5-ös főút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
5-ös főút
Az 5-ös főút Kecskemét közelében
Az 5-ös főút Kecskemét közelében
Az 5-ös főút nyomvonala
Az 5-ös főút nyomvonala
ÚttípusElsőrendű főút
Hossza185,401 km
OrszágMagyarország
Tartományok
MérnökségekMagyar Közút Nonprofit Zrt.
Az út elejeBudapest
Az út végeRöszke
Időzónaközép-európai idő
A Wikimédia Commons tartalmaz 5-ös főút témájú médiaállományokat.

Az 5-ös főút Budapest, Kecskemét, Szeged és Röszke közt húzódik.

Története[szerkesztés]

Az öreg országút növényekkel benőtt, 1930-as évek óta használaton kívüli szakasza a 48-as km közelében.

A mai 5-ös út vonala az egyik legrégebbi közlekedési főirány az Alföldön. Az út Magyarország politikai és gazdasági központját nagyrészt az árvizektől mentes kiskunsági homokhátságon át köti össze a Tisza egyik legfontosabb átkelőhelyével, Szegeddel. Ez a közlekedési főirány már az ország korai történetében kialakult, a 13. századi iratok az Ócsa–Örkény–Kecskemét–Szeged útvonalat Via Magnaként (nagy út, főbb út) említik. A későbbi forrásokban főként szegedi út néven található. Nyomvonala a történelmi időkben többször is áthelyeződött, ezen eltolódások a történelmi térképeken jól követhetőek. Az 1784-ben befejeződött Első katonai felmérés lapjain – természetesen még szám nélkül – már szerepel a PestKecskemétSzeged útvonal. A 18. század végén a nyomvonal még a SoroksárÓcsaÖrkényKecskemét nyomvonalon húzódott. Ezen történelmi nyomvonal nem változott meg a Harmadik katonai felmérés (1869) idejére sem.

Az 1930-as években került sor az út modern országúttá történő kiépítésére; nyomvonala ekkor került át az AlsónémediSáriÖrkény nyomvonalra. A Budapest és Kecskemét közötti útszakaszt 1934-ben, a Budapest–Belgrád nemzetközi főút részeként nyitották meg. A Gyón környéki nyílegyenes szakasz a következő évtizedben a korszak rangos nemzetközi megmérettetésének számító gyorsulási versenyeknek adott helyet.[1][2] A pálya több mint 5 km hosszú egyenes, vízszintes betonútszakaszán, Hans Stuck autóversenyző 1934-ben 321 km/h sebességgel világrekordot ért el.[3] A sebességi világrekordok felállítását hozó korszak emlékét őrzi a 45-ös és 46-os kilométerkő között található étterem, amelyet a versenyekre érkező vendégek ellátására építettek az 1930-as években.[4] (A helyi hagyomány szerint az étterem pontosan a LondonIsztambul út felezőpontjánál fekszik.) Itt szenvedett halálos balesetet 1938-ban Eric Fernihough brit motorversenyző, amikor motoros sebességi világrekord megdöntését kísérelte meg.

A két világháború között került sor az út első számozására. Mivel a Budapest-Szeged főút a London-Isztambul transzkontinentális útvonal része volt, így észszerűnek tűnt, hogy az útvonal egész magyarországi szakaszát egységesen, egy számmal jelöljék. Ezért 1935-ben közzétett első tervezetében a Közlekedési Minisztérium az utat 1-es számmal, a Budapest-Bécs út folytatásaként jelölte meg. Az 1936 januárjában bevezetett végleges számozási rendszerben szerepelt az út először 5-ös országútként. [Más adat szerint már a kereskedelem- és közlekedésügyi miniszter 70 846/1934. számú rendelete 5-ös útszámozással nyilvánította elsőrendű főúttá.[5] Az országúton 1936-1937 között szerelték fel az 5-ös számtáblákat. További érdekesség, hogy 1936-ban ezen az úton haladt végig a berlini olimpiai játékokra tartó olimpiai fáklya magyarországi útja.

