madár élő- és vonuló hely
 • magaspart a löszfallal
 • a rét madárvilága (parti fecske - védett, gyurgyalag- fokozottan védett)

h) turizmus és vendéglátás:

 • Skanzen
 • Örökségnapok
 • Kalandfarm (Kátai sor 37.)
 • madármegfigyelés
 • lovasnapok
 • motoros napok
 • horgászversenyek
 • Fricska panzió (Rákóczi út 1.)
 • Tiszatáj vendéglő (Alkotmány u. 8.)
 • Tiszaparti apartmanok (Ady Endre út 18.)
 • Falevél Apartman
 • Rigófütty Vendégház (Szent István u. 9)

Közösségek, alkotók:

 • Faluvédő- és Szépítő Egyesület
 • Teleház
 • Polgárőrség
 • Tisza Horgász Egyesület
 • Mozgáskorlátozottak Egyesülete
 • Tiszaalpári Lovas Egyesület
 • Tiszaalpári Motoros Egyesület
 • Árpád Népe Hagyományőrző Egyesület
 • Tiszavirág Cigány Hagyományőrző Egyesület
 • Nyugdíjas klubok: Árpád Fejedelem Nyk.

Nyugdíjas Baráti Kör Kádár Lajos Nyk.

 • Kanalas János kosárfonó népi iparművész – Tiszaalpár, Deák F. u. 33.
 • Kálmán Jánosné üvegfonó - Tiszaalpár, Esze Tamás u. 52.
 • Balainé Pintér Franciska festés, faragás - Tiszaalpár, József A. u. 27/a)
 • Zaletnyikné Almási Mária hímzés, riseliő – Tiszaalpár, Vasút k. 7.
 • Repáruk Dezső tekerőlant-készítő – Tiszaalpár, Szabadság u. 27.
 • Illés Renáta – gobelin – Tiszaalpár, József A. u. 24.
 • Palatinus Pál – fafaragás Tiszaalpár, Arany J. u. 33.


Helyi hagyományok, rendszeres események:

 • Tiszaalpári napok
 • Országos Tekerőlantos Találkozó
 • Tiszaalpári Alkotótábor (TAT)
 • Alpárfeszt

Híres emberek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Tiszaalpár települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2019. október 13. (Hozzáférés: 2020. február 10.)
 2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2018. szeptember 3. (Hozzáférés: 2018. szeptember 4.)
 3. Tiszaalpár települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1994. december 11. (Hozzáférés: 2020. február 7.)
 4. Tiszaalpár települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 5. Tiszaalpár települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2020. február 10.)
 6. Tiszaalpár Helységnévtár
 7. Bóna I.–Nováki Gy.: Alpár bronzkori és Árpád-kori vára. = Cumania 7. Archeologia. Bács-Kiskun Megyei Múzeumok Közleményei, Kecskemét, 1982.
 8. http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300114.KOR

Források[szerkesztés]

 • Borovszky Samu: Pest-Pilis-Solt vármegye
 • Keglevich Kristóf 2012: A garamszentbenedeki apátság története az Árpád- és az Anjou-korban (1075-1403). Szeged, 177.

További információk[szerkesztés]