61-es főút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
61-es főút
61-es főút Előszállásnál
61-es főút Előszállásnál
61 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Úttípus Másodrendű főút
Hossza
elkészült198 km
épül0 km
tervezett0 km
Ország Magyarország
Tartományok
Az út eleje Dunaföldvár 6 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Az út vége Nagykanizsa 7 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Időzóna közép-európai idő
A Wikimédia Commons tartalmaz 61-es főút témájú médiaállományokat.

A 61-es számú főút Dunaföldvártól Nagykanizsáig tart. Hossza 198 km.

Kaposvár elkerülő, jelenleg autóút, a 61-es főút része, a jövőben az M9-es autóút egy szakasza

Fekvése[szerkesztés]

Dunaföldvár belterületén a 6-os főút 87-es kilométerénél lévő elágazásaként ered. Először nyugat felé halad és Cecén rövid közös szakasza van a 63-as főúttal, majd Simontornyán kiágazik belőle a 64-es főút, áthalad a Sió fölött. Innen enyhe ívben délnyugat felé kanyarodik és Tamásiban keresztezi a 65-ös főutat, azután dél felé halad tovább. Nagykónyi előtt a 651-es, Dombóvár belvárosában pedig a 611-es főút ágazik ki belőle. A 66-os és a 610-es főút csomópontjától északról autóútként elkerüli Kaposvárt, Kaposújlakot és Kaposmérőt, itt keresztezi a 67-es főutat. Az elkerülő szakasz feltehetően a majdani M9-es autópálya része lesz. Böhönyén a 68-as főutat is keresztezi, majd Iharosberény után észak felé fordulva ér el Nagykanizsára és beletorkollik a 7-es főútba, annak 204-es kilométerénél.

Története[szerkesztés]

A Kaposvár és Nagykanizsa közötti szakasz teljes átépítés alatt volt 2008-2010. között, 11,5 tonnás pályamegerősítés mellett.[1]

2009-ben kezdődtek el, de 2010 őszén leálltak az M7-es autópályát a Kaposvár felől érkező 61-es főúttal összekötő út Nagykanizsától délkeletre tervezet elkerülőjének építése. A kétszer egysávos, közel 3,3 kilométer hosszú út építésére kiírt közbeszerzési eljárást eredetileg az ENV 61 Konzorcium nyerte el, amelyet az Euroaszfalt Építő és Szolgáltató Kft. vezetett, tagja pedig a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. volt. Ez idő alatt a nyomvonal kialakítása, részben aszfaltozása, valamint a vasutat keresztező híd zsaluzata és szerkezetének egy része készült el. Az eredeti befejezési határidő 2010 októbere lett volna. Időközben azonban a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. csődvédelmet kért, a munkát befejezni hivatott Euroaszfalttal pedig 2013-ban szerződést bontott a NIF Zrt. A beruházó által ezt követően kiírt közbeszerzési eljárások közül az első kettő eredménytelen volt, majd a 2014-ben közzétett harmadik esetében a hat érvényes ajánlattevő közül a Közgép Zrt.-t hirdették ki nyertesnek.[2] Az elkerülő út építése végül 2015. december 18-án került csak átadásra.[3] A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként nyert támogatást. A 3,6 milliárd forintos beruházás 15 százalékát az operatív programon belüli hazai forrásból fedezték, 85 százaléka pedig európai uniós támogatás volt.

Települései[szerkesztés]

Díjfizetés[szerkesztés]

A Kaposvárt elkerülő gyorsforgalmi szakasz (112 km – 128+3 km) használata 2015. januárban díjköteles volt, de 2015. február 1-től ismét ingyenes.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]