A második világháború idején, az első és második bécsi döntések utáni időszakban szükségessé vált a meghosszabbítása a jelentős kiterjedésű délvidéki területeken, Szabadka érintésével Újvidékig.

Egy dátum nélküli, feltehetőleg 1950 körül (de még Nagy-Budapest megalakítása előtt) készült közúthálózati térkép lényegében a teljes mai hosszában elsőrendű főútként és a jelenlegivel egyező útszámmal szerepelteti.[6]

1950-ben először jelölték meg a transzeurópai közúti hálózat egyik legfontosabb elemének, az E5-ös út részének.[7]

A Boráros tér és a Közvágóhíd közötti szakasszal kezdődött el a Soroksári út kiszélesítése, (először) irányonként két forgalmi sávosra, amely 1966-1968 között tartott. A Közvágóhídnál 1973-ban készült el a Kvassay Jenő út torkolata a Ráckevei HÉV Duna felőli oldalra áthelyezett végállomásával. Az 1970-es évek elején kezdődött el az E5-ös főutat keresztező szintbeni vasúti átjárók felszámolásának és a dél-pesti szakasz kiszélesítésének szisztematikus programja: A Soroksári út folytatásaként a pesterzsébeti Helsinki út 1976-1980 között épült ki irányonként három forgalmi sávosra.[8] Ekkor készült el a Csepeli átjáró felüljárója a Gubacsi híd és a Topánka utca között.[9] Az 1970-ban elkészült, irányonként egy forgalmi sávos Nagysándor József utcai felüljáró helyett 1989-ben irányonként két sávos kapacitású felüljáró épült.[10][11] Soroksáron a Haraszti út - Templom utcai elágazásnál (GOH csomópont) a HÉV vágányai felett átívelő Grassalkovich úti felüljáró 1974-1976 között épült.[12][13] A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia-vasútvonal felett átívelő Ócsai úti felüljáró korábban, 1972-1974 között épült.[14][15][16][17] A Helsinki út folytatásaként a Grassalkovich út kiszélesítése irányonként két forgalmi sávval 1979-re készült el.[8]

1974 végén készült el Kecskemét déli részén a Kiskunfélegyházi út Budapest–Lajosmizse–Kecskemét-vasútvonal és Fülöpszállás–Kecskemét-vasútvonal felett átívelő felüljárója. Ekkor került át a főút nyomvonala a Szegedi útról a Kiskunfélegyházi útra, illetve ekkor helyezték ki az 5-ös utat Kecskemét belvárosából a körútra.[18] 1976-ban adták át Szeged-Rókuson a Szeged–Békéscsaba-vasútvonal fölött az Izabella-hidat.[19]

Az 1980-as évektől az M5-ös autópálya kiépülésével az 5-ös főút fokozatosan elveszítette nemzetközi jelentőségét. Azokat a szakaszokat, amelyekkel párhuzamosan az M5-ös autópálya már kiépült, másodrendű főúttá minősítették és a korszak szokásainak megfelelően átszámozták. Az 5-ös Budapest és Örkény közötti szakaszából 1985-ben lett 50-es főút, ugyanezt a számot kapta 1989-ben a Kecskemét-Észak autópálya-csomópont és Örkény, illetve 1997-ben a Kecskemét-Észak és a 44-es út közötti szakasz is. (Az 50-essé visszaminősült szakaszok természetesen kikerültek az európai úthálózat rendszeréből is.) Az út északi szakaszát 1999. január 1-jén „számozták vissza” 5-ös úttá.[20]

Az M5-ös autópálya Örkény és Kecskemét-Észak közötti szakaszának kiépítésével egy időben irányonként két sávossá bővítették a Kecskemét és a Kecskemét-Észak autópálya-csomópont közötti szakaszt. Ez mindmáig az út egyetlen irányonként két sávos külterületi szakasza. Az 5-ös főút utoljára az 1990-es években kapott főszerepet az ország közlekedésében. Az M5-ös autópálya privatizációjakor az AKA Zrt. az útdíjat olyan magasan állapította meg, hogy az addig autópályán haladó tranzitforgalom túlnyomó része visszatért az 5-ös útra. A napi 14 000 egységjárműnyi terhelés messze meghaladta az út kapacitását, a nyomában érkező zaj- és légszennyezés kiváltotta az út menti települések lakosságának elégedetlenségét.[21][22][23] A nagy forgalmi terhelés megkívánta a Budapest és Kecskemét közötti útszakasz műszaki fejlesztését. Ekkor kezdtek kiépülni a sebességet lelassító körforgalmak (az első a lajosmizsei elkerülő úté) és a jelzőlámpás csomópontok. A Pest megyei szakasz tranzitforgalmi szerepe véglegesen 2003-ban szűnt meg, amikor az M5-öst az országos díjfizetési rendszer részévé tették. Az 5-ös út európai szerepkörétől 2006. március 11-én búcsúzott véglegesen, amikor az M5-ös párhuzamos szakaszának megnyitásával az E75-ös útvonal Szeged és Röszke között is az autópályára került át.

Az M5-ös autópálya 2006 márciusi megnyitásakor az 5-ös főút röszkei határátkelője bezárt, ettől kezdve 9 éven át az úton nem volt lehetséges Szerbia felé átlépni a határt. A régi határátkelőhely újranyitását a helyiek többször is szorgalmazták, így 2015 nyarán a határátkelő újra megnyílhatott. 2015. szeptember 16-án az európai migrációs válság miatt a hatóságok ideiglenesen ismét lezárták.

Történeti forgalmi adatok[szerkesztés]

Érintett települések[szerkesztés]

Műszaki kiépítettség[szerkesztés]

A Bugyira vezető 52 104-es út és az 5-ös főút körforgalmú csomópontja

Az 5-ös út nem keresztez egyetlen nagyobb domborzati formát vagy vízfolyást sem, így nem igényelte jelentős infrastrukturális elemek létrehozását sem. A legjelentősebb létesítmények a fontosabb vasútvonalak keresztezésében létrehozott felüljárók. Az út szintben keresztezi Táborfalvánál a Fenyves-iparvágányt, Felsőlajosnál a 142-es, Kiskunfélegyházánál a csongrádi és lakiteleki vonalat, illetve Szeged nyugati részén a 140-es fővonalat.

Az országutat nagyszámú körforgalom tagolja, 2012-ben 22 ilyen működött az úton. A körforgalmi csomópontokat az 1990-es években kezdték építeni, mivel azok olcsóbbak voltak a jelzőlámpás kereszteződéseknél és a gépjárművek folyamatos áramlását tették lehetővé. Körforgalmakkal oldották meg a városokat elkerülő főutak csatlakoztatását és a városok peremén épült bevásárlóközpontok, gyárak üzemi útjainak csatlakoztatását is. A legnagyobb kapacitású körforgalmi csomópont a szegedi Rókusi körút kereszteződése, amelyet 2011-ben alakítottak ki.

Kereszteződések, pihenőhelyek és hidak[szerkesztés]

Csomópontok, pihenőhelyek és hidak
Körforgalom 0 Budapest, Clark Ádám téri „0” kilométerkő
Útkereszteződés illetve útelágazás 5,4 Budapest, Hungária körgyűrű
7 Budapest, Canada Hotel Budapest
7,1 Budapest, Shell
8,7 Budapest, OMV
Útkereszteződés illetve útelágazás 9,3 Budapest, Csepeli átjáró, Csepel-sziget
11,2 Budapest, Orlen
12,5 Budapest, Joe háza Étterem és Pizzéria
14 Budapest, Dunaharaszti
14,7 Budapest, Sramli Csárda
15,6 Budapest, Hotel Frankfurt
15,9 Budapest, Shell
16,6 Budapest
18,1 Budapest  
Lakott terület vége 19,3 Budapest
Körforgalom 19,3 Ócsa 4604
Lakott terület kezdete 23,6 Alsónémedi
Útkereszteződés illetve útelágazás 24 Alsónémedi, Dózsa György tér 5201
Útkereszteződés illetve útelágazás 24,2 Alsónémedi, Somogyi Béla utca 4602
Útkereszteződés illetve útelágazás 25,3 Alsónémedi, Ócsai út
Lakott terület vége 25,4 Alsónémedi
Körforgalom 25,8 Ócsa 4617
25,9 OMV
Útkereszteződés illetve útelágazás 28,5 Bugyi
Körforgalom 31,6 Bugyi - Ócsa
Körforgalom 36,3 Dabasi Ipari Park, Kandó Kálmán utca
Lakott terület kezdete 36,8 Dabas
Lakott terület vége 37,8 Dabas
Körforgalom 42,1 Tüzépker
42,5 MOL
42,9 Shell
Lakott terület kezdete 42,6 Dabas
Útkereszteződés illetve útelágazás 43 Dabas, Bartók Béla út - Szabadság út, Újhartyán 4606
Lakott terület vége 43 Dabas
Útkereszteződés illetve útelágazás 45 Dabas
Útkereszteződés illetve útelágazás 47,7 Ócsa 4604
Útkereszteződés illetve útelágazás 49,5 Hernád
Lakott terület kezdete 52,1 Örkény
Útkereszteződés illetve útelágazás 53,5 Örkény, Tatárszentgyörgyi út - Hunyadi utca 5205 4607
Lakott terület vége 54 Örkény
58 Magán (H&D Petrol)
Útkereszteződés illetve útelágazás 58,3 Táborfalva
Körforgalom 59 Táborfalva
60,2 Öreg Tanya Étterem és Vendégház
60,5 Megyehatár
Útkereszteződés illetve útelágazás 62 Felsőlajos
62 142-es számú Budapest–Lajosmizse–Kecskemét-vasútvonal
Körforgalom 66,4 Cegléd 4608
66,8 MOL
66,9 Faház Vendéglő
Lakott terület kezdete 67,1 Lajosmizse
67,9 Lajosmizse, Korona Étterem
68,6 Lajosmizse, Ezüstfenyő Étterem és Pizzéria
Lakott terület vége 70 Lajosmizse
71,5 Öreg Tanyacsárda
74 Szeged  
74,3 Budapest  
77,3 Bacchus Étterem és Fogadó
Útkereszteződés illetve útelágazás 78,4 Talfája
Körforgalom 82,1 Ladánybene - TESCO 5202
Lakott terület kezdete 83,3 Kecskemét
83,4 Kecskemét, MOL
83,7 Kecskemét, OMV
Útkereszteződés illetve útelágazás 84,5 Kecskemét, Bethlen körút - Jókai Mór utca
Útkereszteződés illetve útelágazás 86,1 Kecskemét, Dózsa György út - Petőfi Sándor utca
Útkereszteződés illetve útelágazás 86,6 Kecskemét, Halasi út - Batthyány utca
87,8 Kecskemét, Orlen
Útkereszteződés illetve útelágazás 87,9 Kecskemét, Műkerti sétány - Nap utca
Körforgalom 88,1 Kecskemét, Praktiker
90,1 Kecskemét, Shell - Orlen
Lakott terület vége 90,5 Kecskemét
Körforgalom 90,7 Kecskemét,
Körforgalom 91,5 Kecskemét, Mercedes-Benz gyár
Körforgalom 93,1 Kecskemét, Mercedes-Benz gyár
93,9 140-es számú Cegléd–Szeged-vasútvonal
96,4 Magán
Útkereszteződés illetve útelágazás 98,3 Városföld
Útkereszteződés illetve útelágazás 101,3 Kunszállás 5401
108,5 OIL!
Körforgalom 108,5 Kiskunfélegyháza
Folyóhíd 110,5 Félegyházi-vízfolyás
Lakott terület kezdete 110,9 Kiskunfélegyháza
110,9 Kiskunfélegyháza, 145-ös számú Szolnok–Kiskunfélegyháza-vasútvonal
Körforgalom 111,2 Kiskunfélegyháza, Petőfi-lakótelep - SPAR
Útkereszteződés illetve útelágazás 111,6 Kiskunfélegyháza, Bercsényi utca - Kőrösi utca
Útkereszteződés illetve útelágazás 112,3 Kiskunfélegyháza, Kossuth Lajos utca - Bajcsy-Zsilinszky Endre utca
113 Kiskunfélegyháza, Oázis Hotel és étterem
Útkereszteződés illetve útelágazás 113,2 Kiskunfélegyháza, Halasi út - Szentesi út
113,3 Kiskunfélegyháza, Shell
113,8 Kiskunfélegyháza, 147-es számú Kiskunfélegyháza–Szentes–Orosháza-vasútvonal
114,5 Kiskunfélegyháza, Avia
114,8 Kiskunfélegyháza, Shell (TESCO)
Lakott terület vége 115 Kiskunfélegyháza
Körforgalom 115,1 Kiskunmajsa, Csongrád
Útkereszteződés illetve útelágazás 121,8 Petőfiszállás
Útkereszteződés illetve útelágazás 125,1 Pálmonostora 4504
Útkereszteződés illetve útelágazás 131,5 Csengele
132,1 Megyehatár
Útkereszteződés illetve útelágazás 133,5 Pusztaszer 4518
138,6 Shell
Lakott terület kezdete 139,4 Kistelek
140,8 Kistelek, Aqua Hotel - Aquamarine Étterem
Körforgalom 140,9 Kistelek, Kiskunmajsa - Ópusztaszer 5411
141,8 Kistelek, MOL
Lakott terület vége 142,1 Kistelek
Lakott terület kezdete 145,8 Balástya
146,7 Balástya, Orchidea Hotel
Útkereszteződés illetve útelágazás 146,8 Balástya, Kiskunmajsa 5421
Útkereszteződés illetve útelágazás 147,1 Balástya, Forráskút - Dóc 5422 4524
Lakott terület vége 147,3 Balástya
147,7 Orlen
Körforgalom 155,8 Szatymaz - Sándorfalva 4525
Útkereszteződés illetve útelágazás 158,8 Szatymaz 5424
Útkereszteződés illetve útelágazás 159,9 Szatymaz 5425
161,2 Fehértói Halászcsárda és Panzió
Körforgalom 162,5 Szeged
Körforgalom 164 Kiskundorozsma
Lakott terület kezdete 165 Szeged
Útkereszteződés illetve útelágazás 165,4 Szeged, Praktiker, Auchan, Metro
165,4 Szeged, Shell
Útkereszteződés illetve útelágazás 165,9 Szeged, Kiskundorozsma 5408
166,4 Szeged, MOL
166,8 Szeged, MOL
167,1 Szeged, OMV
Körforgalom 168 Szeged, Vásárhelyi Pál út - Rókus körút
168 Szeged, Izabella Szálló
Útkereszteződés illetve útelágazás 168,4 Szeged, Teréz utca - Damjanich utca
Útkereszteződés illetve útelágazás 169,2 Szeged, Kossuth Lajos sugárút - Párizsi körút
Útkereszteződés illetve útelágazás 169,7 Szeged, Bakay Nándor utca - Gutenberg utca, Árkád Szeged
Útkereszteződés illetve útelágazás 170 Szeged, Kálvária sugárút
Útkereszteződés illetve útelágazás 170,6 Szeged, Petőfi Sándor sugárút - Bécsi körút
171 Szeged, Gringos Étterem
172 Szeged, Shell
Körforgalom 172,2 Szeged, Pick Szeged Zrt.
172,5 Szeged, 136-os számú Szeged–Szabadka-vasútvonal, 140-es számú Cegléd–Szeged-vasútvonal, 135-ös számú Szeged–Békéscsaba-vasútvonal
Lakott terület vége 173,5 Szeged
Körforgalom 174,8 Kiskundorozsma
Útkereszteződés illetve útelágazás 181,8 Röszke
Körforgalom 183,3 Röszke 5512 4301
Útkereszteződés illetve útelágazás 184,4 500
Országhatár 185,3 RöszkeHorgos 501

Jelentősebb természeti értékek, védett építészeti értékek az út mentén[szerkesztés]

Az 5-ös főút mellett az elmúlt évtizedekben többször is ültettek platánfákat. Napjainkban is hosszú platánsorok kísérik az utat Alsónémedi és Kistelek határában, illetve Lajosmizse belterületén. Az 5-ös út mellett szinte végig megfigyelhető az Dél-Alföld településhálózatára gyakran jellemző, hatalmas kiterjedésű tanyavilág. A tanyai emberek tevékenységét fóliasátrak, dűlőutak, út menti feszületek sokasága jelzi.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Gyóni Beton - Egekbe törő tempó, istenkísértő gyorsaság (magyar nyelven). Dabas város, 2009. (Hozzáférés: 2012. december 22.)
 2. Caracciola és Henne világrekordot javítottak a gyóni pályán! (magyar nyelven). Huszadik Század, 1934. (Hozzáférés: 2012. december 22.)
 3. Utak
 4. dr. Kiss Miklós: Koszorúzás a Gyóni Betonon (magyar nyelven). Dabas online, 2010. május 31. [2013. december 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 22.)
 5. Magyarország közlekedési térképe, 1937. Hungaricana, hozzáférés: 2022. október 23.
 6. Magyarország közúthálózati térképe 1950 környékéről. Hungaricana, hozzáférés: 2022. október 29.
 7. Declaration on the Construction of Main International Traffic Arteries, (angol nyelven) pp. 13. United Nations Economic Commission for Europe, 1950. szeptember 16. (Hozzáférés: 2012. december 28.)
 8. a b fentről.hu 1979-es légifoto - fentrol.hu
 9. Gáll Imre, Kovács József, dr. Tóth Ernő - Pest megyei és Budapesti hídak (a katalógusokban formailag hibás ISBN-nel szerepel) ISBN 936-04-8919-8 (Hungaricana online archivum)
 10. K. Juhász Erzsébet, Keller László - Soroksári füzetek 2. szám, Helyiérdekű vasútunk (Budapesti Városvédő Egyesület Soroksári Grassalkovich Köre, 1998) ISBN 963-7537-09-0
 11. Magyarországi H-típusú vasalt talajtámfalak károsodása - prezentáció
 12. MOH és BAH - új közlekedési csomópontok Budapesten, 1976 december - filmhiradokonline.hu
 13. Bojkor József - Közlekedési csomópont építése Soroksáron, MTI Zrt. Fotóarchívum, 1976 (archivum.mtva.hu)
 14. Centenáriumi építkezések autósoknak - mi épült 1973-ban? - Fővárosi blog, 2013.11.07.
 15. 1977. június 28. - Budapest Főváros Tanácsa tanácsülési jegyzőkönyvei (HU BFL XXIII.101.a.1) 199. oldal - Hungaricana online archívum
 16. „Gyorsabb, biztonságosabb közlekedés a megyében is”, Pest Megyei Hírlap, 1976. június 20., 5. oldal (magyar nyelvű) 
 17. „Dabas felől — csomóponthoz”, Pest Megyei Hírlap, 1976. december 24., 3. oldal (magyar nyelvű) 
 18. G. G.. „Rövidesen elkészül a töltés - Tovább épül az E—5-ös, de...”, Petőfi Népe, 1973. november 15., 1. oldal (magyar nyelvű) 
 19. szerk.: dr. Tóth Ernő: Hidak Csongrád megyében, dr. Gáli Imre, Hajós Bence, Jójárt János, dr. Rigó Mihály, dr. Tóth Ernő (magyar nyelven) (2003) 
 20. Az 1999. január 1-i hatállyal átszámozásra kerülő utak (magyar nyelven). Magyar Közút. [1999. április 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 2.)
 21. Tiltakozások az autópályák környékén (magyar nyelven). origo, 2002. december 18. (Hozzáférés: 2012. december 28.)
 22. Boda András: Az autósok nem szoknak vissza a sztrádákra (magyar nyelven). Népszabadság, 2003. május 20. (Hozzáférés: 2012. december 28.)
 23. Ballai József: M5: Pálya, díj, koncesszió (magyar nyelven). Magyar Narancs, 2002. augusztus 1. (Hozzáférés: 2012. december 28.)

További információk[szerkesztés]